Το άγγιγμα μπορεί να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για το άγγιγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την αγκαλιά και το τρίψιμο. Η εργασία τους περιλάμβανε 212 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες και μια στατιστική ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν ενήλικες και 52 που αφορούσαν νεογέννητα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Human Behaviour»

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν εξίσου ευεργετικό για την ψυχική υγεία – ένα εύρημα που ισχύει για ενήλικες και νεογέννητα. Όπως επισημαίνουν, οι «παρεμβάσεις αφής» είναι «οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά καθώς και για την αύξηση βάρους στα νεογέννητα».

Μια από τις μελέτες που ελέγχθηκαν κατέδειξε ότι το καθημερινό 20λεπτο ήπιο μασάζ για έξι εβδομάδες σε ηλικιωμένους με άνοια μείωσε την επιθετικότητα και τα επίπεδα ενός δείκτη στρες στο αίμα τους. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, το μασάζ βελτίωσε τη διάθεση των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ενώ το άγγιγμα ήταν ευεργετικό τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς ανθρώπους, αν και ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για τους τελευταίους όσον αφορά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Επίσης, τα θετικά αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αισθητά στα πρόωρα νεογέννητα, σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Μισόν, ερευνητή στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης, ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν ήταν σημαντικά, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες. Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος. Ο Μισόν δεν μπόρεσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα, αλλά υποθέτει ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο αριθμό νευρικών απολήξεων στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.

Ο Δρ. Μισόν τόνισε ότι οι τύποι αφής που εξετάστηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν θετικές εμπειρίες στις οποίες συμφώνησαν οι εθελοντές.

Η καθηγήτρια Κατερίνα Φωτοπούλου από το University College του Λονδίνου, είπε ότι η έρευνα δίνει μια εικόνα για τα οφέλη των παρεμβάσεων αφής στην υγεία. Προειδοποίησε ότι η εργασία δεν καταλήγει σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, όπως τα είδη αφής που μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / New York TimesGuardian