Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Την Κυριακή 8 Απριλίου 2018 θα γιορτάσουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Ανάσταση του Ιησού, που θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ο εορτασμός όμως αυτός δεν είναι κοινός για όλους τους χριστιανούς. Και το ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα: πότε αναστήθηκε ο Κύριος και γιατί δεν γιορτάζουν το Πάσχα όλοι μαζί οι χριστιανοί την ίδια ημερομηνία;

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει απάντηση το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Μάρως Παπαθανασίου, ομότιμης καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων και την αρχαιοαστρονομία.

Η συγγραφέας έχει τιμήσει στο βιβλίο αυτό τον δάσκαλό της Κωνσταντίνο Χασάπη, διδάκτορα της Αστρονομίας, αστρονόμο στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και συνεργάτη του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς στην παρατήρηση μεταβλητών αστέρων. Παρουσιάζει, λοιπόν, περιληπτικώς τις μελέτες του σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες της Γέννησης και της Ανάστασης του Ιησού, καθώς και την εισήγησή του στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Γενεύη το 1970 σχετικά με τον προτεινόμενο κοινό εορτασμό του Πάσχα. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι η μελέτη σχετικά με την ημερομηνία της Ανάστασης δεν εκδόθηκε ενόσω ζούσε ο συγγραφέας της, ούτε έως σήμερα, μισό αιώνα μετά.

Σύμφωνα με τις μελέτες του Κ. Χασάπη ο Ιησούς αναστήθηκε την 3η πρωινή ώρα της 9ης Απριλίου του 30 μ.Χ. και ο κοινός εορτασμός του Πάσχα πρέπει να γίνεται την δεύτερη Κυριακή του Απριλίου. Ο ίδιος ο ερευνητής παρατηρεί ότι εάν ληφθεί υπόψη όχι η δική του έρευνα αλλά η άποψη των Σεβασμίων Συνέδρων του Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923 ότι η ημέρα Αναστάσεως του Κυρίου είναι 9η Απριλίου, τότε η δεύτερη Κυριακή του Απριλίου αποτελεί την αληθινή επέτειο της Αναστάσεως, η δε πρόκρισή της ως ημέρας του κοινού παγκόσμιου εορτασμού της Ανάστασης είναι  η επιβαλλόμενη και όχι η προκρινόμενη. Και συμπληρώνει ο Κ. Χασάπης: «πιστεύομεν απολύτως ότι ο Θεός ηθέλησεν να λάβη χώραν εις τους χρόνους αυτούς η ένωσις όλων των Χριστιανών, ασφαλές δε προανάκρουσμα της ενώσεως ταύτης αποτελεί η καθιέρωσις του ενιαίου εορτασμού του Πάσχα, την οποίαν ήδη όλοι επιζητούμεν, διότι ακριβώς αυτό είναι το θέλημα του Θεού.

 

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: