ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο νου τα αλγεινά ατυχήματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκουσίμα και τα ανεξέλεγκτα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία απειλούν προκλητικά τον πλανήτη.

Το  1986 στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, έγινε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά από πυρηνικά πειράματα. Στην Ιαπωνία, παρά το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, το 1945, δημιουργήθηκαν  δεκάδες πυρηνικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, το 2011, το οποίο μολύνει με ραδιενέργεια τις παραπλήσιες περιοχές με επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη. Πέρυσι, εξάλλου, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στον ωκεανό σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από πυρηνικό της εργοστάσιο. Η γειτονική μας Τουρκία ετοιμάζει κατασκευές Πυρηνικών Σταθμών, και εξαγγέλλει πολέμους με κύριο στόχο τη χώρα μας.

Το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα κάνει έκκληση και πρόσκληση για  αντιπυρηνικό-αντιπολεμικό αγώνα. Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν μια ανοικτή ομάδα  αγώνα κατά της πυρηνικής εκμετάλλευσης, να προβάλλουν τους κινδύνους των πυρηνικών, που υποσκάπτουν την ειρήνη  στηρίζοντας πολέμους, όπως τον σύγχρονο της Ουκρανίας, και ισοπεδώνουν τους λαούς και τους πολιτισμούς. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι αναγκαία, και η έκκληση του Ιδρύματος επιχειρεί να καλέσει τους πολίτες και να τους προκαλέσει να αναλογιστούν τους κινδύνους των πυρηνικών και να ενώσουν συντονισμένα και ειρηνικά τη φωνή τους ενάντια στην πυρηνική εκμετάλλευση. Την επιτροπή του αντιπυρηνικού αγώνα απαρτίζουν καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκδότες, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες. Στόχος όλης της επιτροπής είναι να παρακινήσει τους πολίτες να αισθανθούν υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και  να αντισταθούν στη δύναμη των εκμεταλλευτών  της εξουσίας και του κεφαλαίου, που προχωρούν σε αλόγιστες κατασκευές πυρηνικών εγκαταστάσεων αδιαφορώντας ανάλγητα για την ανθρωπότητα.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε τα σοφά λόγια του Πλάτωνα στην Πολιτεία: «Αν οι φιλόσοφοι δεν γίνουν βασιλείς στις πόλεις ή αυτοί που ονομάζονται σήμερα βασιλείς και δυνάστες δεν φιλοσοφήσουν γνήσια και όσο χρειάζεται με τρόπο που να συμπέσει στο ίδιο πρόσωπο και δύναμη και φιλοσοφία, είναι αδύνατο να σταματήσει το κακό στις πόλεις και σε όλο το ανθρώπινο γένος». Ο ίδιος φιλόσοφος, εξάλλου, πιστεύει ότι: διά την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίνονται».

Στην εποχή μας τέτοιες κινήσεις αντίστασης, όπως αυτή του Ιδρύματος Κουτσοχέρα, μοιάζουν για μερικούς… ουτοπικές. Θα πρέπει όμως να τις σεβόμαστε και να τις ακολουθούμε, γιατί στόχο έχουν να μη καταντήσουν «ουτοπία» οι ανθρώπινες αξίες και ο πολιτισμός μας. Η παγκόσμια κοινωνία οφείλει να αλλάξει, να συμμορφωθεί και να εξετάσει με σύνεση το παρελθόν και την ιστορία της, προκειμένου να μη εκλείψει ο πολιτισμός.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: