Δημήτρης Ματθαίου

Ομότιμος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Ομότιμος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Δημήτρης Ματθαίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1978 του απονεμήθηκε το βραβείο Lawyreys, ενώ το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

Εργάστηκε ως καθηγητής και στη συνέχεια ως διευθυντής του Α' Τοσιτσείου - Αρσακείου Λυκείου Εκάλης. Από το 1989 έως το 2012 διετέλεσε Καθηγητής Συγκριτικής  Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Συγκριτική Παιδαγωγική και Διεθνή Εκπαιδευτική Πολιτική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης ενώ, μέχρι το 2006, δίδαξε στο Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών / Κατεύθυνση «Συγκριτική Παιδαγωγική» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΤΕΙ Πειραιά.

Υπηρέτησε σε διάφορες διοικητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Πρόεδρος του Τμήματος Επιμόρφωσης (1997 - 2000) και του Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (2010-2012),  στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας ως Πρόεδρος (2010-2012), στο 2ο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Αθηνών (1994 - 2002) ως διευθυντής, ενώ συμμετείχε σε ποικίλες ομάδες εργασίας χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής. Από τον Ιούλιο 2011 έως τον Ιούλιο 2012 ήταν Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

Διετέλεσε έως το 2012, έτος αφυπηρέτησής του, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Επικοινωνίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κατεύθυνσης "Συγκριτική Παιδαγωγική" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε.. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιοδικού "Συγκριτική και Διεθνής Εκπαιδευτική Επιθεώρηση", μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Ανοικτή Εκπαίδευση» και μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου στο περιοδικό «Revista Espanola de Educacion Comparada / Spanish Journal of Comparative Education». Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Comparative Education Society in Europe (2004-2008), και μέλος του Advisory Board του Περιοδικού European Education

Είναι επίσης Εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία) και τ. μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού).

Επικοινωνία

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://users.uoa.gr/~dmatth/index.html
E-mail: dmatth@primedu.uoa.gr
Τηλέφωνο: 210 368 8479
Γραφείο: Ιπποκράτους 20, 106 80, Αθήνα