Κοινωνία

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ!!!

Η Ελλάδα, που πλήττεται από την λιτότητα  χρόνων και την πρωτοφανή πανδημία απροσδιόριστης διάρκειας, βρίσκεται και πάλι στο έλεος του καύσωνα και πολλαπλών πύρινων μετώπων.

Περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Ζούμε στις μέρες μας πρωτόγνωρες δοκιμασίες· καιρικά φαινόμενα, πανδημία, οικονομική κατάρρευση… και όχι χωρίς αιτία. Δεν σεβαστήκαμε τη φύση, και αυτή μας εκδικείται, δεν σεβαστήκαμε τον Άνθρωπο και τις ηθικές αξίες, δεν εκτιμήσαμε σωστά τα αγαθά της ζωής, με αποτέλεσμα σήμερα να ταλανίζεται η ανθρωπότητα και να αντιμετωπίζει μοιραία και τραγικές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές, το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, που δεν ήταν, βέβαια, άγνωστη, αλλά στις μέρες μας έφθασε να απειλεί  τη χώρα μας, και όχι μόνον, καθώς η προηγμένη Τεχνολογία φέρνει στο φως παρόμοια περιστατικά στον κόσμο όλο.

Περισσότερα
ΤΑ ΕΘΙΜΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΕΘΙΜΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

Τώρα τον Απρίλη «ανοίγουν» τα πάντα: ο καιρός, ο κόσμος της φύσης, οι καρδιές των ανθρώπων... Ο Απρίλιος «ανοίγει», όμως, και με τη γνωστή σε όλους μας Πρωταπριλιά. Η πρώτη μέρα του πλαισιώνεται εθιμικά με το ψέμα. Έθιμο παλιό, με μεγάλη διάδοση ανά τον κόσμο. Γιατί, όμως, λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά; Ποιές είναι οι πιθανές ερμηνείες του εθίμου; Στο εύλογο αυτό ερώτημα θα προσπαθήσω να δώσω ορισμένες απαντήσεις από τη σχετική βιβλιογραφία. Περισσότερα

Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ… ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Το θέμα της συνταξιοδότησης των Ελλήνων πολιτών παραμένει επί χρόνια μια από τις μεγάλες παθογένειες του ελληνικού κράτους. Το θέμα αυτό μας καλεί σε μιααναδρομή στο παρελθόν για να δούμε  πώς αντιμετωπιζόταν το θέμα αυτό στην αρχαία Αθήνα, που πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον και κυρίως μπορεί να  διδάξει  τους Νεοέλληνες.

Περισσότερα

Ο INNOVATOR ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Last but not least, ο μικρός Μίλτος, που στο πρόσωπό του εκπροσωπούνται τα 93.000 πρωτάκια της σχολικής χρονιάς που αποχαιρετήσαμε. Μιας σχολικής χρονιάς που πέρασε, λόγω των ιδιαιτεροτήτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για πολλές εβδομάδες, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ποιοι θα είναι τελικά οι πρωταγωνιστές της καινοτομίας που αλλάζει τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε για δεκαετίες.

Περισσότερα

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ…

Με αφορμή τα συμβαίνοντα τελευταία στον τόπο μας και παγκοσμίως, επιχειρούμε να αντιληφθούμε τις αιτίες ή την κύρια αιτία όλων αυτών που διαδραματίζονται δίπλα μας ή μακριά μας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αιτία πάντων φαίνεται να είναι η αδιαφορία. Ένας πίνακας του PeterBruegel,  με τίτλο «Η πτώση του Ικάρου» (1558), μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι κάποιος, κάποιοι, ο κόσμος μας, δίκαια ή άδικα, πληρώνουν την αδιαφορία μας. Η  αδιαφορία δεν είναι ποτέ ουδέτερη, εξουδετερώνει, όμως, ό,τι βρίσκεται κοντά της και το καταστρέφει.

 

Περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "75UN – 75 Trees UNAI SDG7"

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσογείου, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη για την διαφύλαξη, αναδάσωση και επέκταση του δασικού πλούτου όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

Είναι πλέον φανερό, ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί μόνον στα όποια κυβερνητικά μέτρα και προγράμματα αναδάσωσης και φύτευσης δένδρων.

Περισσότερα

ΜETOO… ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το «ΜeToo»  είναι αγγλική έκφραση, που καθιερώθηκε… δεν ξέρω αν ο εθνικός μας γλωσσολόγος και Δάσκαλός μου Γιώργος Μπαμπινιώτης θα συμφωνούσε με την ελληνική απόδοση, που αναζητώ πάντα, κατά τις συμβουλές του : «κι εγώ επίσης» ή «συνέβη και σ’ εμένα».  Η έκφραση καθιερώθηκε, όπως πληροφορούμαι, από το πρώτο θύμα βιασμού, μια ακτιβίστρια, που τη χρησιμοποίησε στο διαδίκτυο για να καταγγείλει την περιπέτειά της .Και είναι, βέβαια, κοινώς αποδεκτό ότι η βία κατά των γυναικών είναι επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερα

ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!

Στην αλγεινή περίοδο της λαίλαπας του κορωνοϊού, που βιώνουμε παγκόσμια, και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για προστασία, ο διάσημος σύγχρονος συγγραφέας της Κίνας Σι Τσουάν  συνέθεσε μια «ωδή» αφιερωμένη στις μάσκες. Στο τέλος αυτής της ωδής, έγραφε χαρακτηριστικά τα εξής:

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ AΝΔΡΑ

Ανεξάρτητα από την αιτία που θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα[1], αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να σημαίνει από χριστιανική άποψη ένας ξεχωριστός εορτασμός σε παγκόσμιο επίπεδο αφιερωμένος στον Άνδρα και τη Γυναίκα. Κάτι τέτοιο θα επιδίωκε να τονίσει τις διαφορές ή τις διαφορετικές επιδιώξεις του κάθε φύλου;

Περισσότερα