Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΖΗ

Αποκάλυψη, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μάζη, λίγοι γνώριζαν το ταλέντο του αυτό. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας. Είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου «Γεωπολιτικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας», και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις απόψεις του για την εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Επιστήμονας, ερευνητής και δάσκαλος αναγνωρισμένος, βραβευμένος από τη Γαλλική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και λογοτέχνης αξιόλογος, ασχολούμενος παράλληλα με την μουσική.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς», στον φιλόξενο χώρο των δασκάλων του Ιδρύματος αυτού, γνωρίσαμε και απολαύσαμε  τις επιδόσεις του Γιάννη Μάζη  στον τομέα των Καλών Τεχνών, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του Πρύτανη κ. Μ.Αθ. Δημοπούλου, και προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Γιάννης Μάζης μαθητής του  μεγάλου Έλληνα ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κώστα Ηλιάδη, προσφέρει με τα έργα του μια νέα προσέγγιση στη ζωγραφική, μια μορφή έκφρασης στο πλαίσιο του εικαστικού ρεύματος  του νεοελληνικού μοντερνισμού. Ποικίλα τα θέματα των έργων του: τοπία, νεκρή φύση και κυρίως  προσωπογραφίες ποιητών, πολιτικών και αγαπημένων προσώπων του δημιουργού. Με το πινέλο του εκφράζονται πλούσια συναισθήματα, που αγγίζουν βαθιά τον επισκέπτη της έκθεσης. Οι 51 πίνακες, που εκτίθενται, αποπνέουν   ελληνιστικό, βυζαντινό, μεταβυζαντινό και νεοελληνικό άρωμα. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το διάχυτο ελληνικό φως.

 Ο Πλούταρχος έλεγε ότι το μυαλό του ανθρώπου δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει. Και στην περίπτωση του Γιάννη Μάζη, η φωτιά που άναψε, παραμένει αναμμένη, και το φως της γνώσης του μεταλαμπαδεύεται στους νεότερους. Άξιος δάσκαλος, αλλά και άξιος ζωγράφος.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: