ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Πολύ σημαντική διεθνή διάκριση κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2016 στη Βιέννη (18 - 24 Μαρτίου), κατακτώντας μια θέση στους finalist του διαγωνισμού, καθώς και δύο Τιμητικές Διακρίσεις (Honorable Mentions) μεταξύ 311 συμμετεχόντων πανεπιστημίων. Αυτό επομένως καταδεικνύει τόσο την ιδιαιτέρως σοβαρή δουλειά προετοιμασίας που γίνεται και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Νομική Σχολή, όσο και την εν γένει υψηλή ποιότητά της.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot διοργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1994) στη Βιέννη, υπό την αιγίδα των Pace University, Queen Mary (University of London), Stockholm University, University of Vienna, Austrian Arbitration Association, Austrian Federal Economic Chamber, Moot Alumni Association, και της United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) και είναι ο σημαντικότερος του είδους, παγκοσμίως.

Σκοπός του είναι η προαγωγή της μελέτης της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας, καθώς και του δικαίου των διεθνών συναλλαγών. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού έγειρε πολύπλοκα νομικά ζητήματα σχετικά με τη διεθνή εμπορική διαιτησία και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «για τις διεθνείς πωλήσεις κινητών πραγμάτων» του 1980, όπως, ενδεικτικά, το δικαίωμα ακρόασης και την παραγωγή εγγράφων στο πλαίσιο της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας, την αποκατάσταση των δικαστικών εξόδων ως ζημιών από την παραβίαση σύμβασης πώλησης, ζητήματα κυρωτικής αποζημίωσης κ.α. Κάθε συμμετέχουσα oμάδα εκλήθη να υποστηρίξει γραπτώς (memoranda) και προφορικώς, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος, όσο και του καθ’ου η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία μέρους.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Άρτεμιν Αναγνωστοπούλου, Μυρτώ Γκίκα, Βασίλειο Κατσάμπα, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και Παναγιώτα Σκιαθίτη. Η ομάδα προετοιμάστηκε, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Παμπούκη, με τη αμέριστη συμπαράσταση του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Πολυζωγόπουλου και του Λέκτορα κ. Αναστάσιου Γουργουρίνη. Προπονητές της ομάδας ήταν η φοιτήτρια Ευγενία Σταυροπούλου και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φαίδων Βαρέσης, μέλη της ομάδας που είχε εκπροσωπήσει εξαιρετικά τη Νομική Σχολή Αθηνών στον περσινό διαγωνισμό Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2015. Η ομάδα υποστηρίχθηκε επιστημονικώς από τους Διδάκτορες Νομικής κκ. Άννα Μαντάκου, Βασιλική Μαραζοπούλου και Αλέξανδρο Μεταλληνό.

H ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αρχικά προκρίθηκε στον γύρο των 64 καλύτερων ομάδων του Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2016, όπως αυτές ανεδείχθησαν μεταξύ των 311 που βρέθηκαν για να διαγωνιστούν στη Βιέννη, αφήνοντας πίσω της πανεπιστήμια όπως τα: Harvard, Yale, Stanford, London School of Economics, University Pantheon-Sorbonne (Paris I), Berkeley University, King’s College London κ.α. Για την εξαιρετική συνολική επίδοσή της, η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, απέσπασε δύο τιμητικές διακρίσεις: Ομαδική Τιμητική Διάκριση (Team Orals Honorable Mention), και Τιμητική Διάκριση για το υπόμνημα του καθ’ ού η προσφυγή (Memorandum for Respondent Honorable Mention).

Η προσπάθεια της ελληνικής ομάδας έτυχε της ευγενικής υποστήριξης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», της εταιρίας «ReaCapital Advisors», καθώς και του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τους οποίους και δημόσια ευχαριστεί για τη σημαντική τους συμβολή, άνευ της οποίας οι επιτυχίες αυτές δεν θα ήταν δυνατές.

Αποτελεί επομένως ένα μήνυμα ελπίδας ότι στην Ελλάδα της κρίσης νέοι άνθρωποι διακρίνονται διεθνώς και ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Νομική του Σχολή βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου.