Το υπέδαφος της Σελήνης μπορεί να είναι πλούσιο σε μέταλλα

Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι η Σελήνη είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ του πρωτοπλανήτη Θεία, που είχε το μέγεθος του Άρη, και της νεαρής Γης, και σχηματίστηκε από τα θραύσματα που είχαν μείνει από τη σύγκρουση αυτή. Επομένως, η σύσταση του όγκου της Σελήνης μοιάζει πολύ με αυτήν της Γης.

Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στη χημική σύσταση της Σελήνης, μας φανερώνει μιας κάποια διαφορετική ιστορία. Για παράδειγμα, οι βράχοι στα όροι της Σελήνης περιέχουν μικρότερες ποσότητες ορυκτών με περιεκτικότητα μετάλλων σχετικών με αυτά της Γης.

Τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν, αν η Γη είχε πλήρως σχηματιστεί, πριν τη σύγκρουση, αφήνοντας έτσι τη Σελήνη σε μεγάλο βαθμό ελλιπής σε μέταλλα. Αν όμως δούμε το έδαφος της Σελήνης, τότε βλέπομε ότι η παρουσία μετάλλου είναι πιο πλούσια σε σχέση με αυτήν που συναντούμε σε πολλούς βράχους στην Γη.

Αυτό είχε δημιουργήσει απορίες στους επιστήμονες αναφορικά με τον τρόπο σχηματισμού τους.

Σε μια νέα μελέτη, ο ερευνητής Essam Heggy από το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες του, βρήκαν ένα περίεργο μοτίβο που θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση.

Με τη χρήση ενός εργαλείου Mini-RF, επιδίωξαν να μετρήσουν μια ηλεκτρική ιδιότητα που ονομάζεται διηλεκτρική σταθερά μέσα στο έδαφος της σελήνης που είχε συγκεντρωθεί στο δάπεδο κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης.

Παρατήρησαν ότι η ιδιότητα αυτή αυξάνει με το μέγεθος του κρατήρα. Για κρατήρες διαμέτρου 2-5 χλμ. η διηλεκτρική σταθερά αυξάνεται σταθερά όσο μεγαλώνει ο κρατήρας, αλλά για κρατήρες 5-20 χλμ. η ιδιότητα παραμένει σταθερή.

Η ανακάλυψη αυτού του μοτίβου άνοιξε μια πόρτα για μια νέα πιθανότητα. Επειδή οι μετεωρίτες σχηματίζουν μεγαλύτερους κρατήρες, που επίσης «σκάβουν» βαθύτερα στην επιφάνεια της Σελήνης, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι η αυξανόμενη διηλεκτρική σταθερά για το χώμα σε μεγαλύτερους κρατήρες θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μετεωριτών που ξέθαψαν οξείδια σιδήρου και τιτάνιου που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια.

Αν η υπόθεσή τους είναι αληθινή, θα σημαίνει ότι μόνο τα πρώτα λίγα εκατοντάδες μέτρα της επιφάνειας της Σελήνης περιέχουν μικρή ποσότητα οξειδίων σιδήρου και τιτάνιου, αλλά κάτω από την επιφάνεια υπάρχει μια σταθερή αύξηση αποθεμάτων.

Η υπόθεσή τους αυτή στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από μελέτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Με το να βελτιώνουμε την κατανόησή μας σχετικά με το πόσο μέταλλο υπάρχει στο υπέδαφος της Σελήνης, οι επιστήμονες μπορούν να περιορίσουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς έχει σχηματιστεί, πώς εξελίσσεται και πώς συμβάλει στη διατήρηση του φιλόξενου περιβάλλοντος της Γης», ανέφερε ο δρ. Heggy.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding