Εντοπίστηκε ο τόπος ταφής του Πλάτωνα

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε μια έρευνα, κατά την οποία αναγνώστηκε εκ νέου ο πάπυρος του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την ιστορία της «Ακαδημίας». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, τον ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Οι πάπυροι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Ωστόσο, «αναγνώστηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα -η οποία είχε γίνει το 1991-, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π.Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Πηγή: iefimerida