Σκελετός 31.000 ετών χωρίς πόδι αποδεικνύει την «παλαιότερη χειρουργική επέμβαση»

Μια ομάδα αρχαιολόγων (με επικεφαλής Αυστραλούς και Ινδονήσιους αρχαιολόγους) κατά την ανασκαφή ενός ασβεστολιθικού σπηλαίου στο ανατολικό Καλιμαντάν, στο Βόρνεο, ανακάλυψε σκελετικά υπολείμματα. 

Το εύρημα αφορούσε έναν σκελετό με χειρουργικό ακρωτηριασμό. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι προηγείται από ανακαλύψεις περίπλοκων ιατρικών διαδικασιών σε όλη την Ευρασία κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Συγκεκριμένα, μετρώντας την ηλικία ενός δοντιού και τα ταφικά ιζήματα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα υπολείμματα είναι περίπου 31.000 ετών. Επιπλέον, η ανάλυση των υπολειμμάτων αποκάλυψε στο κάτω αριστερό πόδι σημάδια επούλωσης πράγμα που υποδηλώνει ότι το πόδι είχε ακρωτηριαστεί χειρουργικά αρκετά χρόνια πριν από την ταφή.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, Τιμ Μαλόνει από το Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας που επέβλεψε την ανασκαφή, ο σκελετός είναι ενός νεαρού κυνηγού-τροφοσυλλέκτη ο οποίος «επέζησε ακρωτηριασμένος σε αυτό το περιβάλλον του τροπικού δάσους».

Η προηγούμενη παλαιότερη απόδειξη επιτυχούς ακρωτηριασμού ήταν ένας σκελετός 7.000 ετών ενός ηλικιωμένου αγρότη από την εποχή του λίθου στη Γαλλία. Το αριστερό του χέρι είχε ακρωτηριαστεί πάνω από τον αγκώνα.

Μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ότι όλες οι επεμβάσεις ακρωτηριασμού, πριν από αυτή την περίοδο, ήταν ανεπιτυχείς και ο ασθενής κατέληγε. 

Φωτογραφίες: Tim Maloney (Guardian).

Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες από Guardian


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding