ΠΤΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ακόμα μια έντονη πτωτική συνεδρίαση φέτος, με το γενικό δείκτη να κλείνει με πτώση 2,62% μετά από 5 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις συνολικού ποσοστού 8,08%, μια πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση και ξανά πίσω στις 573 μονάδες με αυξημένο τζίρο στα 118 εκατομμύρια ευρώ.

Η νευρικότητα που προήλθε από το μαζικό χρηματιστηριακό sell off στην Κίνα ήταν ο κύριος λόγος για τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα χρηματιστήρια με την Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο, να μη μένει ανεπηρέαστη από τις πωλήσεις που διοχετευτήκαν σε όλο το φάσμα του ταμπλό.

Oι μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πλέον, μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν μεγάλη βαρύτητα στο γενικό δείκτη, ήταν ο δεύτερος κύριος λόγος που η πτωτική τάση πήρε πιο έντονη μορφή μιας και οι τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου είχαν διαμορφώσει υψηλές τιμές σε σχέση με τις τιμές των προσφάτων αυξήσεων με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να είναι πιο εύκολες για τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της ΕΤΕ κάνει πλέον πράξεις κάτω από τα 0,30 ευρώ και η μετοχή της EUROBANK στα 0,95 ευρώ και κάτω από την τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ.

Η πτώση πλέον είναι σημαντική και στην πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με αρκετές εισηγμένες σηματωρούς του ελληνικού χρηματιστηρίου να είναι σε τιμές που τεχνικά προϊδεάζουν για περαιτέρω πτώση και ταλαιπωρία με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον ΟΤΕ που έκανε πράξεις ακόμα και κάτω από τα 8 ευρώ και τον όμιλο μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ) που πραγματοποίησε νέα χαμηλά πολλών μηνών με κλείσιμο στα 3,11 ευρώ.

Ιδιαίτερα πιθανό σενάριο πλέον είναι, παρά κάποιες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις, η αγορά να πιεστεί περαιτέρω προς τις 550 μονάδες όπου η μεσοπρόθεσμη τάση θα κριθεί πολύ σύντομα.

 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.