Τα νέα μας

Περίπου ένας στους εννιά υπέφερε από χρόνιο υποσιτισμό το 2019. Η αναλογία αυτή, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19, επισημαίνει ετήσια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιβεβαίωσε έναν τεραστίων διαστάσεων κεραυνό στον ουρανό της Βραζιλίας από το 2018, μιλώντας για τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο κεραυνός απλώθηκε σε απόσταση 709 χιλιομέτρων και έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2018 στα νότια της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε ο WMO.

Πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά.

Μια σημαντική αποκάλυψη έγινε στο χωριό Βάρος της Λήμνου, κατά τη διάρκεια εργασιών ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης από κλιμάκιο στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υπό τον διευθυντή του, καθηγητή Νικόλαο Ζούρο. Πρόκειται για γιγαντιαίο κορμό απολιθωμένου δένδρου.

Το σύμπαν δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Τελευταία, οι αστρονόμοι έκαναν δύο εντελώς ασυνήθιστες ανακαλύψεις. Βρήκαν, αφενός στα βάθη του διαστήματος τέσσερα μυστηριώδη αχνά αντικείμενα που είναι ολοστρόγγυλα και φωτεινότερα στην περίμετρό τους αφετέρου μία γιγάντια δομή που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και βαφτίστηκε «Τείχος του Νοτίου Πόλου».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε σήμερα πως κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι πιθανό να αυξηθούν προσωρινά οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, που θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεπερνούν μακροπρόθεσμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο έχουν θέσει οι επιστήμονες για να αποφευχθούν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Η ανθρώπινη επικοινωνία έχει αναπτύξει μηχανισμούς που παρατηρούνται σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων του ιστορικού επικοινωνίας και της αρχής της ελάχιστης προσπάθειας. Αυτοί οι δύο παράγοντες μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κοινές πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και το παρόν και να μη σπαταλάμε ενέργεια, καθιστώντας τις επικοινωνίες μας όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα παράξενο για εμάς παιχνίδι στην τοποθεσία Vindolanda, ένα αρχαίο ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό και οικισμός το τείχος του Αδριανού στο Northumberland, στη Β. Αγγλία.

Πρόκειται για ένα δερμάτινο παιχνίδι ποντίκι μήκους 12,2 εκ. και πλάτους 2,6 εκ. βρέθηκε, το οποίο χρονολογείται από το 105-130 μ.Χ. Μάλιστα, έχει σημάδια σε όλη την έκταση, τα οποία δείχνουν ότι υπήρχε γούνα και μάτια.

Aρχαία ταφή που περιέχει τα οστέινα κατάλοιπα ενός αλόγου - ηλικίας 4 ετών, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις - ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Tepe Ashraf, τον μοναδικό αρχαιολογικό λόφο στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

Ο σκελετός του αλόγου βρέθηκε κοντά σε περιοχή όπου ένας τεράστιος τάφος βρέθηκε τον περασμένο μήνα. Ο τάφος αυτός σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην αρχαία ανθρώπινη ζωή στο Ισφαχάν.

Το όνομά του ήταν Kongonaphon kely, το οποίο σημαίνει «μικροσκοπικός φονιάς εντόμων», και ήταν περίπου στο μέγεθος μιας κούπας καφέ.

Ο μικροσκοπικός φονιάς ζούσε στη Μαδαγασκάρη περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της τριασικής περιόδου, και είχε δέκα εκατοστά ύψος. Ωστόσο, όπως λένε οι επιστήμονες, ο Κ. kely ανήκε στην αρχαία ομάδα των Ornithodira. Πρόκειται για τον τελευταίο κοινό πρόγονο όλων των δεινοσαύρων και πτεροσαύρων που μια μέρα θα κυριαρχούσαν στον κόσμο.