ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ

Ο Αύγουστος κλείνει χρηματιστηριακά πάνω κάτω όπως αναμενόταν.

Με το γενικό δείκτη αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμό του πριν τη διακοπή των συναλλαγών, λόγω του δημοψηφίσματος και των συνεπακόλουθων capital controls, και τον ημερήσιο τζίρο επίσης αρκετά μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο του έτους.

 
Συγκεκριμένα η διατήρησή του πάνω απο τις 600 μονάδες και πέριξ των 630-650 μονάδων ειναι το καλύτερο σενάριο που μπορούμε να ελπίζουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή.
 
Μετά από ένα εφιαλτικό τριήμερο με πτώση συνολικά 16,5% την Τρίτη 25 Αυγούστου με την εκρηκτική ανοδική αντίδραση του 9,38%, επήλθε μια σχετική ισορροπία.
 
Αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι πλέον και οι εξωγενείς πιέσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εν εξελίξει χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα, η οποία μεταδόθηκε ταχύτατα και στις δυτικές κεφαλαιαγορές, μην αφήνοντας ανεπηρέαστη και τη ρηχή και υπερβολική ως συνήθως ελληνικη χρηματιστηριακη αγορά.
 
Η εγχώρια ειδησεογραφία, αν και συνέπεσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των περισσότερων εισηγμένων στα οποία υπήρχαν και εταιρίες με σχετικά καλά τηρουμένων των αναλογιών και συνθηκών αποτελέσματα, επισκιάστηκε ξανά απο τις πολιτικές εξελίξεις.
 
Η επίσημη προκήρυξη εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη, όπως ειναι λογικό, βάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο για μια ακόμη φορά στην αναμονή, περιμένοντας ξανά απο τους πολιτικούς να εξασφαλίσουν στοιχειώδη σταθερότητα, που θα επιτρέψει επιτέλους στην πραγματική οικονομία να βρει ένα ρυθμό.
 
Στο μεσοδιάστημα είδαμε για μια ακόμη φορα ένα ανηλεές σφυροκόπημα των τραπεζικών μετόχων, που σαν βασική αιτία είχε το φόβο για την έκταση και τα ακριβή νούμερα της ανακεφαλαιοποίησης που θα επηρεάσουν ανάλογως και τους νυν μετόχους.
 
Σε όλες τις τραπεζικές μετοχές είχαμε νέα ιστορικά χαμηλά με μεγάλο όγκο συναλλαγών.
 
Σταθερή αξία παραμένει η μετοχή του ΟΤΕ, που παρά τη μεγάλη πτώση στη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Αυγούστου, απέδειξε με την άμεση αντίδρασή του ότι αποτελεί ίσως τη σταθερότερη επιλογή αυτή τη στιγμή στην ελληνικη αγορά.
 
Άξια προσοχής ειναι και τα αποτελέσματα του ομίλου Viohalco και πιο ειδικά των τριών θυγατρικών του ΕΛΒΑΛ, ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ, που μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι εταιρίες με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και ποιοτικά χαρακτηριστικά ειναι καλες επιλογές για μακροχρόνιους επενδυτές, που ψάχνουν εταιρίες αξίας στο τραυματισμένο ελληνικό χρηματιστήριο.
 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.