Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

HAROLD JAMES: Καθηγητης Ιστοριας και Διεθνων Υποθεσεων και Καθηγητης στην εδρα Ευρωπαϊκων Σπουδων Claude and Lore Kelly του Πανεπιστημιου Princeton
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Το In Deep Analysis παρουσιάζει την τοποθέτηση του Καθηγητή Harold James σχετικά με τις κρίσεις χρέους και μετανάστευσης στην Ευρώπη, μία θεματική που αναπτύχθηκε στην Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης σχετικά με τις κρίσεις στην Ευρώπη συνοψίζεται στην άποψη του Ζαν Μονέ, πως η Ευρώπη θα αναβαθμίζεται μέσω κρίσεων: Η σκέψη αφορά τις περιστάσεις που δημιουργούν οι κρίσεις, ώστε η Ευρώπη να κινηθεί προς τα εμπρός, δημιουργώντας νέες συνθήκες για τη διαχείριση της κρίσης. Αλλά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που εμφανίστηκε τόσο ξαφνικά και δυσάρεστα το 2009-2010, ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις και φαίνεται πλήρως άλυτη εξαιτίας του χρέους και της έκτασης του βάθους της κρίσης στην Ελλάδα.

Μπορεί κάποιος να επιστρέψει στο όραμα της ανάπτυξης, όπως παρουσιάστηκε πολύ πειστικά από τον κ. Πετράκη, όταν υπάρχει τόσο μεγάλο χρέος; Φαίνεται ότι αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ανάκαμψη, ενώ αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα, γιατί η αξιοπιστία του χρέους αποτελεί βασική δομική λίθο της Ευρώπης. Επομένως, η αξιοπιστία της όλης προσπάθειας τίθεται υπό αμφισβήτηση και καταλήγουμε στην ελληνική τραγωδία. Πιο πρόσφατα αναπτύχθηκε η προσφυγική κρίση, το πρόβλημα με τη Συρία, τη Λιβύη, καθώς και η κρίση ασφάλειας από τη ρωσική επίθεση στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία. Όλα αυτά προσθέτουν μια νέα διάσταση στην κρίση, η οποία αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχετικά με ορισμένες από τις χώρες της κρίσης, κυρίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού μετώπου, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, καθώς η παρούσα κρίση δεν αποτελεί μια κρίση που μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια χώρα.

Το προσφυγικό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα: Οι άνθρωποι που έρχονται απ’ τη Συρία έχουν πολλά ιατρικά προβλήματα. Το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση μετά από τη δημοσιονομική κρίση. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της αυτού του είδους την κρίση. Θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το σύστημα υγείας, καθώς και το σύστημα ελέγχου των συνόρων (π.χ. σχετικά με την καταγραφή των νέων αιτούντων άσυλο και των προσφύγων).

Αν οι ενέργειες αυτές παρουσιαστούν ως απαραίτητες εξαιτίας των προϋποθέσεων ασφαλείας της Ευρώπης, τότε η αντιμετώπιση από τη βόρεια Ευρώπη θα είναι διαφορετική. Εδώ πρόκειται για μια κρίση ασφάλειας, γεγονός το οποίο μπορούν να καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη, και απαιτεί μια απάντηση με εντελώς διαφορετικό πνεύμα. Για τον λόγο αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος μετά από όλη αυτή τη συσσώρευση πολλαπλών κρίσεων.

 

Ο Καθηγητής Harold James μεταξύ των ομιλητών της Ημερίδας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.