ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούλιο του 2018, ο Mario Draghi κατάφερε να μεταφέρει μερικά σημαντικά μηνύματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, τα οποία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στο σύνολο των πολιτικών της και την πορεία προς το μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Draghi σηματοδότησε την αλλαγή στο επίπεδο της εμπιστοσύνης, παρουσιάζοντας επίσης την προοπτική για το γενικότερο επίπεδο των τιμών, κάτι το οποίο είχε εισαχθεί σαν θέμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018. Λίγο πριν, η ΕΚΤ είχε υποσχεθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε τρέχοντα επίπεδα, όσο είναι αναγκαίο δηλαδή για να εξασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες προσδοκίες μιας διαρκούς πορείας προσαρμογής. Ωστόσο, στη συνάντηση του Ιουλίου ο κ. Draghi ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα "όσο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού". Η αλλαγή αυτή πιθανόν να δείχνει ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη στο σωστό δρόμο.

Ο Mario Draghi υποστήριξε επίσης ότι η εμπιστοσύνη οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (Διάγραμμα 1).

 

Διάγραμμα 1. Διαπραγματεύσιμοι μισθοί στην Ευρωζώνη (negotiated wages) (ετήσια μεταβολή %)

 

Πηγή: Oxford Economics.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ βλέπει τις αυξανόμενες πιέσεις στους μισθούς ως επικύρωση της μακροπρόθεσμης πολιτικής της προσέγγισης για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έως ότου υπάρξει επαρκής μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, πράγμα που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο μισθών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θεώρησε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ΗΠΑ για το εμπόριο ως μια ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν μπόρεσε να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής. Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν η εμπορική σύγκρουση ΕΕ-ΗΠΑ έχει εξομαλυνθεί σε κάποιο βαθμό τώρα, δεν υπάρχει ένδειξη οποιασδήποτε μείωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία αποτελεί επίσης βασικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ.

Συμπερασματικά, το συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούλιο άφησε αμετάβλητες τις προσδοκίες που υπήρχαν για την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα πρέπει να αναμένεται τα επιτόκια να αυξηθούν για πρώτη φορά ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα (το Σεπτέμβριο του 2019), ενώ αυτή η γενικότερη στάση της ΕΚΤ κάνει ακόμα πιο βέβαιη την πραγματοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τερματισμό του QE το Δεκέμβριο του 2018.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: