Κοινωνία

ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΗΓΕΤΗ

Όταν ακούμε να γίνεται λόγος για ηγέτες και ηγεσία, τείνουμε να θεωρούμε ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν κάποιες εγγενείς ιδιότητες, ότι δηλαδή γεννήθηκαν για ηγέτες. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο ηγέτης διαμορφώνεται και δεν γεννιέται, οπότε και ο πιο φοβισμένος ή ανασφαλής άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει ηγέτης, αρκεί να μάθει κάποιες τεχνικές.

Περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ PINK-WASHING: Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ

Ο όρος Pink-Washing αναφέρεται στο φαινόμενο όπου επιχειρήσεις φέρονται να υποστηρίζουν διεκδικήσεις γυναικών και LGBTQ+ κοινοτήτων, ενσωματώνοντας συμβολισμούς και μηνύματα αποδοχής με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής τους απήχησης. Παρότι αυτή η μέθοδος φαίνεται να προωθεί την ποικιλομορφία και την ισονομία στον δημόσιο διάλογο, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που επηρεάζουν τα πιο ευάλωτα μέλη αυτών των κοινοτήτων, καθώς προάγει την ύπαρξη ενός μη πολιτικού διαλόγου.

Περισσότερα

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ;

Ξέρουμε ότι η έννοια της ευτυχίας ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από κοινωνία σε κοινωνία. Ως εκ τούτου, φαίνεται να διαφέρουν και οι τρόποι για την κατάκτησή της. Αυτό μπορεί να έχει ή και να μην έχει σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε από τους ανθρώπους που θεωρούνται περισσότερο ευτυχισμένοι από τους άλλους ποιες συνήθειες θεωρούν ότι συμβάλλουν στην ευτυχία τους.

Περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ; ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που εξετάζει η φιλοσοφία, άμεσα ή έμμεσα, είναι το αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα μας. Γενικά, υπάρχουν δύο αντίθετες θέσεις. Η πρώτη θεωρεί ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη φύση ή χαρακτήρα (π.χ. καλοί, κακοί), οπότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε σε σημαντικό βαθμό. Η δεύτερη θεωρεί ότι καθένας από εμάς δημιουργεί τον εαυτό του (λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά) και μπορεί να αλλάξει σχεδόν ανά πάσα στιγμή, εφόσον το θελήσει (το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι γίνεται εύκολα).

Περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αναδεικνύεται ως μια από τις κύριες τεχνολογικές προόδους της εποχής μας, επηρεάζοντας σημαντικά την παγκόσμια αγορά εργασίας. Η ανάπτυξη της ΤΝ προσφέρει νέες ευκαιρίες, ωστόσο απαιτεί εξίσου εξειδικευμένες δεξιότητες.

Περισσότερα

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου η τεχνολογία καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς δράσης σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, η όποια συζήτηση για δεξιότητες και την ανάπτυξή τους φαντάζει ίσως και φλύαρη.

Έτσι, φαίνεται πως δεν χρειάζεται να βελτιώσει κανείς τις τεχνολογικές δεξιότητές του, αφού είτε όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού είτε μπορεί να καταφύγει σε κάποιον που γνωρίζει. Δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, αφού μπορεί κάλλιστα να βασίζεται σε όσα ξέρει ή να υιοθετήσει απόψεις και κρίσεις γνωστών και αγνώστων στο διαδίκτυο.

Περισσότερα

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

Με αφορμή τα συμβαίνοντα στον τόπο μας και παγκοσμίως, επιχειρούμε να αντιληφθούμε τις αιτίες ή την κύρια αιτία όλων αυτών που διαδραματίζονται δίπλα μας ή μακριά μας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αιτία πάντων φαίνεται να είναι η αδιαφορία.

Διαπιστώσεις

«Όπου και να σας βρίσκει το Κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Περισσότερα

UNLOCKING SOCIETY'S STANDINGS IN ARTIFICIAL INTELLIGENCE

This study regards AI as a socioecological issue and highlights the social identity determinants of the social perceptions of AI, which is the main dependent variable. We analyze Greece in 2022 as a case study. Our findings suggest that specific social identity variables concerning fundamental and social values, such as religion, views on new technologies, economic and political standings, and education, impact social perceptions of AI in a positive or negative manner.

Περισσότερα

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Οδηγός για το άρθρο 24 - Το Δικαίωμα στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

Περισσότερα

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Η μορφή του Αποστόλου Παύλου δεσπόζει στην ιστορία της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Σημείο αφετηρίας η μεταστροφή του στο δρόμο για την Δαμασκό. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η στάση ζωής που ακολούθησε ήταν καθοριστική για την πορεία την δική του και της όλης Εκκλησίας. Σημαδεύει την ζωή μας και μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα καλά και συμφέροντα στα του βίου μας και η αξία του να ξεχνάμε αυτά που προηγήθηκαν και να ανοιγόμαστε σε αυτά που έρχονται (πρβλ. Φιλιππησίους 3, 14).

Περισσότερα