Τα νέα μας

Ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων NASA Στ. Κριμιζής συνομιλεί με τον Λ. Ταγματάρχη στην εκπομπή "Ανταλλακτήριο Ιδεών" του Ναυτεμπορική TV. Μεταξύ άλλων μιλάει για τον σκοπό της NASA, για το αν έχουν απαντηθεί τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας σχετικά με το σύμπαν, αν ο άνθρωπος θα μπορέσει κάποτε να ζήσει σε άλλους πλανήτες, σε τι ποσοστό γνωρίζουμε το σύμπαν και για πολλά άλλα.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Στο τοίχωμα ενός σπηλαίου στην Ινδονησία ανακαλύφθηκε μια τοιχογραφία 51.000 χρόνων, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη τοιχογραφία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η αποστολή του 2024 στο ναυάγιο των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαΐου και 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος 2021-2025 που υλοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαφοροποιημένα Χαρτοφυλάκια Δεξιοτήτων & Προσωποποιημένη Επιμόρφωση

Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων συγκεντρώνει μια ποικιλία γνώσεων και δεξιοτήτων για μια οικογένεια επαγγελμάτων.

Το E-Learning του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα ως το παλαιότερο και μεγαλύτερο αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρέχει περισσότερα από 600 προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης. Η δράση του ξεκίνησε το 2001 και έκτοτε έχει εκπαιδεύσει πάνω από 180.000 άτομα κάθε ηλικίας.

Ένας χαμένος αρχαίος ελληνικός ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά ανακαλύφθηκε χάρη σε ένα «γκράφιτι» 2.500 χρόνων. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκε σε κάποιο βοσκό ή κτηνοτρόφο με το όνομα Μίκωνας. Το «γκράφιτι» ανακαλύφθηκε στο λόφο Μπαράκου κοντά στη Βάρη της Αττικής και υποδεικνύει ότι το 570 π.Χ. υπήρχε εκεί ένας τεράστιος αρχαίος ναός που προηγήθηκε του Παρθενώνα.

Το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Πετράκη και Παντελή Κωστή με τίτλο «Το Παραγωγικό και Επενδυτικό Κενό στην Ελληνική Οικονομία: 1990-2035», προσφέρει μια σφαιρική και αναλυτική ματιά στην τροχιά της ελληνικής οικονομίας, επικεντρωμένη στην επίδραση των επενδύσεων κατά την περίοδο από το 1990 έως το 2035. Καταγράφει επιπλέον τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε περιόδους ευμάρειας και αστάθειας και αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων για την οικονομική βιωσιμότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν τον εσωτερικό πυρήνα της Γης και διαπίστωσαν ότι η κίνησή του άρχισε να επιβραδύνεται γύρω στο 2101, επηρεάζοντας, κατά λίγο, την περιστροφή της Γης.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι μια καυτή, πυκνή σφαίρα σιδήρου περίπου στο μέγεθος της Σελήνης, η οποία περιστρέφεται υπό την έλξη του μαγνητικού πεδίου της Γης και τη βαρυτική επίδραση των εξωτερικών στρωμάτων.

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις επιφύλασσε για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας κατάταξης QS World University Ranking (QS – Quacquarelli Symonds) καθώς και η κατάταξη THE University Impact Rankings (THE – Times Higher Education). 

Tο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ, προσφέρει διακόσιες (200) ΔΩΡΕΑΝ θέσεις για επιμόρφωση σε απόφοιτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και σπουδαστές Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας τους.