Ο ΠΟΥ ετοιμάζει νέα λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς ικανούς να προκαλέσουν πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι καταρτίζει νέα λίστα με τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν πανδημίες ή επιδημίες. Για τον σκοπό αυτόν, έχει συγκαλέσει 300 επιστήμονες οι οποίοι θα ερευνήσουν περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων.

Ο λόγος για την ενέργεια αυτή είναι η πεποίθηση του ΠΟΥ ότι μια τέτοια λίστα θα συμβάλει στη συντόμευση του χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη ασφαλών, προληπτικών ιατρικών αντιμέτρων, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια. Επιπλέον, θα εξεταστεί η πιθανή απειλή της νόσου Χ, η οποία αντιπροσωπεύει ένα άγνωστο παθογόνο ικανό να προκαλέσει επιδημία ή πανδημία.

Η τρέχουσα λίστα δημοσιεύθηκε το 2017 και επικαιροποιήθηκε το 2018.

Η υπάρχουσα λίστα περιλαμβάνει τους εξής ιούς: SarsCov2, SARS, MERS, Έμπολα, Μάρμπουργκ, Ζίκα, Nipah και henipaviral, αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, πυρετός Λάσα, πυρετός Rift Valley και νόσος Χ.

«Η στόχευση παθογόνων και οικογενειών ιών προτεραιότητας για την έρευνα και την ανάπτυξη αντιμέτρων είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση επιδημιών και πανδημιών», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

Η επικαιροποιημένη λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2023.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Independent


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding