Σημαντική ανακάλυψη μετά από σεισμό στο Μεξικό

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μετά από σεισμό, αρχαιολόγοι εξέτασαν μια μεξικανική πυραμίδα για τυχόν ζημιές. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ίχνη ενός αρχαίου ναού, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πυραμίδα Teopanzolco, 70 χλμ. νότια της πόλης του Μεξικού. Θεωρείται ότι χρονολογείται το 1150 και ανήκει στους Tlahuica, μία από τις φυλές των Αζτέκων που κατοικούσαν στο κεντρικό Μεξικό.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Tláloc, τον αζτέκο θεό της βροχής. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι διαστάσεις του είναι 6 μ. επί 4 μ. Στα ερείπια του ναού βρέθηκαν επίσης ένα λιβανιστήρι και σπασμένα κεραμικά.

Η ανακάλυψη έγινε όταν επιστήμονες από το National Institute of Anthropology and History (INAH) του Μεξικού χρησιμοποίησαν ραντάρ για να ελέγξουν τυχόν δομικές ζημιές στην πυραμίδα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Tlahuica ζούσαν σε δεκάδες μικρές πόλεις-κράτη. Οι βασικές δομές στο αρχαιολογικό χώρο του Teopanzolco θεωρούνται ότι πηγαίνουν πίσω μέχρι τον 13ο αιώνα, οπότε ο ναός που ανακαλύφθηκε θα πρέπει να είναι πιο παλιός. Όπως αναφέρει η κ. Koniecza, δεν είναι σπάνιο οι Tlahuica να χτίζουν πάνω σε παλιότερες δομές.

(Φωτό: AFP)

 

Πηγή: BBC