ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

Σε μια εποχή κυριαρχίας της τεχνολογίας στον χώρο της πληροφόρησης, όπου έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά μέσα και νέες μέθοδοι παραπληροφόρησης, φαίνεται σχεδόν ουτοπικό το να καταφέρει κανείς να διασφαλίσει τις παραμέτρους για ασφαλή πληροφόρηση.

Σε πρόσφατη (04 Μαρτίου 2024) μελέτη του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου αυτού έγκειται σε σημαντικό βαθμό στην αποφασιστικότητα των πολιτών, αλλά προφανώς και στους δημόσιους φορείς και τα κανάλια πληροφόρησης.

Μεταξύ των διαφόρων σημαντικών μέτρων που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, επισημαίνονται τα εξής:

  1. Ενδυνάμωση δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πρόσβαση, την ανάλυση, την αξιολόγηση και δημιουργία περιεχομένου πληροφοριών. Έτσι, θα μπορεί το κοινό να προσεγγίζει κριτικά τις πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχει στο περιβάλλον της πληροφόρησης.
  2. Επίγνωση των ψευδών ειδήσεων ή της παραπληροφόρησης. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων πληροφόρησης.
  3. Ευρεία κατανόηση της σημασίας που έχει ένας ελεύθερος χώρος πληροφόρησης, καθώς και απόκτηση των σχετικών δεξιοτήτων για τη λειτουργία του. Αυτό μπορεί να γίνει με την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως και με την προώθηση της έρευνας για την ανακάλυψη και κατανόηση των πλέον ευάλωτων στην παραπληροφόρηση τμημάτων του πληθυσμού.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η μελέτη του ΟΟΣΑ τονίζει τη σημασία των κυβερνήσεων και των ενεργειών που οφείλουν να κάνουν. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν μέσω της ενεργοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας, της προώθησης και προστασίας του δημόσιου χώρου, της ίδιας της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Fake News, Προπαγάνδα και Fact-Checking

Δημιουργία Δυναμικών Web Sites με το Joomla

Digital Education

Digital Copywriter

Digital Computational & Programming Skills


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: