Τα νέα μας

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε μια έρευνα, κατά την οποία αναγνώστηκε εκ νέου ο πάπυρος του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την ιστορία της «Ακαδημίας». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, τον ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί, που πρέπει να έζησε πριν από περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια.

Το 2016, ένας κυνηγός απολιθωμάτων ανακάλυψε το πρώτο απολιθωμένο σαγόνι του πλάσματος σε μια παραλία στο Σόμερσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2020, ένας πατέρας και μια κόρη βρήκαν ένα παρόμοιο σαγόνι.

Το 5ο Γεν. Λύκειο Ν. Σμύρνης και ο Δήμος Ν. Σμύρνης σας προσκαλούν στην Ημερίδα «Νέα Δεδομένα και Δεξιότητες στη Σύγχρονη Αγορά Εργασίας και τα Επαγγέλματα».

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ώρα: 6:30 μμ., στον δημοτικό πολιτιστικό πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στηv Κεντρική Πλατεία Ν. Σμύρνης.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ

18:30-18:45 Προσέλευση

18:45-19:00 Χαιρετισμοί

19:00-20:30 ΜΕΡΟΣ Α΄ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Register to watch online

Start: 17:30, 12 April 2024

Finish: 19:30, 12 April 2024

Location: European Cultural Centre of Delphi, Exhibition Hall

Simultaneous interpretation into English and modern Greek will occur.

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για το άγγιγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την αγκαλιά και το τρίψιμο. Η εργασία τους περιλάμβανε 212 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες και μια στατιστική ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν ενήλικες και 52 που αφορούσαν νεογέννητα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Human Behaviour»

Ερευνητές εντόπισαν χαρακτηριστικά διαλέκτου ελληνικής γλώσσας, τα οποία έχουν περισσότερα κοινά με τη γλώσσα του Ομήρου παρά με τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Αυτή η διάλεκτος χρησιμοποιείται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά της βόρειας Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί «ζωντανή γέφυρα» με τον αρχαίο κόσμο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων, το οποίο οδηγεί στην επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, που καθορίζει τις ώρες και τα λεπτά που υπαγορεύουν τις ημέρες μας.

Κατά τη λίθινη εποχή, πριν από 7.000 χρόνια, οι άνθρωποι όχι μόνο είχαν σχέση με τη θάλασσα, αλλά χρησιμοποιούσαν ένα είδος καταμαράν για να διασχίσουν την Μεσόγειο.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι Αμαζόνες, οι φοβερές πολεμίστριες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μύθος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτές οι γυναίκες που πολεμούσαν και κυνηγούσαν όπως και οι άντρες, όντως υπήρξαν.

Τα ευρήματα της φετινής Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας,  μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές. Στη Βόρεια Αμερική πολλοί νέοι είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη.