Τελικά, τι ήταν ο Φαραώ Τουταγχαμών;

Τελικά, τι ήταν ο Φαραώ Τουταγχαμών;

Μέχρι σήμερα είχαμε σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι μπορεί να ήταν ο φαραώ Τουταγχαμών. Συγκεκριμένα, η θεωρία που είχε αναπτυχθεί υποστήριζε ότι ήταν ένας νέος αδύναμος και φιλάσθενος, ο οποίος πέθανε περίπου στα 18 του χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατη ανάλυση της δερμάτινης αρματωσιάς που βρέθηκε τον τάφο του νεαρού φαραώ, είναι πιθανό να καταδεικνύει ότι ο φαραώ είχε πολεμήσει, σύμφωνα με ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ στο βρετανικό Channel 5. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες φωτογραφίσεις για να εντοπίσουν σημάδια φθοράς και σκισίματος σε αυτή την αρματωσιά των 3.000 χρόνων.

«Μπορέσαμε να δούμε φθορές στις δερμάτινες άκρες, το οποίο σημαίνει ότι η αρματωσιά είχε χρησιμοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Τουταγχαμών την είχε φορέσει και ότι πιθανώς είχε πολεμήσει», λέει η Lucy Skinner, ειδική στο αρχαίο αιγυπτιακό δέρμα στο Πανεπιστήμιο Northampton, η οποία συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ.

«Αν αυτό είναι αλήθεια», επισημαίνει η Skinner, «θα είναι μια φανταστική ανακάλυψη».

Αυτό που έχει επιπλέον ενδιαφέρον είναι η παρατήρηση από το Πανεπιστήμιο Northampton, ότι, παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από όταν ανακαλύφθηκε η αρματωσιά, παραμένει μυστήριο πώς φτιάχτηκαν οι δερμάτινες φολίδες της, αλλά και το αν χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς λόγους.

 

Πηγή: foxnews