Τα νέα μας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αναφέρει ότι ανακαλύφθηκε ένα μολυβένιο βλήμα σφεντόνας από την ελληνιστική περίοδο που φέρει πάνω του ελληνική επιγραφή με όρκο νίκης σε μάχη και φαίνεται να συνδέεται με την ιστορία της Χανουκά.

Κατά την ανασκαφή ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου 2.700 ετών στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, ανακαλύφθηκε ένα θραύσμα απεικόνισης, μιας αρχαίας θεάς της Αιγύπτου.

Πρόκειται για απεικόνιση μέρους ενός κεραμικού ένθετου με εφυαλωμένο φύλλο χρυσού που απεικονίζει τη θεά Χάθορ, που λατρεύεται ως σύζυγος του θεού του ουρανού Ώρου και του θεού του ήλιου Ρα.

Τα κομμάτια αποτελούν θραύσμα εικόνας μήκους περίπου πέντε εκατοστών, που δείχνει το κάτω τμήμα των μαλλιών της θεάς, με τις μπούκλες της να φαίνονται.

Ένα χρυσό νόμισμα του 18ου αι., το οποίο αρχικά είχε θεωρηθεί πλαστό, στην πραγματικότητα είναι αυθεντικό και απεικονίζει έναν άγνωστο για εμάς ρωμαίο αυτοκράτορα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βρετανοί ερευνητές, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον αυτοκράτορα Σπονσιάνους, όπως αναγράφεται στο νόμισμα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ηγέτης της Δακίας, ρωμαϊκής επαρχίας (μέρος της σήμερα αντιστοιχεί στη σημερινή Ρουμανία).

Πλέον είναι γνωστό ότι και οι σκύλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας, τα οποία η επιστημονική κοινότητα ονομάζει Γνωστική Δυσλειτουργία Σκύλων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η νεοφυής εταιρεία Joipaw, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δημιούργησε μια σειρά από βιντεοπαιχνίδια, μέσω των οποίων επιχειρείται να διατηρηθεί ενεργός και υγιής ο εγκέφαλος των σκύλων που δείχνουν σημάδια αυτής της πάθησης (αντίστοιχες μέθοδοι εγκεφαλικής άσκησης προτείνονται και για τους ανθρώπους).

Το 2020 έπεσε στη Σομαλία ένας μετεωρίτης βάρους 16,5 τόνων ο οποίος έλαβε την ονομασία El Ali. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου της Αλμπέρτα στον Καναδά, η οποία μελέτησε ένα μικρό θραύσμα του μετεωρίτη βάρους 70 γραμμαρίων, εντοπίστηκαν δύο ορυκτά που δεν έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα στη Γη.

Οι ερευνητές ονόμασαν το ένα ορυκτό elaliite, από τον μετεωρίτη που το μετέφερε στον πλανήτη μας. Το άλλο ορυκτό ονομάστηκε elkinstantonite από το όνομα της διευθύντριας της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα Lindy Elkins-Tanton.

Σύμφωνα με την New York Post, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), θα μπορούν να κατασκευάζουν στρατούς από μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία έχουν ενσωματωμένη νοημοσύνη και μπορούν να αναπαραγάγουν τον εαυτό τους σε μικρότερη ή και μεγαλύτερη μορφή! 

Η υπομονάδα αυτή του ρομπότ αποκαλείται voxel και μπορεί να μεταφέρει ισχύ και δεδομένα. Τα voxels φτιάχνουν τόσο το ρομπότ όσο και τα εξαρτήματα με τα οποία κατασκευάζεται.

Μάλιστα, όπως δήλωσε υποψήφιος διδάκτορας του MIT, «θα μπορούσε να φτιάξει ένα ρομπότ του ίδιου μεγέθους ή και ένα μεγαλύτερο».

Αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Κάθε κουκίδα στον χάρτη είναι ένας γαλαξίας, ο οποίος περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες. Έτσι, περίπου 200.000 γαλαξίες αναπαρίστανται με εκπληκτικά ακριβή λεπτομέρεια.

Ο συγκεκριμένος χάρτης συνίσταται από δεδομένα που δεν είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι ο πιο ολοκληρωμένος κοσμικός χάρτης που έχει φτιαχτεί για όλο τον κόσμο.

Όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες τα τελευταία χρόνια, τα χταπόδια έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη αλλά και πολυσύνθετο συναισθηματικό κόσμο, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό, ώστε να προσομοιάζουν με του ανθρώπου.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbruck στο Βερολίνο διαπίστωσε ότι άνθρωποι και χταπόδια έχουμε έναν κοινό πρόγονο.

Αρχαιολόγοι στο Δέλτα του Νείλου εντόπισαν αρκετές μούμιες με χρυσές γλώσσες σε αρχαίους τάφους, στην περιοχή της Μενούφια, κοντά στο Κάιρο, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οι τάφοι χρονολογούνται από διαφορετικές εποχές, ενώ οι μούμιες δεν ήταν καλοδιατηρημένες, που σημαίνει ότι πιθανότατα οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί στο παρελθόν.

Εντοπίστηκαν αρκετοί σκελετοί τυλιγμένοι με φύλλα χρυσού, αγγεία και υλικά που χρησιμοποιούνταν στη μουμιοποίηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι καταρτίζει νέα λίστα με τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν πανδημίες ή επιδημίες. Για τον σκοπό αυτόν, έχει συγκαλέσει 300 επιστήμονες οι οποίοι θα ερευνήσουν περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων.