Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη όχι μόνον για την Ιταλία μετά την επικράτηση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, αλλά φοβούμαι, και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί παγκόσμια έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία, ενώ την ίδια περίοδο απειλές έρχονται από παντού, και η αλλαγή σελίδας για τη χώρα αυτή, γίνεται σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία, αστάθειας των ευρωπαϊκών χωρών, πληθωριστικών πιέσεων και κατακόρυφης αύξησης του κόστους ζωής.

Η αποχώρηση του Ντράγκι από την πρωθυπουργία απειλεί την οικονομία και όχι μόνον της χώρας, αλλά κλονίζει και την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οποία ο Ντράγκι είχε γίνει σημείο αναφοράς. Το νεοφασιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι με την νεοφασιστική νοοτροπία, «νενίκηκε» και πανηγυρίζει για την εκλογική του νίκη. Το 2008 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε διορίσει την Μελόνι υπουργό Πολιτικών Νεολαίας, στη συνέχεια συνεργάστηκε μαζί της, και η ίδια ηγήθηκε των νεολαιών των συνενωθέντων κομμάτων, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Νέας Ιταλίας. Σήμερα στην Ιταλία πολλοί αναρωτιούνται αν… αναγεννήθηκε ο Μουσολίνι με ξανθιά μαλλιά!

Είναι γεγονός ότι το σημερινό σκηνικό της Ευρώπης ενθαρρύνει και ευνοεί παντού τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις. Οι πολίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες ζωής που έχουν διαμορφωθεί , αρνούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες διαχείρισης των κρίσεων, που ουσιαστικά δεν τους βοηθούν, φανατίζονται  και αναζητούν τη σωτηρία με την ψήφο τους σε κάθε είδους λαϊκιστές. Η στροφή της Ευρώπης προς την Ακροδεξιά απειλεί  σοβαρά τη Δημοκρατία! Γιατί η Ιταλία δεν είναι η μόνη με τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Quo vadis, Eυρώπη; Δυστυχώς, όπως ο Γάλλος φιλόσοφος EdgarMorin διαπιστώνει, η Ευρώπη δεν έχει προοδεύσει ούτε ως πολιτική συνείδηση, ούτε ως πολιτισμική, αλλ’ ούτε ως συνείδηση δημοκρατική.

Η νομισματική ένωση, όσο σημαντική και αν είναι, δεν αρκεί για να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη των λαών, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία εξωτερική πολιτική και ένα δικό της αμυντικό σύστημα. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθούν οι σχετικές προτάσεις του Ιταλού καθηγητή και διανοητή Ουμπέρτο Έκο στο βιβλίο του «Με το βήμα του κάβουρα». Ένα τέτοιο σχέδιο –γράφει– θα μπορούσε να ενδιαφέρει τον πυρήνα των χωρών που ξεκίνησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν μια πρόταση ξεκινήσει απ’ αυτόν τον πυρήνα, σιγά σιγά και οι άλλοι (ίσως) θα ευθυγραμμιστούν. Ουτοπία ; αλλά, όπως μας διδάσκει η λογική , αυτή η «ουτοπία» γίνεται απαραίτητη εξαιτίας της αναδιάταξης των παγκόσμιων ισορροπιών. Ο Ουμπέρτο Έκο με το βιβλίο του αυτό μας προτείνει να σταματήσουμε έστω και για λίγο αυτή την οπισθοδρόμηση, παραπαίοντας… με το βήμα του κάβουρα. Ο συγγραφέας δίνει παράλληλα το ακόλουθο ιδιαίτερα διδακτικό μήνυμα για την παγκοσμιοποίηση, που η Ευρώπη επιχειρεί: χάρη στις ελληνορωμαϊκές και ιουδαιοχριστιανικές  ρίζες της η ήπειρός μας είναι ανοικτή στην αφομοίωση κάθε πολιτισμικής και εθνικής συνεισφοράς, θεωρώντας αυτή την προδιάθεση στο άνοιγμα ένα από τα βαθύτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της.

Ενδιαφέρουσα, εξάλλου, για  το μέλλον της Ευρώπης είναι και η τοποθέτηση του Ισπανού καθηγητή, συγγραφέα και αρθρογράφου της «ElPais» Χαβιέρ Θέρκας: «Ελπίζω πως η Ευρώπη θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κράτους, που θα είναι πολιτιστικά διαφορετικό και μοναδικό πολιτικά. Δεν βλέπω άλλο τρόπο να διατηρήσουμε την αρμονία, τη δημοκρατία και την ευημερία στην ήπειρό μας. Για μένα, αυτή η ενωμένη Ευρώπη είναι η μόνη λογική «ουτοπία» της εποχής μας».

Ο πολυβραβευμένος Ιταλός και φιλέλληνας  συγγραφέας Νικόλα Λατζόια δήλωσε το 2015, καλεσμένος στην Ελλάδα  ως νικητής του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της Ιταλίας (Premio Strega), ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, γιατί μια ήπειρος βασισμένη σε χιλιετείς πολιτισμούς, η οποία αντίθετα κοροϊδεύει τον εαυτό της ότι βασίζεται μόνο σε ένα ενιαίο νόμισμα, σε μια Τράπεζα και σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό – συχνά παρανοϊκό – διαπράττει ένα σφάλμα που μπορεί να της κοστίσει ακριβά. Ξέρουμε ποιες είναι οι οικονομικές  παράμετροι, που απαιτούνται για να παραμείνει μια χώρα στην Ε.Ε., ενώ είναι σχεδόν άγνωστες οι αρχές (ηθικές, φιλοσοφικές, πολιτιστικές, πολιτικές ) που θα έπρεπε να μας κρατούν ενωμένους. Θα έπρεπε να σκεφθεί κανείς πρώτα τις αρχές (ποια είναι η ιδέα της Ευρώπης για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε μέρος της κυριαρχίας μας ) και μετά την οικονομική δομή. Έγινε το αντίθετο, και τα αποτελέσματα είναι ορατά : μια ήπειρος σε κρίση ταυτότητας. Ο Ν. Λατζόια αναφερόμενος στο βραβευμένο βιβλίο του “La Ferocia” (Κτηνωδία), όπου περιγράφει έναν κόσμο σε πολιτισμική κρίση, στηλιτεύοντας την ματαιότητα της εξουσίας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η κτηνωδία είναι κατά βάθος η επιστροφή στον πρωτόγονο εαυτό μας, και αυτό γίνεται πιο αισθητό στις περιόδους ιδιαίτερης αδυναμίας και κρίσης, όπως η σημερινή. Όσο πιο πολύ αισθανόμαστε ότι απειλούνται οι βεβαιότητές μας, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να γίνουμε κτήνη. Στην Ιταλία έχουμε μια παροιμία που λέει: «Η ευκαιρία κάνει τον άνθρωπο κλέφτη», και είναι εξίσου αληθινό ότι και «η κρίση κάνει τον άνθρωπο κτήνος».

Καιρός, λοιπόν, να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον αναστοχασμό πριν να είναι αργά. Για να μη καταλήξει, δηλαδή, στην κατά λέξη έννοια της ουτοπίας αλλά στην αναφερόμενη από τους Ευρωπαίους διανοητές «ουτοπία»,και να αποτελέσει μια ιδανική κοινωνία πολιτών, μια Ευρώπη των λαών, όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

Πιστεύω ότιαν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία και  στρατηγική, και τους ίδιους ρυθμούς, η επανάληψη θλιβερών εξελίξεων για τους λαούς είναι, δυστυχώς. αναπόφευκτη. 

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου 2022


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: