Άρθρα Παναγιώτη Ε. Πετράκη - ΤΑ ΝΕΑ

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Σε προηγούμενο σημείωμά μας, όπου ανιχνεύαμε το 2022, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι θα είναι ένα έτος που θα προσθέσει στην ανάπτυξη πάνω από την αντιστάθμιση των απωλειών των ετών της Covid, και των παλαιότερων ετών της μνημονιακής κρίσης, αλλά θα χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, διλήμματα και αβεβαιότητα.

Περισσότερα

ΤΑ ΠΟΛΥΠΑΘΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στο Διαδίκτυο ελεύθερα βρίσκονται πλέον τα έργα του Χεμινγουέι αφού όμως έληξε το νομοθετημένο διάστημα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων τους (από το 1926). Εξάλλου οι κληρονόμοι του δημιουργού του «Space Oddity» (Ντέιβιντ Μπόουι) πούλησαν τα πνευματικά δικαιώματά τους έναντι των 250 εκατ. δολαρίων. Μεγάλος άυλος πλούτος που δημιούργησε άπειρες στιγμές ευφορίας και έδωσε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Είναι η ώρα του μικρού απολογισμού και της διαμόρφωσης των προσδοκιών για τον καινούργιο χρόνο. Στον επιδημιολογικό τομέα (με την παγκόσμια εμβολιαστική καθυστέρηση που παράγει μεταλλάξεις) φαίνεται ότι ο COVID αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον εαυτό του! Αφού κάθε κρούσμα αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα περιστατικά τότε, με 20.000-30.000 κρούσματα, ο ίδιος ο COVID έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση ανοσοποίησης της κοινότητας περιμένοντας, με αγωνία, να δούμε το τίμημα σε νοσηλείες και θανάτους.

Περισσότερα

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ

Η προσπάθεια διατύπωσης προβλέψεων δεν αποσκοπεί να γνωρίσουμε τι θα συμβεί. Η αξία των προβλέψεων βρίσκεται στο ότι μπορεί να μας προετοιμάσει για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, διδάσκοντάς μας σήμερα ποια είναι τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε είτε σε όρους αφιέρωσης πόρων είτε σε όρους ψυχολογικής προετοιμασίας (ατομικής, κοινωνικής) κοινωνικής οργάνωσης κ.λπ.

Είναι μάλιστα προτιμότερο οι προβλέψεις να γίνονται υπό μορφή εναλλακτικών σεναρίων εξέλιξης του μέλλοντος, παρά με τη μορφή μίας θετικιστικής άσκησης πρόγνωσης.

Περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ίσως από τις κρισιμότερες μεταβλητές της οικονομίας είναι το πάγιο κεφάλαιο (πάγιο κεφάλαιο μείον αποσβέσεις συν επενδύσεις), το οποίο, τουλάχιστον μέχρι το 2020 στην ελληνική οικονομία, συρρικνωνόταν. Αυτό το μέγεθος μαζί με την εργασία παράγουν τον πλούτο μας. Συνεπώς οι επενδύσεις πρέπει να μεγεθυνθούν. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν υλικά και άυλα παραγωγικά υλικά (μηχανές, εξοπλισμός, software, κατασκευές) και συνήθως αναλύονται σε ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις, ιδιωτικές κατασκευές, κυβερνητικές επενδύσεις και αποθέματα.

Περισσότερα

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι περιμέναμε τα καλά νέα από την ΕΚΤ και ήρθαν. Στο παρελθόν είχαμε περάσει μια διετία, 2010-2012, που ενώ η λογική έδειχνε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ρευστότητα στις αγορές, η πολιτική στην ευρωζώνη οδήγησε στον αντίστροφο δρόμο. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2012 ο Μάριο Ντράγκι τερμάτισε αυτή την περίοδο και έσωσε την ευρωπαϊκή οικονομία. Τώρα λοιπόν υπάρχει ο ίδιος φόβος, ότι θα μπορούσαν δηλαδή να υπερισχύσουν οι ιέρακες και να οδηγήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.

Περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κανείς δεν πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την ξέραμε. Από την άλλη μεριά οι βασικές δομές λειτουργίας της οικονομίας δεν αναμένεται να έχουν σοβαρές μεταβολές. Όμως υπάρχει ένα ενδιάμεσο χρονικό μεταβατικό στάδιο που συνδέει την έξοδο από την κρίση και την κανονικότητα. Είναι το στάδιο όπου η δημιουργική καταστροφή επιταχύνεται, αφού τα μέτρα υποστήριξης, που στόχο έχουν ακριβώς τη συγκράτηση της έντασής της, αποσύρονται και το νέο περιβάλλον έρχεται με ένταση.

Περισσότερα

ΣΚΛΗΡΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ Ή Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η πολιτική και η οικονομία είναι συνήθως γεμάτες διλήμματα. Τα διλήμματα μεγεθύνονται όταν η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, όπως σήμερα με τις παραλλαγές του COVID.

Περισσότερα

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Όσοι είδαν στον τίτλο την Ελλάδα και την Ισπανία θα σκέφτηκαν ίσως ότι θα ήθελα να αναφερθώ στον περίεργο ρόλο της Ισπανίας και της Τουρκίας όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων και την εξωτερική πολιτική. Εδώ όμως το αντικείμενο είναι η σύγκριση της ανάκαμψης στις δύο χώρες που, απ’ όσο θυμόμαστε στη νεότερη οικονομική ιστορία, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερους δείκτες από την Ισπανία.

Περισσότερα

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγαλύτερη οικονομική έκπληξη του 2021 είναι το άλμα του πληθωρισμού στον κόσμο. Αναμέναμε την αύξηση του πληθωρισμού από πέρυσι αλλά η πολύπλοκη συγκυρία που τη συνόδευσε επέτεινε το φαινόμενο.

Περισσότερα