ΣΥΝΝΕΦΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ)

Ευτυχώς που οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι μικρές, διαφορετικά η χώρα θα αντιμετώπιζε από μεγάλη οικονομική δυσκολία έως και καταστροφή.

Στη φράση αυτή του Παναγιώτη Πετράκη, καθηγητή Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, συνοψίζονται όλοι οι κίνδυνοι, από τη σταδιακή αύξηση επιτοκίων, και το τέλος εποχής για το φθηνό χρήμα, έως την αλλαγή του οικονομικού κλίματος παγκοσμίως, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπο το ελληνικό πλεούμενο μετά τις 20 Αυγούστου.

Στην ουσία μιλά για τους ίδιους κινδύνους που επισήμανε προ ημερών και το ΔΝΤ, το οποίο «περιγράφει μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε ασθενή θετική πορεία, ωστόσο σε ένα περιβάλλον αρνητικών σοκ, θα υποφέρει αναλογικά περισσότερο από τις άλλες». 

Πολλώ δε μάλλον, όπως τονίζει, αν η ελληνική οικονομία, που έχει θεραπεύσει λίγες μόνο από τις παλαιές παθογένειες, αφεθεί να κινείται όπως σήμερα ή ακόμη χειρότερα, αν πέσει σε μια παγίδα στασιμότητας. Τότε η ανάκαμψη θα καθυστερήσει περισσότερο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα που έζησε ύφεση στην σύγχρονη οικονομική ιστορία…

- Αρκετές ημέρες έχουν περάσει μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο αυτή δεν επηρέασε καθόλου τις αγορές. Εξαιτίας μάλιστα ενός συνδυασμού εξωγενών παραγόντων,  το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς, αυξήθηκε στο 4%. Πως το εξηγείτε; 

Είναι επειδή σε γενικές γραμμές, οι αγορές ανέμεναν μια παρόμοια έκθεση. Ορισμένα όμως σημεία μου έκαναν εντύπωση. Πρώτη φορά βγήκε μια έκθεση του ΔΝΤ, για την Ελλάδα, αλλά ίσως και για άλλες οικονομίες, που δεν βλέπω να διατυπώνονται ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις.

Όλοι οι κίνδυνοι, που αναφέρονται, έχουν αρνητικό πρόσημο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που εν τέλει αφήνει ένα αρνητικό αποτύπωμα για τη γενική εικόνα και την προοπτική της Ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια περιγράφει μια οικονομία η οποία βρίσκεται μεν σε ασθενή θετική πορεία αλλά σε ένα περιβάλλον αρνητικών σοκ θα υποφέρει αναλογικά περισσότερο.

- Στην έκθεση γίνεται ευθεία αναφορά στο κεφάλαιο του πολιτικού κινδύνου, σημειώνοντας ότι «με τις εκλογές να πλησιάζουν, η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι αβέβαιη». Βλέπετε μεταρρυθμιστική κόπωση από το Σεπτέμβριο;

Η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι ένα γενικό ευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην χώρα μας έχει πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή με σχεδόν όλους τους μεταρρυθμιστικούς δείκτες να κινούνται κατά τρόπο ομοειδή και παράλληλο με τον άξονα του χρόνου ήδη από το 2015.

Αυτό που επισημαίνει η έκθεση είναι ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει δύο (επεκτασιμότητα και αναλογικότητα) μέτρα στην αγορά εργασίας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της θέσης της εργασίας σε ένα περιβάλλον που υποφέρει όμως από υψηλή ανεργία και χαμηλή παραγωγικότητα. Η επισήμανση αυτή κατά τη γνώμη του IMF έχει αρνητικό χαρακτήρα και αποδίδεται στον «πολιτικό κύκλο». 

- Πάντως αν και γνωστά, εντούτοις τα καμπανάκια του ΔΝΤ είναι πάμπολλα. Βάζει αστερίσκους στο κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο, προειδοποιεί για εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, κάνει λόγο για λήψη ακόμη και καινούργιων, κόστος, κ.ο.κ. Το συνολικότερο δηλαδή ύφος του, δείχνει σοβαρές επιφυλάξεις ότι η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Πως το σχολιάζετε;

Θα έλεγα ότι το συμπέρασμα που συνεπάγεται από την έκθεση είναι ότι η χώρα μπορεί να πορεύεται με αργά βήματα προς μια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αλλά τίποτα δεν προϊδεάζει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή αναζωογόνηση. 

Αυτό είναι και το μείζον δίλημμα της περιόδου που διερχόμαστε: εάν δηλαδή αφεθεί η οικονομία να κινείται όπως σήμερα, θα αργήσει, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ύφεση (στην σύγχρονη οικονομική ιστορία), να ανακάμψει για να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

- Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ενοχλήθηκε τόσο πολύ η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την επιστολή προς το ΔΝΤ του εκπροσώπου της στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλου; Οι επισημάνσεις του Ταμείου της χαλούν το αφήγημα;

Δεν γνωρίζω ότι καταγράφεται τίποτα διαφορετικό από όσο γνωρίζαμε. Ο πολιτικός παράγοντας πάντοτε βλέπει τα γεγονότα από μια δικιά του σκοπιά. Είναι ένα από τα αίτια της κακοδαιμονίες μας και της λανθασμένης σχέσης οικονομίας και πολιτικής. Γι’ αυτό και οι τεχνοκράτες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την ορθή και έγκαιρη πληροφόρηση αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

- Τελικά τι σήμα στέλνει στους επενδυτές η πρόβλεψη του ΔΝΤ για χαμηλή ανάπτυξη 1% μακροπρόθεσμα; Ποιοι αλήθεια επενδύουν σε μια οικονομία, που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και «σέρνεται» με ρυθμό 1%;

Η πρόβλεψη αυτή σηκώνει μια μεγάλη συζήτηση. Δεν ξέρω εάν έχετε εικόνα ότι γενικά ο ανεπτυγμένος κόσμος αναμένεται την επόμενη δεκαετία να «προσγειωθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και μαζί και η ελληνική οικονομία.

Από την άλλη μεριά οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι εξαιρετικά σχετικές αν και πολύ χρήσιμες. Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που περιμένουμε μια παρόμοια εξέλιξη στην παγκόσμια και την Ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα επαληθευτεί.

Όταν όμως οι προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούνται για την λήψη αποφάσεων πολιτικής, όπως τώρα για την ελληνική οικονομία, δημιουργούνται σοβαρά δεοντολογικά διλήμματα. Εάν οι συνθήκες αυτές έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εάν όμως δημιουργηθεί μια παγίδα στασιμότητας ειδικά για την Ελληνική οικονομία τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

- Πως σχολιάζετε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας; Γιατί προβλέπει τόσο υψηλά επιτόκια; Αντανακλούν αυτά, μόνο το country risk ή κυρίως την τάση για αυξητική πορεία των επιτοκίων διεθνώς;

Το μέγεθος του κόστους του δημοσίου δανεισμού του IMF είναι περίπου αυτό που και εμείς (στο ΕΚΠΑ) χρησιμοποιούμε. Αντανακλά αφενός μεν την σχέση χρέους προς ΑΕΠ, και ότι αποκαλούμε «fundamentals» μιας οικονομίας: δηλαδή εξωτερικές ανισορροπίες, εσωτερικό χώρο πολιτικής, τραπεζικό τομέα, εταιρικό τομέα, και τον πολιτικό και θεσμικό κίνδυνο. 

Όλα αυτά αναλύονται σε επί μέρους λεπτομερείς δείκτες που καταλήγουν να βαθμολογήσουν τον κίνδυνο και το κόστος του δημοσίου δανεισμού. Αυτοί οι δείκτες σταδιακά θα βελτιώνονται μέχρι να έλθει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα έστω και με σχετικά υψηλό κόστος. Έτσι και αλλιώς όμως, η αυθεντική προσφυγή στις αγορές τα επόμενα χρόνια προβλέπεται σχετικά μικρή. Ευτυχώς διότι εάν οι ανάγκες μας μεγαλώσουν για οποιοδήποτε λόγο θα καταλήξουμε σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία έως καταστροφή.

- Ποια είναι αλήθεια η σχέση των επιτοκίων με τον βαθμό πτώχευσης μιας χώρας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας;

Σήμερα η «market-implied unconditioned probability of sovereign default» της Ελλάδος τα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμάται γύρω στο 25%-27% που είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Πορτογαλία. 

Αυτή η πιθανότητα αντιστοιχεί περίπου σε 4% κόστος κεφαλαίου δημοσίου δανεισμού. Προσοχή πάντως στην χρήση του μεγέθους γιατί οι σχετικοί υπολογισμοί είναι περίπλοκοι και στηρίζονται σε μια σειρά από μαθηματικές φόρμουλες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υποθέσεις που χρησιμοποιούνται.

Ένας άλλος δείκτης είναι ο Sovereign Risk Indicator της Oxford Economics που και αυτός δείχνει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρίσης στο δημόσιο χρέος με μόνο υψηλότερο της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

Τα παραπάνω πάντως δείχνουν μια ευαίσθητη και δύσκολη θέση για την Ελληνική οικονομία αλλά όχι και κάποια κρισιμότητα.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει σημάδια κόπωσης. Στο α' εξάμηνο ήταν 635 εκατ. ευρώ. Τι μας δείχνει αυτό;

Πράγματι το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης που είναι ανησυχητικά. Πέρυσι τέτοιο καιρό εμφανίζαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,6 δις (Ιανουάριος – Ιούνιος). Φέτος την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Ιούνιος) εμφανίζουμε 650 εκατ. ευρώ. 

Μέχρι τέλος του χρόνου όμως θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον άλλα 5 δις ευρώ για να φιλοδοξούμε να φθάσουμε τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ. (Ο ακριβής υπολογισμός της υποχρέωσης λαμβάνει υπόψη της και ορισμένα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία).

Αυτό μας κάνει λίγο σκεπτικούς για τη συνέχεια. Έτσι εξηγείται και η βεβαιότητα του IMF ότι θα εφαρμοστεί και η περικοπή των συντάξεων όπως και η μείωση του αφορολογήτου. Ελπίζουμε τα κακά νέα να σταματήσουν εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: liberal.gr, 8 Αυγούστου 2018.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24