Τα νέα μας

Ο Άρης έχει δύο μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο, που ανακαλύφθηκαν από τον αμερικανό αστρονόμο Asaph Hall, στις 18 Αυγούστου 1877.

Πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί από θραύσματα από μια γιγαντιαία σύγκρουση στον πρώιμο Άρη.

Αν και αυτά τα φεγγάρια είναι μικρά, η παράδοξη τροχιά τους κρύβει σημαντικά μυστικά σχετικά με τον εαυτό του.

Η NASA διεξάγει μια σειρά πειραμάτων διαστημικής φωτιάς, με την ονομασία «Spacecraft Fire Safety (Saffire) Experiments». Με αυτά εξετάζει το πώς οι φωτιές αναπτύσσονται και εξαπλώνονται στο διάστημα, ειδικά όσον αφορά μελλοντικά διαστημικά σκάφη που θα κατευθύνονται στο φεγγάρι και τον Άρη. Πρόσφατα, έκανε άλλη μια σειρά πειραμάτων όταν το Saffire IV άναψε μεγαλύτερη και εντονότερη φωτιά μέσα στο μεταφορικό διαστημικό σκάφος Cygnus.

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ινδονησία υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την πρωιμότερη καλλιτεχνική δημιουργία η οποία αφηγείται μια ιστορία.

Είναι μια ιστορία που αναπαρίσταται με κόκκινη βαφή σε έναν τοίχο σπηλαίου. Η σκηνή, σύμφωνα με την ερμηνεία των επιστημόνων, δείχνει υπεράνθρωπους να κυνηγούν άγρια ζώα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Historical Biology, βρέθηκε στη Σκωτία το παλαιότερο γνωστό «έντομο», ηλικίας 425 εκατομμυρίων ετών.

Πρόκειται για τη σαρανταποδαρούσα Kampecaris obanensis, μήκους 2-3 εκ. μήκους, με μικρό κορμό και τρία αναγνωρίσιμα μέρη. Πιθανώς ζούσε κοντά με λίμνη σε ένα περιβάλλον σχεδόν ξηρό και τρεφόταν με αποσυντεθειμένα φυτά. Το απολίθωμά του ανακαλύφθηκε στη νήσο Kerrera στη Σκωτία.

Μια διεθνής ομάδα ορνιθολόγων έχει περιγράψει τρία νέα είδη πτηνών του είδους Scytalopus (tapaculos) από τις Περουβιανές Άλπεις.

Το Scytalopus είναι ένα είδος μικρών στρουθιόμορφων πτηνών της οικογένειας των Rhinocryptidae. Μέλη αυτού του είδους ενδημούν στα βουνά και στους πρόποδες της Κεντρικής Αμερικής και στο Ατλαντικό Δάσος, αλλά η ποικιλομορφία τους είναι μεγαλύτερη στις Άνδεις.

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό μνημείο που χτίστηκε από τους Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό. Ονομάζεται Aguada Fénix και είναι μια πελώρια πλατφόρμα με μήκος 1,4 χλμ.

Το Aguada Fénix χτίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ., αιώνιες πριν οι Μάγια αρχίσουν να οικοδομούν τις περίφημες πυραμίδες τους. Το σχέδιό του δείχνει ότι στις πρώιμες κοινωνίες των Μάγια επικρατούσε αρκετή ισονομία και δεν υπήρχε μια δυνατή κυρίαρχη τάξη.

Ένα νέο είδος και γένος πτερόσαυρου ταυτοποιήθηκε από ένα μερικό απολιθωμένο τμήμα σιαγόνας που βρέθηκε στη νήσο Wight, στη νότια Αγγλία.

Ονομάστηκε Wightia declivirostris. Ανήκει στο Tapejaridae, μια παράδοξη ομάδα μικρού ή μεσαίου μεγέθους πτερόσαυρων με άνοιγμα φτερών μέχρι 4 μέτρα.

Αυτοί οι πτερόσαυροι είναι πολύ γνωστοί από το λεκανοπέδιο Araripe, στη βορειοανατολική Βραζιλία και τον Σχηματισμό Jiufotang στην Κίνα. Σε άλλα μέρη υπολείμματά τους είναι πολύ σπάνια.

Η παρουσία του ανθρώπου σε διάφορα μέρη της Γης, όπου υπάρχει πολύ πλούσια ζωή έχει φέρει εκατοντάδες άγρια ζώα στο χείλος της καταστροφής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ενέργειες όπως υλοτομία και λαθραίο κυνήγι έχουν ωθήσει 500 θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια στο σημείο η ύπαρξή τους να κρέμεται από μια κλωστή.

Αυτό συνιστά μία ακόμα απόδειξη ότι ο κόσμος βρίσκεται στη φάση ενός έκτου μαζικού αφανισμού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια διαφορετική πηγή για ορισμένα από τα πολύ σημαντικά χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, αυτής της δισχιλιετούς συλλογής κειμένων που περιλαμβάνουν το αρχαιότερο βιβλικό κείμενο στην εβραϊκή γλώσσα.

Συγκεκριμένα, δεν προέρχονται από την έρημο όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες και βασίζεται στην εξέταση DNA των περγαμηνών αυτών.

Ένας μαζικό αφανισμός, ο οποίος έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής χιλιάδες χρόνια πριν, είναι πιθανό να προκλήθηκε από κλιματική αλλαγή που έβλαψε το στρώμα του όζοντος, όπως δείχνει μια μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γεγονός μαζικού αφανισμού στην Ύστερη Ντεβόνια περίοδο, μπορεί να είχε προκληθεί από μια «καταστροφική αραίωση του στρώματος του όζοντος», που επέτρεψε σε επιβλαβή επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας να φτάσουν στη Γη.