Πολιτισμός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

Ο τουρισμός είναι μαζικός, παγκόσμιος, αλλά είναι και αναπτυξιακός. Αυτό σημαίνει, όπως θα δούμε, ότι στην παγκόσμια τουριστική αγορά κάποιες χώρες έχουν και προβάλλουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με διάφορα χαρακτηριστικά της τουριστικής τους αγοράς. Τα κίνητρα αυτών που επιλέγουν το είδος του θρησκευτικού τουρισμού είναι θρησκευτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά δεν μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες μορφές εναλλακτικού ή ακόμα και μαζικού τουρισμού.

Περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ Π. ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ. ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ (+ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 1986)

Τόσο ο Καζαντζάκης όσο ο Πρεβελάκης συνταύτισαν την αποστολή τους ως συγγραφείς με την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας καθιστώντας την καθρέπτη της πνευματικής τους περιπέτειας, γιατί την εξέλεβαν όχι μόνο ως μέσο έκφρασης, αλλά πολύ περισσότερο ως φανέρωση της ηθικής ελευθερίας του ανθρώπου, γνώρισμα πνευματικό της γλώσσας που επισημαίνεται στην θαυμάσια μελέτη Γλώσσα και Λογοτεχνική Κριτική (Αθήνα 2002, σ. 178) του εξέχοντα καθηγητή και ακαδημαϊκού Χριστόφορου Χαραλαμπάκη.

Περισσότερα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ 2022

Μετά την επέτειο νίκης των Ελλήνων το 1821 ακολουθεί η αντίστοιχη της μεγαλύτερης καταστροφής του Ελληνισμού το 1922. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου δύο συγγραφείς ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Υφυπουργός Παιδείας, και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γ.

Περισσότερα

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟ 18O ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ, ΜΑΔΡΙΤΗ, 21-23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2023

H ερευνητική-επιστημονική ομάδα του Προγράμματος Ερευνών και Μακροχρόνιου Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ (ΠΕΜΑΣ), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Άννα-Μαρία Κανζόλα, Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Ε.

Περισσότερα

ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ

Ὁ Ἡράκλειτος εἶν’ ὁ πιὸ ἐπικριτικὸς ἀπ’ ὅλους τους Προσωκρατικούς. Σὲ κάποια ἀπ’ τὰ ἀποσπάσματα (fragmenta) ποὺ μᾶς διασώθηκαν βλέπει κανεὶς ὄχι μόνον μία σκέψη ρωμαλέα καὶ πρωτότυπη ἀλλὰ καὶ μία στάση θυμωμένη ἀπέναντι στὰ κρατοῦντα, μὲ χροιὰ αὐστηρὰ κριτικὴ καὶ ἀνατιναχτικὴ συνάμα τῶν ἰσχυόντων καὶ κοινῶς ἀποδεχτῶν. Τέτοιες διαθέσεις δὲν συναντᾶμε πουθενὰ ἀλλοῦ στοὺς πρὸ τοῦ Σωκράτη, ἂς ποῦμε, στοχαστὲς παρὰ μόνον στὸν Ἡράκλειτο, σὲ σημεῖο μάλιστα ποὺ μὲ κάνουν νὰ τὸν χαραχτηρίζω ὄχι τόσο ὡς σκοτεινὸ (ὅπως εἴθισται ἐξάλλου), ἀλλὰ περισσότερο ὡς ἀγαναχτισμένο.

Περισσότερα

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος με τον πιο ακραίο και προκλητικό τρόπο είχε αναστατώσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα, 29 Μαϊου2023,επέτειο της άλωσης της Πόλης, ο Ερντογάν, που κατήγαγε θρίαμβο στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, προβάλλει την μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας  ως το πιο ένδοξο επίτευγμά του.

Προβληματίζομαι αν στο λεξιλόγιο του Σουλτάνου περιλαμβάνεται η λέξη «αιδώς». Επειδή στην Ελληνική, η λέξη αυτή έχει μακρά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καλόν θα ήταν να την γνωρίζουν οι «φίλοι» γείτονές μας.

Περισσότερα

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΖΗ

Αποκάλυψη, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μάζη, λίγοι γνώριζαν το ταλέντο του αυτό. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας. Είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου «Γεωπολιτικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας», και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις απόψεις του για την εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΔΕΜΕΤΖΟΣ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. ΑΘΗΝΑ 2019

Ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών  μετά από τις πολλαπλές αξιόλογες και βραβευμένες έρευνες και μελέτες του παρουσιάζει ένα βιβλίο, που συνδυάζει αρμονικά την Επιστήμη με τη Λογοτεχνία.

Περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θέτει ως κεντρική   προτεραιότητα της πολιτικής του την Επιστήμη και την Παιδεία. Ο στόχος του Κινέζου Προέδρου είναι σημαντικός και με δεδομένη την πρόοδο της Τεχνολογίας απαιτεί αναθεώρηση και μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης προκειμένου κατάλληλες προσεγγίσεις μέσα στη σχολική τάξη να ωφελούν την παιδεία των νέων και να μη τη θέτουν σε κίνδυνο. Γνωστά έγιναν, εξάλλου, τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκπαίδευση με τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών σε όλες τις χώρες, που την ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Περισσότερα

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ… ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ο Παύλος Σακκάς μεγάλωσε μέσα στην Ψυχιατρική με πατέρα και νονό ψυχίατρους. Ο ίδιος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια στη μαχόμενη Ψυχιατρική και είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο του με τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται στη σύγχρονη Ψυχιατρική και εισάγει τον αναγνώστη στις ψυχικές παθήσεις με τρόπο πρωτότυπο  μέσα από πραγματικά περιστατικά από την πλούσια κλινική του εμπειρία, και τον ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Περισσότερα