Τα Χριστούγεννα απειλούν την υγεία...

Ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο κορυφώνεται στις 22.00 την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι σημειώνουν ότι το άγχος, η θλίψη, αλλά και η υπερβολική απόλαυση κατά την εορταστική περίοδο ενδέχεται να αποβούν μοιραίοι παράγοντες για την υγεία μας.

Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν εξονυχιστικά τις λεπτομέρειες 283.000 καρδιακών επεισοδίων που αναφέρθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1998 και 2013, ώστε να βρουν ποιες μέρες είναι οι πιο θανατηφόρες.

Σε μια συνηθισμένη μέρα, καταγράφονται 50 καρδιακά επεισόδια, αλλά στην παραμονή των Χριστουγέννων φτάνουν τις 69, δηλαδή 37% αύξηση, με τα επεισόδια να παρουσιάζονται περισσότερο κατά τις 22.00, μετά από μια μέρα έντονης συναναστροφής με συγγενείς και υπερβολικού φαγητού και ποτού.

Ωστόσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που συνήθως θεωρείται η κύρια ημέρα για τις εορτές του νέου χρόνου, δεν παρουσιάζεται κάποιος σχετικός κίνδυνος, πιθανώς επειδή τα συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου «κρύβονται» από τις συνέπειες του αλκοόλ, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αντίθετα, ο κίνδυνος είναι 20% υψηλότερος ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, λόγω των συνεπειών των υπερβολών της προηγούμενης βραδιάς στο αλκοόλ και το φαγητό, ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή λόγω της στέρησης ύπνου.

«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει για την αυξημένη σύνδεση μεταξύ καρδιαγγειακού κινδύνου και συναισθηματικής έντασης, αλλά και φαγητού, κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών, και θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε περισσότερο τους ηλικιωμένους μας και τους άρρωστους φίλους και συγγενείς», επεσήμανε ο Dr Erlinge, του τμήματος Καρδιολογίας και Κλινικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Lund.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Πηγή: Telegraph

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding