ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LIFO ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ)

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας, η σημερινή κυβέρνηση και ελληνικός λαός, κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας» δήλωνε στις 23 Απριλίου του 2010, σε ένα ιστορικό διάγγελμα από το πανέμορφο ακριτικό Καστελόριζο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός, είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες». Από τότε η λέξη «μνημόνιο» μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο της καθημερινότητάς μας. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκούσε η μεγαλύτερη λιτότητα στην ελληνική Ιστορία.

Και φτάσαμε στον Αύγουστο του 2018, oκτώ χρόνια αργότερα, μετά από τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις, σε ένα διαφορετικό νησί, την Ιθάκη, και με άλλον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώνει το επίσημο τέλος των μνημονίων. Τι θα αλλάξει και τι σηματοδοτεί η κομβική ημερομηνία της 21ης Αυγούστου;

Θα περάσει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τα χρόνια της σκληρής ύφεσης ή πρόκειται για μια επίπλαστη πραγματικότητα και τη συνέχιση των ίδιων δεσμεύσεων και της αυστηρής επιτήρησης;

Στη διάρκεια του μνημονιακού κύκλου πολλές βεβαιότητες καταρρίφθηκαν, ενώ γράφτηκαν και ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Άλλοι τόνισαν τα λάθη, τις εσφαλμένες εκτιμήσεις, τις αστοχίες και τις δυσβάσταχτες προϋποθέσεις.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα χρόνια της κρίσης η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, η ελληνική κοινωνία φτωχοποιήθηκε, 500.000 Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%, οι μισθοί περικόπηκαν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, από 38 δισ. ευρώ που ήταν, ξεπέρασαν τα 101 και, ενδεικτικά, από το 2010 και μετά οι συντάξεις μειώθηκαν έως και 23 φορές.

Βέβαια, όλα αυτά συνέβησαν ενώ συντελέστηκε η μεγαλύτερη διάσωση στην ιστορία της Οικονομίας, ξεπερνώντας τα 260 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως υπενθύμισε πρόσφατα το Reuters.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί στο 19,5%, ο τουρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η οικονομία έχει αρχίσει, δειλά-δειλά, να αναπτύσσεται, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλούν για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος.

Σίγουρα, η έξοδος από τα μνημόνια συμβάλλει σε μια πολυεπίπεδη ψυχολογική τόνωση ύστερα από πολλά χρόνια χαμένης αυτοπεποίθησης. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά το τέλος των μνημονίων;

«Όσον αφορά την οικονομική πολιτική της χώρας, είναι ξεκάθαρο πως δεν θα έχουμε εκείνο το σφιχτό πλαίσιο επιτήρησης, ενώ δημιουργείται μια απελευθέρωση της οικονομίας, φυσικά εντός των δυνατοτήτων μας, διότι, ας μην ξεχνάμε, ότι το μνημονιακό σύστημα υποχρεώσεων έχει επεκταθεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Για τον πολίτη, προφανώς, δεν σηματοδοτεί πολλές αλλαγές αυτή η ημερομηνία, πλην της εισόδου σε μια αργή διαδρομή που μας πηγαίνει προς τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Μη φανταστείτε, όμως, γρήγορους ρυθμούς, επειδή είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη και μία δεκαετία προκειμένου να γίνει ορατή αυτή η βελτίωση.

Είναι γεγονός ότι η ανάκαμψη που έχει πραγματοποιηθεί είναι σχετικά μικρή και γι' αυτό μας επιφυλάσσει μια μακροχρόνια διαδρομή όσον αφορά την καλυτέρευση των εισοδημάτων των πολιτών» υποστηρίζει στη LiFO ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης.

Επιπλέον, η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως πλέον χαρακτηρίζεται η επόμενη της 21ης Αυγούστου ημέρα, προϋποθέτει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις σημερινές αποδόσεις, γι' αυτό πιθανολογείται ότι δεν θα είναι το ίδιο ελκυστικός ο δανεισμός. Επίσης, σε περίπτωση νέας κρίσης, το μοναδικό "μαξιλάρι" είναι το συμφωνηθέν ποσό των 24,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019 θα βρίσκονται σε ισχύ ακόμα και μετά το επίσημο τέλος των μνημονίων. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περίπου στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.

Συγκεκριμένα, περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι πρόκειται να επηρεαστούν από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, οι οποίες θα αγγίξουν και τις κύριες αλλά και τις επικουρικές. Μάλιστα, η μείωση θα έχει ένα πλαφόν έως 18%, το οποίο σημαίνει ότι οι περικοπές θα αγγίξουν τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές και αυτό θα οφείλεται στη μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια στιγμή, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Φυσικά, οι μειώσεις θα αφορούν όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, είτε είναι άγαμοι, είτε έγγαμοι χωρίς παιδιά, είτε έγγαμοι με 1 ή 2 παιδιά και άνω, και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα κυμαίνεται από 5.700 ευρώ έως 6.600 ευρώ.

«Είναι εφικτό να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στα μεγέθη του 2009;» ρωτώ τον κ. Πετράκη. «Θεωρητικά, αυτή είναι η προοπτική, ότι σε μια δεκαετία από σήμερα το επίπεδο ευημερίας θα έχει επιστρέψει σε εκείνο του 2009. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα έχει εξελιχθεί, θα βρίσκεται στο 2028, κι εμείς θα παλεύουμε να τους προλάβουμε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα και γι' αυτό πρέπει το πολιτικό σύστημα, σε διαρκή επικοινωνία με την κοινωνία, να πράξει ανάλογα ώστε να γεφυρώσει αυτό το χρονικό χάσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα θα είναι σε ισχύ μόνο υπό κανονικές συνθήκες και όχι αν προκύψει κάποιο "ατύχημα"» υπογραμμίζει.

Σε αυτήν τη σχετικά αυτόνομη οικονομική πορεία, λοιπόν, υπάρχει το περιθώριο για μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης; «Κατά την άποψή μου, η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν κανονικά το 2019. Ίσως να δούμε μια κίνηση της κυβέρνησης με πιο φιλολαϊκό χαρακτήρα και κάποιες θετικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες πιθανόν να εξαγγελθούν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουν δημιουργηθεί κάποια περιθώρια, αλλά είναι μικρά, στοχευμένα και υπό επιτήρηση» αναφέρει ο κ. Πετράκης.

Στην ερώτηση αν η απειλή των αγορών είναι σε ισχύ απαντά: «Δεν είναι μόνο οι αγορές αλλά και η παρέμβαση του Εurogroup, διότι μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστική επιτήρηση με την παλιά αντίληψη αλλά υπαγόμαστε στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου, αν παραβιαστούν όσα έχουν συμφωνηθεί, θα συγκληθεί άμεσα Eurogroup, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, και θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι κάτι που απεύχομαι. Άρα, δεν υπάρχει περιθώριο για μονομερείς ενέργειες».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι έως το 2022 κάθε τρίμηνο θα πραγματοποιούνται εκθέσεις και αξιολογήσεις σε ένα σκηνικό εποπτείας, την οποία στη συνέχεια προβλέπεται να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας φτάνοντας έως το 2060, με ενδιάμεση στάση το 2032, οπότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έτσι, μόνο όταν η χώρα μας μπορέσει να εξοφλήσει το 65% των δανείων θα μπορεί να μιλά κανείς για ουσιαστική ανεξαρτησία της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως τονίζουν πολλοί διεθνείς αναλυτές, τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως το πελατειακό και προβληματικό Δημόσιο, οι υψηλοί φόροι, η χαμηλή παραγωγικότητα, η δημογραφική κρίση, η φοροδιαφυγή καθώς και η πόλωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεργασίας, χρήσιμη για την επόμενη μέρα, εξακολουθούν να παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Επιπροσθέτως, ένα από τα «κόκκινα» σημεία της καθαρής εξόδου αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία έχουν αγγίξει το 42%, όταν, για παράδειγμα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνούν το 5%.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη; «Το τραπεζικό σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, διότι βιώνουμε μια ανάκαμψη που δεν στηρίζεται στην πιστοδότηση και στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για μια ανάκαμψη η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η αργή βελτίωση των εισοδημάτων και η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών.

Δεν εννοώ ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας των τραπεζών, αλλά το βασικό ερώτημα για μένα είναι πώς μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης. Οι συνθήκες αυτές επιβεβαιώνουν απλώς το δύσκολο μονοπάτι που έχουμε να διανύσουμε» επισημαίνει ο κ. Πετράκης.

Κλείνοντας, του εκφράζω την απορία μου σχετικά με το τι κερδίσαμε και τι χάσαμε σε αυτά τα οκτώ χρόνια μνημονιακής πολιτικής. «Αναμφίβολα, εξασφαλίσαμε τη διάσωση και τη συνέχεια του κράτους, διότι θα μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει δρόμους που θα μας οδηγούσαν σε αυτό που ονομάζουμε "αποτυχημένο κράτος".

Αυτό που χάσαμε είναι ότι φτωχύναμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Το 32% του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση φτωχοποίησης. Και δεν είναι καθόλου τιμητική αυτή η πραγματικότητα. Συγχρόνως, ζούμε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούμε μια διορθωτική μεταβολή της οικονομίας που έχει κάποια εξέλιξη και καταδεικνύει ότι η κοινωνία έχει διδαχτεί από τα λάθη της.

Άρα, επικρατεί ένα θετικό ισοζύγιο, με την προϋπόθεση ότι το πολιτικό σύστημα θα δώσει μια λύση στο ακανθώδες θέμα της φτωχοποίησης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, αυτό που έληξε σήμερα, ουσιαστικά, είναι μόνο η αυστηρότητα των μνημονίων» καταλήγει.

 

Πηγή: Lifo

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24