Βρέθηκε η παλαιότερη σπηλαιογραφία στον κόσμο

Στο τοίχωμα ενός σπηλαίου στην Ινδονησία ανακαλύφθηκε μια τοιχογραφία 51.000 χρόνων, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη τοιχογραφία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο αυτό, αν και απλό, «αφηγείται με σαφήνεια μια ιστορία, κάτι που συνιστά την παλαιότερη απόδειξη μιας αφήγησης», καθώς είναι πολύ παλαιότερο από τις σπηλαιογραφίες του Λασκό και του Σοβέ στη Γαλλία, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Το γεγονός ότι οι πρώτοι εκπρόσωποι του ανθρώπινου είδους κατάφεραν να αφηγηθούν μια τόσο «περίπλοκη» ιστορία μέσω της τέχνης θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διανοητική εξέλιξη του Homo sapiens, σημείωσε ο αρχαιολόγος Μαξίμ Όμπερτ, του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας.

Για να χρονολογήσουν το έργο, οι ερευνητές κατέφυγαν σε μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί λέιζερ και λογισμικό το οποίο αναδημιουργεί τον «χάρτη» του βράχου. Όπως εξήγησε ο Όμπερτ, δεν χρονολογείται απευθείας η ζωγραφιά αλλά οι διάφορες στρώσεις μεταλλικών στοιχείων που συσσωρεύτηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Στη συνέχεια δοκίμασαν τη μέθοδο λέιζερ σε μια εικόνα που δεν είχε χρονολογηθεί και εντοπίστηκε το 2017 στην Κελέβη. Συμπέρασμα: ήταν ηλικίας τουλάχιστον 51.200 ετών.

Ως προς τη ζωγραφιά, είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι επιστήμονες το νόημα αυτών των εικόνων, που ωστόσο φαίνεται ότι περιγράφουν μια πράξη, σε αντίθεση με την αινιγματική «σκηνή του φρέατος» του Λασκό (21.000 ετών), όπου ένας άνδρας με κεφάλι πουλιού ανατρέπεται από έναν βίσωνα.

Πριν από τις ανακαλύψεις στην Ινδονησία οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι οι πρώτες «αφηγηματικές» εικόνες εμφανίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη, όπως το αγαλματίδιο ενός άνδρα με κεφάλι λιονταριού που εντοπίστηκε στη Γερμανία και είναι 40.000 ετών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ