Σπάνιο βυζαντινό νόμισμα απεικονίζει (;) «αφορισμένο» από την εκκλησία σουπερνόβα

Το 1054 όταν στον θρόνο του Βυζαντίου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος (μαζί με τις αυτοκράτειρες Ζωή και Θεοδώρα) έγινε έκρηξη σουπερνόβα ενός άστρου που βρισκόταν σε απόσταση 6,5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Η έκρηξη έγινε ορατή στη Γη για 23 μέρες καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά και για εκατοντάδες βράδια. Η έκρηξη έλαβε την κωδική ονομασία SN 1054, ενώ καταγράφηκε από τους αστρονόμους όλων των πολιτισμών.

Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στα βυζαντινά αρχεία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους ιστορικούς ως προς το αν η έκρηξη αγνοήθηκε ή αν υπήρξε κάποια άλλη αιτία για τη στάση αυτή των Βυζαντινών.

Διεθνής ομάδα ερευνητών (με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «European Journal of Science and Theology») υποστηρίζει ότι τέσσερα σπάνια χρυσά νομίσματα της περιόδου αποκαλύπτουν τι συνέβη. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα νομίσματα κόπηκαν στη διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Θ’ και απεικονίζουν το κεφάλι του αυτοκράτορα. Στα τρία υπάρχει δίπλα στο κεφάλι του αυτοκράτορα ένα άστρο, ενώ στο τέταρτο νόμισμα απεικονίζονται δύο άστρα, για τα οποία οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό το τέταρτο νόμισμα είναι… αιρετικό.

Εκτιμούν ότι το δεύτερο άστρο είναι αυτό που εξερράγη το 1054 και ο δημιουργός του νομίσματος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή την ύπαρξη του άστρου. Αν πράγματι ισχύει αυτή η προσέγγιση, τότε η έκρηξη όχι μόνο δεν αγνοήθηκε αλλά, μετά από απόφαση της θρησκευτικής ηγεσίας στο Βυζάντιο, το φαινόμενο αυτό έπρεπε να εξαφανιστεί από την ιστορία. Γι’ αυτό και απαγορεύτηκα κάθε είδους καταγραφή και αναφορά σε αυτό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι στο τέταρτο νόμισμα, όπου το κεφάλι του αυτοκράτορα βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άστρα, ο δημιουργός του νομίσματος τοποθέτησε το κεφάλι του αυτοκράτορα στο κέντρο  αναπαριστώντας τον Ήλιο το άστρο στα αριστερά αναπαριστά την Αφροδίτη και το άστρο στα δεξιά την έκρηξη σουπερνόβα.

Μια επιπλέον εξήγηση είναι ότι τα δύο άστρα αναπαριστούν το Σχίσμα ανάμεσα στην παπική και βυζαντινή εκκλησία το 1054, την ίδια χρονιά που συνέβη και η αστρική έκρηξη.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding