MIDDLE MANAGERS – ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ;

Τι εννοούμε με τον όρο «μεσαία στελέχη»; Εννοούμε τους ανθρώπους που είναι επικεφαλής τμημάτων και έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», να εφαρμόζουν τη στρατηγική του οργανισμού, να επιλύουν προβλήματα και να μεταφέρουν πληροφορίες και ανατροφοδότηση στα ανώτερα στελέχη, όπως στον CEO ή στον CFO   ή στο Δ.Σ. της εταιρείας. Είναι τα άτομα εκείνα που καλλιεργούν το περιβάλλον συνεργασίας και ομαδικότητας που έχει ως στόχο τις υψηλές αποδόσεις,  αλλά, επίσης, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο στρατηγικό όραμα και στην καθημερινή λειτουργία.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία, τόσο από τις μεγάλες εταιρείες συμβούλων (Mc Kinsey, Deloitte κ.λπ.), όσο και στον δημοφιλή ιστότοπο LinkedIn, για την ανανοηματοδότηση του ρόλου των μεσαίων στελεχών. Σε έρευνα που διεξήγαγε η Mc Kinsey, τo 2022, σε μεσαία στελέχη, οι ερωτώμενοι παραδέχτηκαν ότι δαπανούν παραπάνω από το 50% του χρόνου τους σε ασήμαντες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ότι τους απομένει πολύ λίγος χρόνος για να ασκήσουν τον διευθυντικό τους ρόλο, ενώ, σύμφωνα με άλλη έρευνα, μόνο το 39% δηλώνει ικανοποίηση από την εργασία του. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν τα παραπάνω είναι ότι τα άτομα που βρίσκονται στην ηγεσία των οργανισμών προάγουν στην θέση ενός μεσαίου μάνατζερ άτομα, τα οποία είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην ατομική τους εξέλιξη και λιγότερο στην προσπάθεια να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν ομάδες και, επιπλέον, τα ανώτερα στελέχη δεν ενισχύουν τους μεσαίους μάνατζερ, ώστε να επιδιώξουν αλλαγές και καινοτόμες προσεγγίσεις. Και μόνο η λέξη «μεσαίο στέλεχος» είναι δηλωτική μιας μεταβατικής θέσης που αντιμετωπίζεται σχεδόν αποκλειστικά ως ένα βήμα για περαιτέρω εξέλιξη.

Όμως, τα μεσαία στελέχη αποτελούν εν δυνάμει την «καρδιά» και τον πιο «πολύτιμο πόρο», όπως αναφέρει σε δύο εκτενή άρθρα του 2023 η Μc Kinsey. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα υπάρχει έδαφος, ώστε οι οργανισμοί να μπορέσουν να στηρίξουν τα μεσαία στελέχη τους για να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και απόδοση. Οι ιδέες που προτείνονται είναι:

  • Να δοθεί περισσότερος χρόνος και έμφαση στο ταλέντο. Οι εταιρείες μπορούν να στηρίξουν τους μάνατζερ που έχουν «κολλήσει» σε καθήκοντα χαμηλότερης αξίας, να δώσουν προτεραιότητα στην προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων και στην καλλιέργεια και διαχείριση του ταλέντου εντός του οργανισμού.
  • Να αρθούν οργανωτικά εμπόδια. Τα μεσαία στελέχη αναφέρουν ότι πιέζονται από πάνω και από κάτω λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας. Αν αυτό μπορούσε να μειωθεί, θα βελτίωνε σημαντικά το έργο τους γιατί θα ασκούσαν ανεμπόδιστα τον διευθυντικό τους ρόλο.  
  • Να τους δοθούν εξατομικευμένα κίνητρα. Η κατανόηση του τι πραγματικά παρακινεί τα μεσαία στελέχη μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να παρέχουν το καλύτερο περιβάλλον για την επιτυχία των στελεχών τους.
  • Να ενδυναμωθεί ο ρόλος των στελεχών αυτών και να υπάρχει ξεκάθαρη περιγραφή καθηκόντων, καθώς και αλλαγή οπτικής ως προς τη σημασία τους για την επίτευξη του οράματος και των στρατηγικών στόχων.

Οι εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραβλέπουν τον ρόλο και την αξία των μεσαίων διευθυντικών θέσεων και θα πρέπει να τους κινητοποιούν, ώστε να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε τομείς που είναι σημαντικοί για την εταιρεία, αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και ανταμείβοντας τις επιτυχίες τους με τρόπους που εκείνοι προτιμούν. Τα ευρήματα της έρευνας δηλώνουν ότι τα μεσαία στελέχη επιθυμούν μεγαλύτερη ελευθερία να ασκήσουν τον διευθυντικό τους ρόλο όσο και την οικονομική ανταμοιβή. Αν δούμε τις απαντήσεις τους, βλέπουμε ότι προτιμούν την αυτονομία και την ανάληψη ευθυνών και οι αυξήσεις και τα μπόνους ακολουθούν. Τροφή για σκέψη για τα ανώτερα στελέχη εταιριών και οργανισμών.

 

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Advanced Business Management

Advanced Project Management - Professional Education

Business Management: Business Finance

Business Management: Strategic Management

Financial Management

Human Resources Management and Organizational Analysis

Management Τουριστικού Γραφείου

Project Management

Project Management Tool Kit

Real Estate Management

Restaurant Management

Rooms Division Management - Διοίκηση Τομέα Δωματίων Ξενοδοχειακής Επιχείρησης

Security Management (CBRNE) - Επιστημονικός Διευθυντής Ασφαλείας

Spa Management

Talent Management

Warehouse Management & Operations

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: