Βασίλης Γοργούλης

Καθηγητής - Διευθυντής | Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας | Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Καθηγητής - Διευθυντής | Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας | Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Βασίλης Γοργούλης | Καθηγητής - Διευθυντής | Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας | Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

O Δρ. Βασίλης Γοργούλης είναι Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης. Επίσης, είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Honorary Professor, Institute of Cancer Sciences, University of Manchester. Πρόσφατα εξελέγη μέλος της European Molecular Biology Organization (EMBO). Οι κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις με τις οποίες ασχολείται ο Δρ. Γοργούλης και η ερευνητική του ομάδα είναι: οι μηχανισμοί πρόκλησης γενωμικής αστάθειας στην καρκινογένεση, ο ρόλος του βιοχημικού μονοπατιού απόκρισης σε βλάβες του DNA (DNA-Damage Response - DDR) ως αντικαρκινικός φραγμός, και ο ρόλος του ως παράγοντας Cdc6 κατά την καρκινογένεση.

Ο Δρ. Γοργούλης έχει αναπτύξει συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές όπως οι Καθηγητές T.D. Halazonetis, M. Oren, J. Bartek και άλλοι, διατηρώντας συνολικά συνεργασίες με περισσότερα από 14 διεθνή ερευνητικά εργαστήρια. Το ερευνητικό του έργο έχει στηριχτεί και συνεχίζει να ενισχύεται από διεθνείς (> 5.500.000€) και εθνικές χρηματοδοτήσεις (>1.000.000 €).

Ο Καθηγητής κος Γοργούλης έχει δημοσιεύσει 211 διεθνείς εργασίες σε αναγνωρισμένα, έγκριτα περιοδικά μετά από κρίση με περισσότερες από 12.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό του έργο. Ο δείκτης h είναι 49. Διαθέτει, επίσης, πάνω από 150 παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες κ.λπ., ενώ έχει συγγράψει επίσης 7 κεφάλαια σε διεθνή συγγράμματα.

Ο Δρ. Γοργούλης έχει λάβει πάνω 30 διεθνή βραβεία, διακρίσεις και υποτροφίες στη διάρκεια της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του πορείας (ενδεικτικά, είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος Έλληνας ερευνητής - highly cited). Είναι κριτής σε 54 διεθνή έγκριτα περιοδικά, ενώ έχει διατελέσει κριτής σε 15 διεθνείς και εθνικές επιτροπές κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων. Το έργο της Ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης έχει συμπεριληφθεί ως σημείο αναφοράς στην ιστορία της έρευνας πάνω στην καρκινογένεση και του κυτταρικού κύκλου (Malumbres & Barbacid, Nature Reviews Cancer, 2009).

Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει διδασκαλία του μαθήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, καθώς και μαθημάτων Κυτταρικής Βιολογίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (ΜΔΕ) του ΕΚΠΑ. Έχει επιβλέψει πάνω από 20 διδακτορικούς φοιτητές (τα τελευταία 5 χρόνια), 5 μεταδιδακτορικούς φοιτητές, 3 προπτυχιακούς διπλωματικούς φοιτητές και 4 διπλωματικούς φοιτητές από ΜΔΕ.

Ο Δρ. Γοργούλης ασχολείται και με την Μοριακή Διαγνωστική - Παθολογία και είναι συντονιστής για λογαριασμό της European Society of  Pathology στα πλαίσια του προγράμματος European Quality Assessment Scheme for Testing KRAS Mutations in Colorectal Cancer.

Συνημμένο αρχείο βιογραφικού σημειώματος στην Αγγλική.

Επικοινωνία

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.gorgoulis.gr/
E-mail: vgorg@med.uoa.gr
Τηλέφωνο: 210 6597 129
Γραφείο: Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Μικράς Ασίας 75, 115 27 Γουδή, Αθήνα