Οικονομία

ΠΩΣ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ» ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΞΟΔΑ

Το «ψηφιακό σχολείο» αποτελεί πραγματικότητα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, έρχεται και το «ψηφιακό φροντιστήριο». Τις μεγάλες αυτές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα σχολιάζει σε συνέντευξη στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο, ο Παναγιώτης Πετράκης, Ομ. καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τις δύο νέες πρωτοβουλίες και αναλύει τις επιπτώσεις τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Περισσότερα

OXFORD ECONOMICS: ΒΑΡΙΑ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΚ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωζώνη έχει πληγεί από πολλαπλά δυσμενή σοκ στην προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία, των γεωπολιτικών εντάσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδήγησαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού των τροφίμων. Αν και η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού των τροφίμων υποδηλώνει κάποια ανακούφιση, η κληρονομιά αυτών των σοκ αναμένεται να οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές των τροφίμων, σηματοδοτώντας ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΤΣΙΜΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκης συζητά με τον Παύλο Τσίμα στην εκπομπή «Ημερολόγιο», στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, που έγινε στις 10 Μαΐου 2024, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Βρισκόμαστε στο τέλος του α΄ τετραμήνου του 2024 και ορισμένες διαπιστώσεις για την οικονομία σταθεροποιούνται, ενώ υπάρχουν τρεις διεθνείς γεννήτορες αβεβαιότητας: η (περιορισμένη πάντως) γεωστρατηγική αστάθεια, η πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Για τον τελευταίο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, κινείται προς τα επίπεδα στόχου (2%), αλλά αυτό δεν φαίνεται (ως μέσος έτους) να συμβεί πριν από το 2025.

Περισσότερα

MIDDLE MANAGERS – ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ;

Τι εννοούμε με τον όρο «μεσαία στελέχη»; Εννοούμε τους ανθρώπους που είναι επικεφαλής τμημάτων και έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», να εφαρμόζουν τη στρατηγική του οργανισμού, να επιλύουν προβλήματα και να μεταφέρουν πληροφορίες και ανατροφοδότηση στα ανώτερα στελέχη, όπως στον CEO ή στον CFO   ή στο Δ.Σ. της εταιρείας. Είναι τα άτομα εκείνα που καλλιεργούν το περιβάλλον συνεργασίας και ομαδικότητας που έχει ως στόχο τις υψηλές αποδόσεις,  αλλά, επίσης, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο στρατηγικό όραμα και στην καθημερινή λειτουργία.

Περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙ Η ΟΧΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» – ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΤ

Στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού ο οποίος προβλέπει τη μείωση του ταμειακού «μαξιλαριού» που βρίσκεται κοντά στα 36-37 δις. ευρώ κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ. Από τη συμφωνία του 2018 και εντεύθεν το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη βελτίωση του προφίλ του. Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η χώρα χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο απόθεμα, δεδομένης της εικόνας των επιτοκίων ή θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωσή του, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, μεγάλο μέρος του αποτελεί διακρατικά δάνεια (GLF) στο πλαίσιο των μνημονίων.

Περισσότερα

ΤΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ» ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το λεγόμενο «δημοσιονομικό μαξιλάρι» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και του δανείου που το συνόδευε, με τον ESM να συμβάλλει με 15,7 δις ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων και δανειακά κεφάλαια με αποτέλεσμα να κυμαίνεται μεταξύ 33 – 37 δις ευρώ.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Την 1η Μαΐου 2024, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκης συζήτησε με τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του Σκάι σχετικά με το δημοσίευμα των FT για την ελληνική οικονομία, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον, τον ρόλο του κράτους σε αυτήν, καθώς και για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τελευταία γίναμε μάρτυρες θετικών και αρνητικών δημοσιευμάτων (Financial Times, Economist, κ.λπ.) αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναλόγως των επιδιώξεων των συντακτών τους. Σε συνέχεια της ανάρτησης με τίτλο «Κοινωνική Δυσαρέσκεια και η Εισοδηματική Κατάσταση του Πληθυσμού» (7 Μαρτίου 2024) στην παρούσα ανάρτηση επιχειρούμε να πραγματοποιούμε μια σύγκριση στα εισοδήματα των Ελλήνων σε σχέση με αυτά των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Περισσότερα