Τα νέα μας

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα απομεινάρια δύο σπιτιών, καθώς και 20 τάφρους και δύο ανθρώπινες ταφές κατά τη διάρκεια ανασκαφών που ξεκίνησαν τον Μάιο, σύμφωνα με την Heritage Daily. Η ομάδα συνέχισε τις ανασκαφές και αποκάλυψε κι άλλα σπίτια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 130 κατοικίες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.

Είναι το διασημότερο είδος δεινοσαύρων και για αυτό το ενδιαφέρον για αυτούς είναι σταθερά μεγάλο από το κοινό σπρώχνοντας έτσι την επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιεί συνεχώς νέες μελέτες και έρευνες. Έχοντας πραγματοποιηθεί εκατοντάδες έρευνες τα τελευταία 10-15 έτη για τους ενήλικους Τυραννόσαυρους οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν για την ύπαρξη και συμπεριφορά τους σε νεαρή ηλικία.

Η Κίνα αποτελεί τα τελευταία 20 χρόνια ένα πραγματικά παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται εκεί συνεχώς απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων ζώων που ζούσαν πριν από πολλά εκατ. έτη πολλά από τα οποία είναι άγνωστα είδη. Ερευνητική ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε στην βορειοδυτική Κίνα άλλο ένα άγνωστο μέχρι σήμερα ον που ζούσε πριν από 26,5 εκατ. έτη.

Μια απρόσμενη όσο και πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ωκεανογράφοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Διαπίστωσαν ότι τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού δεν κινούνται μόνο εντός του ωκεανού αλλά… μεταναστεύουν σε άλλες θάλασσες πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που διαρκεί χιλιάδες έτη.

Αστρονόμοι λένε ότι έλυσαν το μυστήριο του θαμπώματος ενός από τα πιο γνωστά άστρα στον ουρανό μας, του Μπετελγκέζ- που είχε παρατηρηθεί έναν χρόνο πριν.

Ο Μπετελγκέζ, ένας κόκκινος υπερ-γίγαντας στον αστερισμό του Ορίωνα, θάμπωσε απότομα στα τέλη του 2019/ αρχές 2020. Η συμπεριφορά του αυτή έκανε πολλούς να εικάσοουν πως ίσως να ήταν κοντά στο να εκραγεί.

Άγαλμα 1.800 ετών έφερε στη φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Σμύρνη, όπως ανακοίνωσαν χθες Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το Τμήμα Ανασκαφών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το άγαλμα, που δείχνει μια γυναίκα, εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης, στην περιοχή Τόρμπαλι της Σμύρνης.

Η αρχαία πόλη βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη και 45 χιλιόμετρα από την Έφεσο.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι βλέποντας δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο TESS διέκριναν την πιθανή παρουσία ενός πλανητικού συστήματος σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηρακλή. Ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να διερευνήσει τα ευρήματα των ερασιτεχνών αστρονόμων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 25.000 ετών φωτός από τη Γη, ένα γιγάντιο άστρο που φαίνεται να αυξομειώνει δραματικά τη φωτεινότητα του.

Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, «αναστήθηκε» αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία επί σχεδόν 24.000 χρόνια, και κατόπιν κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του, ανακοίνωσαν Ρώσοι επιστήμονες.

Ένας δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και ονομάστηκε «Αυστραλοτιτάν» (ή «Νότιος Τιτάνας») είχε ύψος 6,5 μέτρων, σχεδόν όσο δύο όροφοι κτιρίου, και μήκος 30 μέτρων, όσο περίπου ένα γήπεδο μπάσκετ.

Είναι ένας από τους δέκα έως 15 μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη και ο μεγαλύτερος στην Αυστραλία. Απολιθωμένα τμήματα του σκελετού του μεγαλόσωμου δεινοσαύρου, με την επιστημονική ονομασία Australotitan cooperensis, είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην περιοχή Ερομάνγκα της νοτιοδυτικής Κουίνσλαντ το 2007, οπότε άρχισαν ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται.