ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΙΑΣΣΟΣ | ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GOETHE ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (CEPR)

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;

Το In Deep Analysis μεταφέρει τις απόψεις του Μιχάλη Χαλιάσσου, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, αναφορικά με το πότε και πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα το τέλος της εποχής των μνημονίων, δηλαδή της τραγωδίας, που ζούμε από το φθινόπωρο του 2009, όπως τις εξέφρασε στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 

Η διάρκεια των μνημονίων μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια! Θα διαρκέσουν, ακριβώς όσο και τα δάνεια. Τι θα αλλάξει; Πιθανόν, αυτό που καταγράφεται στις ειδήσεις. Αρχικά βλέπαμε τους εκπροσώπους των τριών θεσμών να προσέρχονται στα υπουργεία, ενώ τώρα στο Hilton. Πιθανόν στο προσεχές μέλλον να μην πραγματοποιούνται συναντήσεις, διότι θα γίνονται όλα αυτόματα, με τον κόφτη, ή όπως αλλιώς αποφασίσουμε να τον αποκαλούμε.

Στην ουσία ο πιστωτής δεν είναι δυνατόν να μην παρακολουθεί την εξέλιξη και τη δυνατότητα του δανειζόμενου να αποπληρώσει το χρέος του.

Πώς θα αποπληρωθεί το χρέος; Από το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, που υπολογίζεται από τις δαπάνες μείον το γινόμενο των φορολογικών συντελεστών επί τη φορολογική βάση. Υπάρχουν τρεις τρόποι:

Μείωση των δαπανών. Κι άλλο; Πόσο;

Αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Κι άλλο; Πόσο;

Τρίτη επιλογή αποτελεί αυτό που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, αυξάνοντας το επίπεδο παραγωγής. Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι χρηματοοικονομική: να επαναγοράζουμε τα δάνεια, να (ξανα)δανειζόμαστε και να διαπραγματευόμαστε τους όρους. Αυτά όλα μπορούν να προσφέρουν μια μερική ελάφρυνση (μείωση επιτοκίων π.χ.), αλλά αν δεν ξεκινήσει η παραγωγή, αν δεν αναπτυχθεί η παραγωγική βάση, λύση δεν θα επέλθει.

Τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα; Πολλά. Διαθέτει γεωργικά προϊόντα και βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια (παραγωγή και διακίνηση), φαρμακευτική βιομηχανία (κυρίως με τα γενόσημα), τομείς τεχνολογίας, ηλεκτρονικά, software για κινητά.

Διαθέτει μηχανικούς και επιστήμονες τους οποίους δεν αξιοποιεί. Στερούνται, γενικότερα, οι νότιες χώρες υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό, γιατί μεταφέρονται προς το Βορρά. Είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, αν δεν μπορεί το κράτος να τα χρηματοδοτήσει και να τα στηρίξει; Μήπως δεν μπορεί να επιβλέψει η Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η Αγγλία έχει τεράστια έσοδα απ’ την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ασχολούμαστε συνέχεια με τα μνημόνια και όχι με αυτό που λένε οι Αμερικανοί: "where is the beef ?" Η ουσία του πράγματος είναι τι παράγουμε.

Πιέστε όλοι τους πολιτικούς μας. Μην τους αφήνετε σε χλωρό κλαρί, να μας πουν τι αναπτυξιακό πρόγραμμα για παραγωγή έχουμε στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

 

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Καθηγητή Μιχάλη Χαλιάσσου κατά τη διάρκεια της Ημερίδας: Προϋποθέσεις Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: