Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Σινδόνη του Τορίνο

Για αιώνες, οι χριστιανοί πίστευαν ότι η Σινδόνη του Τορίνο είχε χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το νεκρό σώμα του Χριστού μετά τη Σταύρωση. Πολλοί μάλιστα ήταν και είναι εκείνοι που θεωρούσαν και θεωρούν ότι μπορούμε να διακρίνουμε το αποτύπωμα του προσώπου Του σε αυτήν.

Ωστόσο, νέα στοιχεία εμφανίστηκαν, βάσει των οποίων η Σινδόνη είναι ψεύτικη. Συγκεκριμένα, εγκληματολογικές αποδείξεις αποκάλυψαν ότι οι σταγόνες αίματος πάνω στο πανί προέρχονται από κάθετη θέση, σαν κάποιος να στεκόταν πάνω από αυτήν. Αυτό θα σήμαινε ότι οι κηλίδες δεν είναι συνεπείς προς κάποιον που μόλις είχε σταυρωθεί.

Ο Matteo Borrini, ειδικός στην εγκληματολογία, από το John Moores University, Liverpool, και η ομάδα του ήθελαν να δουν αν οι κηλίδες αίματος ήταν συνεπείς με κάποιον που είχε εκτελεστεί σε ένα σταυρό σχήματος Τ ή Υ.

Η έρευνα κατέληξε ότι το πιτσιλισμένο αίμα δεν προέρχεται από καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις.

Η ομάδα είπε ότι το πιτσιλισμένο αίμα θα φαινόταν εντελώς διαφορετικό, αν προερχόταν από κάποιον που είχε σταυρωθεί.

Η μελέτη λέει: «Τα δύο μικρά αυλάκια στο πίσω μέρος του αριστερού χεριού της Σινδόνης ταιριάζουν μόνο με ένα υποκείμενο που στέκεται και έχει τα χέρια του σε μια γωνία περίπου 45ο. Αυτή η γωνία είναι διαφορετική από εκείνη που είναι αναγκαία για τις κηλίδες του πήχη, οι οποίες προϋποθέτουν σχεδόν κάθετα χέρια ενός υποκειμένου που στέκεται».

Ο Δρ Borrini πρόσθεσε: «Ακόμα και ένα σταυρωμένο ή κρεμασμένο άτομο θα πρέπει να έχει αφήσει ένα διακριτό σχήμα στο πανί, το οποίο θα ήταν μια συναρπαστική πληροφορία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι η Σινδόνη του Τορίνο είναι ψεύτικη. Αν ήταν αληθινή, θα χρονολογούνταν περίπου 2.000 χρόνια πίσω. Ωστόσο, η μέθοδος της χρονολόγησης με άνθρακα δείχνει ότι φτάνει μέχρι το Μεσαίωνα.

 

Πηγή: express