ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SELL OFF ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SELL OFF ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Η απόφαση του λαού της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα σοκ για τον δυτικό κόσμο γενικά, μιας και η προοπτική αυτή θεωρείτο η λιγότερο πιθανή και δεν είχε συζητηθεί εκτενώς στα διεθνή φόρουμ.

Πλέον, με τον πολιτικό αντίκτυπο στην Ευρώπη να είναι άγνωστος και τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις εξόδου να έρχονται, είναι σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός θα ζήσει πρωτόγνωρες στιγμές, μιας και είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή της που αποχωρεί ένα μέλος της.

Η αντίδραση των αγορών, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν έντονα πτωτική με τις ασιατικές αγορές που άνοιξαν πρώτες να σέρνουν τον χορό των αλλεπάλληλων παγκόσμιων sell off και με τις ευρωπαϊκές, στη συνέχεια, να παίρνουν τη σκυτάλη με απώλειες άνω του 6-7%.

 
 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, συνηθισμένο στις ακραίες αντιδράσεις, έδειξε για ακόμα μια φορά το ποσό ρηχό είναι σε πραγματικούς αγοραστές, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων ετών, -13,42%, με πολύ υψηλό τζίρο της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο των πωλητών, κλειδώνοντας ταχύτατα στο απόλυτο limit down, -30% χωρίς αγοραστές. Ενδεικτικά κλεισίματα της εθνικής τράπεζας με πτώση -29,45% στα 0,194 ευρώ, της ALPHA BANK πτώση -29,66 % στα 1,66 ευρώ και της EUROBANK πτώση -30% στα 0,616 ευρώ.

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων ήρθε από fund αμερικανικής προέλευσης, που κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών τα οποία, πλέον, βλέπουν τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, γενικότερα, με μεγαλύτερη επιφύλαξη, μιας και το Λονδίνο ήταν το κέντρο της χρηματοπιστωτικης βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλεον είναι άγνωστο τι ρόλο θα διαδραματισει υπό τις νέες συνθήκες.

Είναι πιθανό ενδεχόμενο ο περιορισμός του Λονδίνου λόγω της βρετανικής εξόδου να υποβαθμίσει αναλόγως και την ποιότητα των υπηρεσιών του χρηματοπιστωτικου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και είναι γνωστό ότι η βρετανική τεχνογνωσία και ευελιξία είναι δύσκολο να αντικατασταθει, πόσο μάλλον να μεταφερθεί αυτούσια σε άλλα χρηματοπιστωτικα κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης όπως π.χ. η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.