Ματθαίος Σανταμούρης

Καθηγητής | Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
Καθηγητής | Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
Ματθαίος Σανταμούρης | Καθηγητής | Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ

Το 1979 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα DEA το 1981 στην Ενεργειακή Φυσική στο Polytechnique de Grenoble στην Γαλλία, ενώ το 1986 απέκτησε το διδακτορικό τίτλο στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Από το 1990 έως σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1994 γίνεται επίκουρος Καθηγητής, το 2000 αναπληρωτής Καθηγητής, ενώ από το 2009 είναι Καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών του London Metropolitan University της Μεγάλης Βρετανίας από το 1998, στο Πολυτεχνείο του Τόκυο από το 2008, στο Πανεπιστήμιο Bolzano της Ιταλίας από το 2006, στο Cyprus Institute στην Κύπρο από το 2009, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης από το 2012, αλλά και στο Brunel University του Λονδίνου από το 2014. Έχει υπάρξει επιβλέπων καθηγητής και μέλος εξεταστικών επιτροπών σε αρκετές διδακτορικές διατριβές, τόσο σε ελληνικά, όσο και σε ξένα πανεπιστήμια. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης διαφόρων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Από το 2010 έως το 2012 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Είναι ο επιστημονικός εκδότης του διεθνούς περιοδικού “Journal of Advances Building Energy Research” και μέλος της Εκδοτικής επιστημονικής Επιτροπής των διεθνών περιοδικών: Solar Energy, Energy and Buildings, Buildings Environment, Journal of Sustainable Energy, Journal of Low Carbon Technologies, Journal of Open Construction and Building Technology and of the Journal of Ventilation. Επίσης, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά συνέδρια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ακόμα, είναι επιστημονικός συντονιστής και κριτής διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέβαλε στην σύναψη συμβολαίων και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική για λογαριασμό κρατικών και ιδιωτικών νομικών προσώπων.

Είναι εκδότης και συγγραφέας πολλών ελληνικών και διεθνών βιβλίων, όπως της επιστημονικής σειράς BEST, της εκδοτικής εταιρίας Earthscan (έως σήμερα έχουν εκδοθεί 4 επιστημονικά βιβλία). Από το 2009 είναι μέλος της Scientific Committee of the “Progetto Tecnologia Ambiente” Book Series. Είναι εκδότης 12 διεθνών επιστημονικών βιβλίων σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Επίσης, είναι Διευθυντής του Cool Roof Council of Europe και Υποδιευθυντής της Air Infiltration and Ventilation Center. Αντιπρόεδρος της World Society for Sustainable Energy Technologies. Είναι συγγραφέας 180 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελητής 10 ειδικών εκδόσεων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Επικοινωνία

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://mat.santamouris.dinstudio.com/
Energy and Buildings Journal: http://www.journals.elsevier.com/energy-and-buildings/
E-mail: msantam@phys.uoa.gr
Τηλέφωνο: 210 727 6847
Γραφείο: Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη, 157 84, Ζωγράφου, Κτίριο V, 3ος Όροφος, Γραφείο15