ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, με τον Μάρτιο να κυλάει χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις και τον Απρίλιο εν μέσω εορταστικής περιόδου να μην προμηνύει κάτι διαφορετικό, συνεχίζει να εγκλωβίζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και σεναρίων.

Οι ανησυχίες αυτές ανατροφοδοτούν καθημερινά πιέσεις στην ελληνική αγορά, που εστιάζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Οι λόγοι προφανείς και πολύ συγκεκριμένοι, μετά από έναν αναγνωριστικό Ιανουάριο, η ψυχολογία της αγοράς και των καταθετών πέφτει με σταθερό ρυθμό, λόγω του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται από το μη κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο φόβος για επανάληψη του σεναρίου του καλοκαιριού του 2015 προκάλεσε νέα φυγή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αύξηση της εξάρτησης από τον ELA, μετά από πολλούς μήνες και αύξηση, μικρή προς το παρόν, των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν οι πιέσεις να μεταφερθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλό τετραμήνου, όσο διαρκεί και η περίοδος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.Παρόλα αυτά και μετά απο τρεις συνεχείς εβδομάδες πτώσης, η τάση του γενικού δείκτη δεν έχει αλλάξει ακόμα κατεύθυνση μιας και οι 600 μονάδες παραμένουν κομβικό σημείο αναφοράς και η δίμηνη, μέχρι στιγμής, παραμονή του γενικού δείκτη στη ζώνη 600-660 μονάδων συνεχίζει τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα.

Κλείνοντας το α' τρίμηνο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων, με μια πρώτη ανάγνωση να δείχνει βελτίωση στα λειτουργικά και στα καθαρά κέρδη για ένα σημαντικό αριθμό εταιριών.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: