Υπάρχει όριο στην ανθρώπινη αντοχή;

Από τους αγώνες τριάθλου μέχρι το Tour de France, ορισμένα αθλήματα θέτουν σε δοκιμασία τα όρια ακόμα και των πλέον ανθεκτικών αθλητών Τώρα, μια νέα μελέτη αναφορικά με την δαπάνη ενέργειας, κατά τη διαδικασία μερικών από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο εξουθενωτικά αθλητικά γεγονότα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο λόγος είναι σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η δραστηριότητα, καθένας μπορεί να φτάσει μέχρι το ίδιο μεταβολικό όριο – το μέγιστο δυνατό επίπεδο κόλπου που μπορεί ο άνθρωπος να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Όταν πρόκειται για φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν μέρες, εβδομάδες και μήνες, οι έρευνες βρήκαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάψουν θερμίδες κατά 2,5 φορές περισσότερο σε σχέση με το ποσοστό μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Ούτε οι πιο γρήγοροι μαραθωνοδρόμοι που διανύουν πελώριες αποστάσεις κατάφεραν να υπερβούν αυτό το όριο, βρήκαν οι ερευνητές.

«Αυτό ορίζει την περιοχή του τι είναι δυνατό για τους ανθρώπους», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, Herman Pontzer.

Πέρα από το όριο των 2,5, σύμφωνα με τους ερευνητές, το σώμα αρχίζει να διασπά τους ιστούς του για να εξισορροπήσει την έλλειψη θερμίδων.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.

Πηγή: Science Daily

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding