Τα νέα μας

Το Ε.Κ.Π.Α. ανακοινώνει τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του η εταιρία δημοσκοπήσεων ALCO σε δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου 2024.

Η πιθανή κατάρρευση του «Παγετώνα της Αποκάλυψης» (Thwaites) προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 65 εκατοστά.

Από τους 1919 αποφοίτους που συμμετείχαν στην έρευνα το 73,7% δήλωσαν ότι μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα απέκτησαν νέες γνώσεις και το 63,4% ότι απέκτησαν νέες δεξιότητες. Μάλιστα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι οι νέες γνώσεις και οι δεξιότητες τους συνέβαλαν στη βελτίωση της αποδοτικότητας τους (40,1%) καθώς βοηθήθηκαν να αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους.

Όπως αναφέρει το hub.uoa.gr, Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 21ης Φεβρουαρίου 2024 εξέλεξε τον κ. Γεώργιο Π. Χρούσο, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Ιατρικές επιστήμες: Μεταβολικά και Ενδοκρινολογικά νοσήματα», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Επιστήμονες στη Σκωτία ανακάλυψαν ένα «πολύ παράξενο» απολίθωμα ενός θαλάσσιου ερπετού ηλικίας 240 εκατομμυρίων ετών, που παραπέμπει στους μυθικούς κινεζικούς δράκους.

Συγκεκριμένα, η διεθνής ομάδα από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Dinocephalosaurus orientalis, ένα υδρόβιο ερπετό μήκους 5 μέτρων από την Τριασική περίοδο. Το πλάσμα έχει ονομαστεί «δράκος» εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου λαιμού του. Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε αρχαία κοιτάσματα ασβεστόλιθου στη νότια Κίνα.

Το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν, ένα πολύ φωτεινό κβάζαρ, εντοπίστηκε με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).

Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινοί πυρήνες των μακρινών γαλαξιών και τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Οι μαύρες τρύπες που τροφοδοτούν τα κβάζαρ συλλέγουν ύλη από το περιβάλλον τους σε μια διαδικασία τόσο ενεργητική που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες φωτός.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και επικεντρώνεται στις σωρευτικές επιπτώσεις μιας σειράς απειλών, προειδοποιεί ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου οδεύει προς ένα σημείο καμπής που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.

Ο ελληνομαθής πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, τίμησε με μια δήλωσή του την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Γι’ αυτόν δεν πρόκειται για μια τυπική ενέργεια, λόγω των σπουδών του, αφού σπούδασε αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο, τα οποία του έχουν εμπνεύσει σε όλη του τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανσή του, ότι «στη Γερμανία πάνω από 10.000 μαθητές μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο και ο αριθμός τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια».

Τρεις φοιτητές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης διάβασαν 15 στήλες ενός από τους παπύρους που θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Ο εν λόγω πάπυρος πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ανήκει σε μια συλλογή περίπου 1.800 παπύρων που βρέθηκαν στην πόλη Χερκουλάνεουμ – κοντά στην Πομπηία. Περισσότεροι από 800 από τους παπύρους ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα και τώρα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Νάπολη.

Ένα άγνωστο είδος πτερόσαυρου που έζησε πριν από 168 με 166 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε στο νησί Σκάι της Σκωτίας. Ονομάστηκε Ceoptera evansae και υπολογίζεται ότι έζησε κατά τη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής περιόδου. Ανήκει σε μια ομάδα πτερόσαυρων γνωστή ως Darwinoptera, με πολλά απολιθώματα να έχουν βρεθεί και στην Κίνα.