ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΖΙΡΟ

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, καθώς θα διαφανεί για μια ακόμα φορά το επίπεδο αλληλεγγύης των Ευρωπαίων Εταίρων σε όλα τα ανοιχτά θέματα και οι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του Φεβρουαρίου (έως και τις 24/2) στο ΧΑ, μπορεί να πιστοποιηθούν τα προηγούμενα, καθώς παρατηρούνται μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σε επίπεδο ΓΔ έναντι αυτών του Ιανουαρίου (-13,9% έναντι -12,4%) και μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών έναντι αυτών του Ιανουαρίου στα €58,6 εκ. (-21,5%). Ωστόσο, η αγορά κρατικών χρεογράφων παρουσιάζει μια μικτή εικόνα, καθώς η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε, για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, στο 12,4% από 13,9% τον Ιανουάριο και η  απόδοση του πενταετούς στο 13,4% από 11,9%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εγκλωβισμένο μεταξύ της ζώνης διακύμανσης 450-500 μονάδων είναι όμηρος της στασιμότητας στην πρώτη αξιολόγησή του τρίτου μνημονίου όπου είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί καθώς και των εντόνων διακυμάνσεων στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια τα οποία έχουν μπει πλέον σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας με πτωτικές τάσεις.

Στις επιμέρους μετοχές και ειδικότερα στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο οι ακραίες διακυμάνσεις είναι πλέον ο κανόνας με τις 4 συστημικές τράπεζες να αντιδρούν στην ακραία πτωτική υπερβολή των πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου με αποδόσεις ακόμα και πάνω από 100% (ΠΕΙΡ και ΕΤΕ) αλλά να επανέρχονται στο στόχαστρο των πωλητών παρασύροντας το γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θεωρώντας ότι οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ως πλησιέστερη χρονικά ημερομηνία το τέλος Μαρτίου ως καλύτερο σενάριο, το σημαντικότερο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να διατηρήσει τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 450-460 μονάδων, ώστε να μην εμπλακεί σε νέα μεγάλη ταλαιπωρία, που προφανώς θα έχει σαν αιτία μια αρνητική εξέλιξη στα τρέχοντα φλέγοντα εθνικά θέματα.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.