Πολιτική

ΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα μήνα, η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους. Αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μαζί με μέλη της κυβέρνησης, κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο με περιοδείες, δηλώσεις και καταγγελίες. Περιέργως, άφωνοι κα άφαντοι παραμένουν οι απερχόμενοι Έλληνες ευρωβουλευτές με τους επί κεφαλής των ομάδων τους.

Περισσότερα

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Μεταξύ 6-9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάδειξη 720 μελών που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν 450 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια, η χώρα μας θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές.

Για αυτές τις 21 θέσεις, ένας αξιοπρόσεκτα μεγάλος αριθμός κομματικών σχηματισμών, 46 για την ακρίβεια, και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας ενδιαφέρεται και διεκδικεί την εκπροσώπηση μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Περισσότερα

ΟΚΤΑΩΡΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Με προτάσεις, ενστάσεις, διαφωνίες αλλά και τοπικές διαφορετικές προσεγγίσεις ολοκληρώθηκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών, της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η ακρόαση των 20 αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά, «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης».

Περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Ένα προσδιοριστικό στοιχείο αυτής της εκλογής ήταν το στοιχείο της ενεργοποίησης του κράτους, αυτό παραδοσιακά ανήκε στην αριστερά, στην κεντροαριστερά, δεν πρόσεξε η κεντροαριστερά ότι το έχει υιοθετήσει πλήρως ο Μητσοτάκης, αφαίρεσε την ατζέντα τους ουσιαστικά και αυτό το κατάλαβε ο κόσμος, επισημαίνει ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης.

Περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΡΩΜΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΙΑ… ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΩΝ

Πώς πρέπει ένας υποψήφιος για πολιτικές εκλογές να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του;  Τον τρόπο αποκαλύπτει ο Κ.Τ. Κικέρων στον αδελφό του, τον διάσημο εκπρόσωπο της Λατινικής Λογοτεχνίας, ρήτορα,  φιλόσοφο και πολιτικό Μ.Τ. Κικέρωνα, όταν ήταν υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της Ρώμης. Οι συμβουλές εξασφάλισαν την εκλογή στον υπερασπιστή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας Κικέρωνα, σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτικής ζωής της Αιώνιας Πόλης. Το κείμενο αυτό σώζεται, η αυθεντικότητά του όμως παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη όχι μόνον για την Ιταλία μετά την επικράτηση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, αλλά φοβούμαι, και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί παγκόσμια έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία, ενώ την ίδια περίοδο απειλές έρχονται από παντού, και η αλλαγή σελίδας για τη χώρα αυτή, γίνεται σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία, αστάθειας των ευρωπαϊκών χωρών, πληθωριστικών πιέσεων και κατακόρυφης αύξησης του κόστους ζωής.

Περισσότερα

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη κήρυξη πολέμου, χωρίς δηλαδή να έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση από τα κοινοβούλια των χωρών τους, οι ηγεσίες των χωρών της Δύσης και ιδιαιτέρως αυτές της Ε.Ε., έχουν εμπλακεί σε ένα υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Έναν πόλεμο που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αποτελείται από τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Με την τελευταία, ενθαρρυνόμενη και εφοδιαζόμενη από την «Δύση», να έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο φθοράς, που οδηγείστην διάλυση και στην καταστροφή της.

Περισσότερα

«…ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΗΜΕΙΣ ΑΔΩΜΕΝ…»

Το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου συνοδεύθηκε από την συμφωνία των τριών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, ΕΣΣΔ) για την ένταξη των εμπόλεμων χωρών στις σφαίρες επιρροής τους.

Χώρες που πολέμησαν μαζί τους και άλλες που ηττήθηκαν εντάχθηκαν στους δύο συνασπισμούς, χωρίς να ερωτηθούν για το μέλλον τους.

Περισσότερα

Ο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Μεσίστια κυμάτισε στις 31 Μάρτη, ως ύστατη τιμή, η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης, απ’ όπου ο πολιτικός της Αριστεράς  και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, κατέβασε μαζί με τον Λάκη Σάντα, το 1941, τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας.

Περισσότερα