Τα νέα μας

Το 1181 μ.Χ στον ουρανό της Κίνας και της Ιαπωνίας έκανε την εμφάνιση του ένα φωτεινό σημείο παρόμοιας λαμπρότητας με τον πλανήτη Κρόνο. Οι Κινέζοι αστρονόμοι παρατηρούσαν το μυστηριώδες αυτό σημείο αλλά αυτό έξι μήνες μετά την ξαφνική του εμφάνιση το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Οι ταρντιγκράδες γνωστές ως «αρκούδες νερού» ή «χοιρίδια των βρύων», είναι εξαιρετικά ανθεκτικά πλάσματα και μπορεί να επιβιώσουν από μια απειλή που θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα. Μπορούν όμως αυτά τα ανθεκτικά μικροσκοπικά πλάσματα να επιβιώσουν από πυροβολισμό; Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορούν, αλλά μέχρι κάποιο όριο.

Οι σπηλαιογραφίες και πετρογραφίες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη θεωρούνται τα αρχαιότερα δείγματα τέχνης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όταν ο Κριτζ ήταν ζωντανός, μεταξύ 70.000 και 50.000 ετών πριν, ζούσε στο Doggerland, ένα τεράστιο κομμάτι γης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο σήμερα είναι βυθισμένο κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα. Μια μελέτη του 2009 στο «Journal of Human Evolution» αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες για τον Κριτζ. Ο νεαρός άνδρας ήταν σαρκοφάγος και το σώμα του δεν έδειχνε καμία ένδειξη θαλασσινών στη διατροφή του, σύμφωνα με μια ανάλυση των ισοτόπων ή παραλλαγών των στοιχείων, του άνθρακα και του αζώτου που βρέθηκαν στο κρανίο του.

Ομάδα αστρονόμων θα παρουσιάσει σε άρθρο της σε προσεχές τεύχος της επιθεώρησης «The Astrophysical Journal» ένα νέο κοσμικό μυστήριο. Οι ερευνητές εντόπισαν με τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ASKAP στην Αυστραλία ένα επαναλαμβανόμενο ραδιοσήμα προερχόμενο από το κέντρο του γαλαξία μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σήμα αυτό προέρχεται από μια πηγή ενέργειας την οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και δεν μοιάζει με καμία που να έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα.

Ξεχάστε τα διαδικτυακά παιγνίδια που υπόσχονται έναν «ολόκληρο κόσμο» για εξερεύνηση. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε – με τη βοήθεια ενός ιαπωνικού υπερυπολογιστή – ένα τεράστιο εικονικό σύμπαν, το οποίο ανέβασε στο υπολογιστικό νέφος, έτσι ώστε ο καθένας οπουδήποτε να είναι σε θέση να «ταξιδέψει» σε αυτό.  

Μεγάλη επιρροή φαίνεται να έχει ένα ρομπότ πάνω στον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια έρευνας διαπιστώθηκε πώς αν ένα ρομπότ κοιτάξει έναν άνθρωπο στα μάτια, τότε μπορεί να τον επηρεάσει.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Animals» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης που έκαναν για να ανακαλύψουν τα μοτίβα της συμπεριφοράς που έχει κάθε ράτσα γάτας.

Με τον όρο γεωπλήσια αντικείμενα (near-earth objects - NEOs) οι επιστήμονες αναφέρουν τους αστεροειδείς και τους κομήτες οι τροχιές των οποίων τους φέρνουν κάποιες στιγμές στη διαστημική μας γειτονιά πλησιάζοντας σε κοντινή απόσταση τη Γη. Κάποιοι από αυτούς τους διαστημικούς βράχους αποτελούν δυνητικές απειλές για τον πλανήτη μας.

Σειρά ερευνών που έγιναν από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία έδειξαν ότι οι σκύλοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν η μεγαλύτερη από το κανονικό παραμονή τους στο σπίτι. Όμως ειδικά για τους μικρούς σε ηλικία σκύλους το πρόβλημα ήταν ότι είχαν συνηθίσει την συνεχή παραμονή των κατόχων τους στο σπίτι και όταν αυτοί άρχισαν να επιστρέφουν στην δουλειά τους και γενικά τον κανονικό ρυθμό της ζωής τους διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν σε αυτά τα κατοικίδια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.