Νέο τρόπο για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής προτείνουν επιστήμονες

Νέο τρόπο για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής προτείνουν επιστήμονες

Οι επιστήμονες προτείνουν έναν νέο τρόπο για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής στο σύμπαν, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μορφές ζωής που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να βρούμε.

Οργανισμοί που ασχολούνται με το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της NASA, εκτοξεύουν νέα εργαλεία για να μελετήσουν το σύμπαν, όπως το τηλεσκόπιο James Webb. Αυτό θα παράσχει πληροφορίες για τη σύσταση της ατμόσφαιρας πλανητών πολύ μακριά – αλλά ενδέχεται να μην είμαστε σίγουροι ως προς το πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πληροφορία.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες κυρίως έψαχναν για οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Αν αυτό βρεθεί, τότε ίσως υπάρχει πιθανότητα για ζωή σε αυτό τον πλανήτη, αφού γνωρίζουμε από τη ζωή στη Γη ότι το κλειδί είναι το οξυγόνο.

Ωστόσο, είναι πιθανό να παραβλέπουμε άλλα σημαντικά στοιχεία, γνωστά ως βιοϋπογραφές, τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι αυτοί οι κόσμοι έχουν ζωή. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με ζωή, στους οποίους δεν θα εντοπίσουμε οξυγόνο.

«Η ιδέα του να ψάχνουμε για ατμοσφαιρικό οξυγόνο ως βιοϋπογραφή υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Και είναι μια καλή στρατηγική – είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πολύ οξυγόνο χωρίς ζωή», λέει ο Joshua Krissansen-Totton, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science Advances. «Αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Ακόμα κι αν η ζωή είναι κοινή στον κόσμο, δεν έχουμε ιδέα αν είναι η ζωή που παράγει οξυγόνο. Η βιοχημεία της παραγωγής οξυγόνου είναι πολύ πολύπλοκη και θα μπορούσε να είναι πολύ σπάνια».

Για την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες κοίταξαν την ιστορία της ζωής στη Γη και τα είδη αερίων που υπήρχαν. Βρήκαν ότι ο πλανήτης είχε ένα περίπλοκο μείγμα διαφορετικών αερίων, όχι μόνο οξυγόνο, και ότι αυτό το μείγμα θα μπορούσε να είναι ένας κατά πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης για την ύπαρξη ζωής σε έναν πλανήτη.

«Χρειάζεται να ψάξουμε για αρκετά άφθονο μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα σε έναν κόσμο που έχει υγρό νερό στην επιφάνειά του και να απουσιάζει το μονοξείδιο του άνθρακα», είπε ο άλλος συγγραφέας, David Catling, καθηγητής της Γης και των διαστημικών επιστημών. «Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο συνδυασμός θα ήταν ένα πειστικό σημάδι για ύπαρξη ζωής. Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι η υπόθεσή μας είναι εφικτή και μπορεί να οδηγήσει στην ιστορική ανακάλυψη μιας εξωγήινης βιοσφαίρας σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Πηγή: Independent

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding