Τα νέα μας

Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι ξεκίνησε ένα πειραματικό πρόγραμμα, κατά το οποίο σκύλοι θα εντοπίζουν τον κορονοϊό στους επιβάτες.

Το πρόγραμμα αυτό είναι συνέχεια έρευνας από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον ιό με σχεδόν 100% βεβαιότητα.

Το δοκιμαστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 σκύλους. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του αεροδρομίου, πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό, μιας και κανένα άλλο αεροδρόμιο δεν έχει επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τους σκύλους σε τέτοια κλίμακα κατά του κορονοϊού.

Εξωπλανήτη τον οποίο ονόμασαν «π-Γη» ανακάλυψαν οι ατρονόμοι, δίνοντάς του τη συγκεκριμένη ονομασία επειδή έχει μέγεθος ανάλογο του δικού μας πλανήτη και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 3,14 μέρες. Αυτή η διάρκεια του έτους του παραπέμπει στη μαθηματική σταθερά «π», που είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και, με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων, ισούται με 3,14159265.

Εικοσιεπτά ασύλητες σαρκοφάγοι, ηλικίας 2.500 ετών, που βρίσκονταν σε υπόγεια κρύπτη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακκάρα, στην αριστερή όχθη του Νείλου, ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους.

Δεκατρείς εξ αυτών ανακαλύφθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ακολούθησαν ακόμη δεκατέσσερις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, τη σημαντικότερη στο είδος της. 

Οι ξύλινες σαρκοφάγοι είναι διατηρημένες σε καλή κατάσταση και διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια σε έντονα χρώματα και ιερογλυφικά. 

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα συμβάν, που τοποθετείται χρονικά πριν 233 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται να διευκόλυνε την κυριαρχία των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα. Οι επιστήμονες εντόπισαν τα ίχνη μιας ακόμη μαζικής εξαφάνισης των ειδών, με την επιστημονική ονομασία Carnian Pluvial Episode, που τοποθετείται κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο.

Οι παλιοί κάτοικοι της Νέας Μάκρης, το αποκαλούσαν για χρόνια «νησί». Ένα ιερό χτισμένο σε νησίδα, στο Μικρό Ελος της Μπρεξίζας. Τώρα, αρκετοί επισκέπτες αναζητούν το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Σε αυτόν τον χώρο, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής,  λατρευόταν η θεά Ισις, ο Σάραπις (εξελληνισμένη μορφή του Οσίριδος)  και ο γιος τους Ωρος. Ενα ολόκληρο συγκρότημα που ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός το 160 μ.Χ. και κατά τους αρχαιολόγους, λειτουργούσε στα όρια του κτήματος που διατηρούσε στην περιοχή.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., ή 22η ημέρα του Βοηδρομιώνος κατά το αττικό ημερολόγιο, ώρα 10 το πρωί, δύο αντίπαλοι στόλοι, των Ελλήνων και των Περσών, ήταν παραταγμένοι σε θέση μάχης στο στενό της Σαλαμίνας.

Από τα υπεράριθμα, ψηλά πλοία τους, οι Πέρσες, βέβαιοι για τη νίκη τους, θα πρέπει να έβλεπαν με υπεροψία τον κατά πολύ μικρότερο ελληνικό στόλο απέναντί τους, πιστεύοντας ότι το τέλος της μάχης θα σήμανε και την οριστική υποταγή των ελλαδικών πόλεων, που προσπαθούσαν να κατακτήσουν επί δέκα χρόνια.

Η ανακάλυψη, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τη NASA.

Η NASA κυκλοφόρησε μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν από ένα από τα ισχυρότερα διαστημικά τηλεσκόπια της.

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται απίστευτα στιγμιότυπα από αστέρια που εκρήγνυνται και από συστάδες μακρινών γαλαξιών. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Nasa την περασμένη εβδομάδα, και καταγράφηκαν για αρκετές δεκαετίες από το Chandra X-ray Observatory.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ εκτοξεύτηκε το 1999 και περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε απόσταση έως και 65.000 μίλια (105.000 χλμ).

Μια εντυπωσιακή μάσκα από τερακότα ηλικίας 2.400 ετών, η οποία αναπαριστά τον θεό Διόνυσο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Δασκύλιο της Μικράς Ασίας, στην Τουρκία.

Πρόκειται πιθανότατα για αναθηματική μάσκα, για δημιούργημα δηλαδή που αποσκοπούσε να εκφράσει ευχαριστήρια στον συγκεκριμένο θεό.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή, βεβαίως, κάθε άλλο παρά νέες είναι. Πρόσφατα ήλθε στο φως από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman ένα κελάρι που ήταν τοποθετημένο στην κουζίνα ενός σπιτιού στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Τα ηφαίστεια κατατάσσονται συνήθως σε δύο κατηγορίες, σε όσα αποδίδουν ποτάμια λάβας που απειλούν μόνο τις γύρω περιοχές και σε εκείνα που βυθίζουν τον πλανήτη στο σκοτάδι και τον όλεθρο.

Μόνο που τώρα μια νέα μελέτη μάς λέει πως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από αυτό. Και πως δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι ούτε για την πρώτη κατηγορία.