Τα νέα μας

Οι πρώτοι οργανισμοί που "ανέπνευσαν" οξυγόνο, εμφανίστηκαν περίπου πριν 3,1 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις. Η νέα ισραηλινή γενετική ανάλυση πολλών διαφορετικών οικογενειών μικροοργανισμών κατέληξε στο μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα ότι η χρήση οξυγόνου από τους έμβιους μικροσκοπικούς οργανισμούς είχε ξεκινήσει σχεδόν 600 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από το λεγόμενο «Μεγάλο Οξυγονωτικό Συμβάν», που γέμισε την ατμόσφαιρα της Γης με αέριο οξυγόνο πριν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το χαμένο κάλλος της ανέκτησε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία στον χώρο της Πομπηίας, στην Ιταλία, η οποία αποκαταστάθηκε από αρχαιολόγους και συντηρητές έργων τέχνης.

Η τοιχογραφία στον κήπο του σπιτιού των Ceii -από τα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας-  εντυπωσιάζει με τα έντονα χρώματά της έπειτα από την πρόσφατη αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων της.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ρωμαϊκό άρμα από μια έπαυλη έξω από την Πομπηία, το οποίο ήταν σχεδόν άθικτο.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας.

Το μυστήριο που σκέπαζε τον γνωστό πίνακα «Κραυγή» του Edvard Munch εξαιτίας μιας μικρής φράσης που ήταν γραμμένη πάνω στον καμβά, λύθηκε 130 μετά τη δημιουργία του έργου.

Η Γη, η Αφροδίτη και ο Άρης δημιουργήθηκαν από μικρά σωματίδια σκόνης που περιείχαν πάγο και άνθρακα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης- κάτι που καθιστά υπαρκτό το ενδεχόμενο ο γαλαξίας μας να είναι γεμάτος με «υδάτινους» πλανήτες.

Ερευνητές του GLOBE Institute στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσίευσαν μια έρευνα η οποία υποδεικνύει πως το νερό μπορεί να ήταν παρόν και κατά τον ίδιο τον σχηματισμό του πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό ισχύει τόσο για τη Γη όσο και για την Αφροδίτη και τον Άρη.

Την παρουσία ενός νετρίνου πολύ υψηλής ενέργειας, ενός σωματιδίου – «φαντάσματος», το οποίο δημιουργήθηκε κατά την καταστροφή ενός άστρου από την κολοσσιαία βαρύτητα μια μαύρης τρύπας με μάζα όσο 30 εκατομμύρια ήλιοι, κατάφεραν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν στη Γη.

Σοβαρές περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές και καταστροφικά επεισόδια για διάφορα είδη μεγάλων ζώων προκάλεσε πριν από 42.000 χρόνια η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης (ο βόρειος έγινε νότιος και αντίστροφα) -σε συνδυασμό με μια ταυτόχρονη πτώση της δραστηριότητας του Ήλιου.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν τέσσερα ανεξάρτητα πειράματα και απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που ονειρεύονται μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να εμπλακούν σε επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Τα όνειρα μπορεί να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε άλλους κόσμους, όμως είναι δυνατό να πιάσει κανείς συζήτηση με κάποιον που ονειρεύεται, να του θέσει ερωτήσεις και εκείνος να απαντήσει, δείχνει μια πρωτοποριακή διεθνής επιστημονική έρευνα.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ένα μάλλον τρομακτικό φυσικό φαινόμενο εκπλήσσει τους πάντες. Μία από τις πιο ακραίες ερήμους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αποτελεί το τελευταίο σημείο όπου θα περίμενε κανείς να βρει έναν καταρράκτη, αλλά στην παγωμένη κοιλάδα McMurdo Dry Valley στην Ανταρκτική, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney.

Το εύρημα αρχικά είχε αγνοηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, το κοχύλι αυτό είναι το παλαιότερο πνευστό μουσικό όργανο αυτού του τύπου.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν ένα κοχύλι, το οποίο πιστεύεται πως είναι το παλιότερο πνευστό όργανο αυτού του τύπου στον κόσμο, έδωσαν στη δημοσιότητα μία εγγραφή του ήχου του.