Τα νέα μας

Προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ.

Οι σκελετοί που ανακαλύφθηκαν βρίσκονται σε εμβρυακή στάση, σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Επίσης, οι τάφοι ήταν γεμισμένοι με το χώμα που είχε σκαφτεί αρχικά για να ανοιχτούν οι τρύπες, το οποίο θεωρείται απόδειξη ότι τα σώματα είχαν ταφεί σκόπιμα.

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας είναι το ηλιοβασίλεμα. Κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα, σταματάμε για λίγο τη δραστηριότητά μας και το απολαμβάνουμε, νιώθοντας ευχάριστα.

Αυτά τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν από τη θέαση του ηλιοβασιλέματος επιβεβαιώνονται πλέον και από την επιστήμη.

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο. Σε ταφικό πεδίο της Σακκάρα, ήρθαν στην επιφάνεια όχι μόνο αρχαίοι τάφοι και αλλά εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων.

Σύμφωνα με τον Μοστάφα Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τα δύο μεγάλα «εργαστήρια ταρίχευσης» χρονολογούνται από την εποχή της 30ής δυναστείας (380-343 π.Χ.) και των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ.). Επίσης ανάφερε ότι στα εργαστήρια βρέθηκαν πήλινα και τελετουργικά αγγεία και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στη μουμιοποίηση.

Δείτε τις φωτογραφίες.

Μόλις εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Ομ. Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Παναγιώτη Ε. Πετράκη από τον εκδοτικό οίκο Palgrave McMillan (eBook ISBN 978-3-031-31335-6) με τίτλο «Interconnections in the Greek Economy. Between Macro- and Microeconomics».

Πότε δόθηκε το πρώτο φιλί; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως η πρακτική του φιλιού υπήρχε σε κάποιες πρώιμες κοινωνίες της Μεσοποταμίας από το 2500 π.Χ.

Το ρομπότ ρόβερ, της αποστολής Perseverance, εξερευνά τον κρατήρα Jezero στον πλανήτη Άρη.

Είναι ένας κρατήρας με διάμετρο περίπου 50 χλμ. και θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την πτώση αστεροειδούς. Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στο παρελθόν ήταν λίμνη, ενώ έρρεαν και ποταμοί δημιουργώντας μάλιστα σε ένα σημείο του κρατήρα και ένα δέλτα. Γι’ αυτό θεωρείται ως το πιθανότερο μέρος να βρεθούν κάποιες μορφές ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Η επαφή του ενήλικα με το παιδί δεν αφορά μόνο τη συναισθηματική ανάπτυξη του δεύτερου, αλλά, όσο παράδοξο και να φαίνεται, και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ποσότητας της ομιλίας των ενηλίκων στην οποία εκτίθενται τα παιδιά και της συγκέντρωσης μιας ουσίας στον εγκέφαλο – γνωστής ως μυελίνη – που περιβάλλει τα νεύρα και καθιστά τα σήματα πιο αποτελεσματικά.

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο προερχόμενο από τον Ήλιο. Ανάλογα με την έντασή της υπάρχουν ή όχι επιπτώσεις στη Γη. Έτσι, μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες.

Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι θα είχαν μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστούν, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

Πριν από 6 δισ. χρόνια έγινε μια μυστηριώδης έκρηξη στο Σύμπαν, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ομάδα αστρονόμων, στη σχετική δημοσίευσή τους στο «Monthly Notices of the Royal Astronomy Society», πρόκειται για την πιο ισχυρή κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Η έκρηξη αυτή συνέβη σε απόσταση 8 δισ. ετών φωτός από τη Γη και έλαβε την κωδική ονομασία AT2021lwx. Ήταν δέκα φορές ισχυρότερα από εκρήξεις σουπερνόβα και απελευθέρωσε περίπου 100 φορές την ενέργεια που θα απελευθερώσει ο Ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Όταν μιλάμε για άλυτα μυστήρια, το μυαλό πηγαίνει αμέσως στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Πρόκειται για έναν τόπο, μεταξύ Μαϊάμι, Βερμούδες και Πουέρτο Ρίκο, όπου υπό ανεξήγητες συνθήκες έχουν εξαφανιστεί αεροσκάφη και πλοία.