Αλέξανδρος - Σταμάτιος Αντωνίου

Επίκουρος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Επίκουρος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος - Σταμάτιος Αντωνίου | Επίκουρος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ

O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Ψυχολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Επιστημών της Αγωγής (Π.Τ.Δ.Ε.). Έχει βασικά πτυχία στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Ed., M.Phil., Ph.D) στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας και έχει επίσης εκπονήσει δεύτερη διδακτορική διατριβή με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο School of Management του Πανεπιστημίου UMIST της Μ. Βρετανίας. Έχει συνεργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει: Διευθυντής του Οργανισμού «Επάνοδος» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λογοθεραπείας του Π.Τ.Δ.Ε. - ΕΚΠΑ, Ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Συντονιστής του κλάδου της Οργανωσιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας κ.ά. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων και κριτής σε επιστημονικά περιοδικά (ελληνικά και διεθνή).

O Α.-Σ. Αντωνίου έχει συμμετάσχει και συντονίσει ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και ξένους φορείς και πανεπιστήμια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κατά βάση εστιάζονται σε θέματα που αφορούν: ψυχολογία ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οργανωσιακή ψυχολογία και συμπεριφορά, εκπαιδευτική ψυχολογία, σχολική κουλτούρα και διαμόρφωση εκπαιδευτικού κλίματος, αποτελεσματική επικοινωνία και παράγοντες ψυχικής υγείας/ευεξίας στο χώρο της εκπαίδευσης. Έχει διδάξει/διδάσκει επίσης σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπως Ιατρικής και Φιλοσοφικής Σχολής), του Πάντειου Πανεπιστημίου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της ΑΣΠΑΙΤΕ κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει άνω των 200 ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν:

α) άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές (π.χ.  Journal of International Business Studies, Work and Stress, Journal of Managerial Psychology, Journal of Business Studies    Quarterly, Applied Psychology: An International Review, Psychology, Central European Journal of Public Health, International Journal of Special Education, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, κ.ά.),

β) αυτοτελείς μονογραφίες (όπως «Ψυχολογία ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», «Χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά», «Εργασιακό στρες») και

γ) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους (ελληνικούς και διεθνείς).

Έχει την επιστημονική επιμέλεια και μετάφραση άνω των 30 βιβλίων ψυχολογικού, παιδαγωγικού, ιατρικού και φιλοσοφικού περιεχομένου καθώς και κεφαλαίων και λημμάτων σε έγκριτες διεθνείς ιατρικές εγκυκλοπαίδειες. Έχει τέλος την επιστημονική επιμέλεια -8- διεθνών τόμων με τον καθηγητή του Manchester Business School (UK), Sir Cary Cooper και τους διαπρεπείς καθηγητές C. Spielberger, M. Eysenck, R. Burke και B. Kirkcaldy.

Επικοινωνία

E-mail: as_antoniou@primedu.uoa.gr
Τηλέφωνο: 210 368 8380
Γραφείο: Ιπποκράτους 33,106 80, Aθήνα