ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΤΟ CHATGPT;

Στις μέρες μας είναι ευρέως αντιληπτό ότι έχουν εμφανιστεί καινοτόμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Όλοι έχουμε ακούσει περιπτώσεις συνεργατών, συμφοιτητών ή συμμαθητών, που να έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT με ανήθικο τρόπο, ώστε να προωθήσουν δουλειά του εργαλείου ως δική τους, να βρουν εύκολες λύσεις σε εκπαιδευτικά θέμα και να γράψουν εργασίες. Υπάρχει όμως και ηθικός τρόπος χρήσης του εργαλείου, κάτι που μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας ως εκπαιδευόμενους και ως επαγγελματίες.

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη και ακόμη και αν υπάρχουν φήμες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γεφυρώσει το χάσμα, προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Επομένως, είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών με ηθικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα την ακαδημαϊκή ακεραιότητα.

Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένες ηθικές πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για την καλύτερη εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Εξασκήστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες: Μπορείτε να ξεκινήσετε συζητήσεις με το ChatGPT στη γλώσσα που επιθυμείτε. Εξασκηθείτε στο να κάνετε ερωτήσεις και να συζητάτε διάφορα θέματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις δεξιότητες κατανόησης και συγγραφής γραπτού λόγου.

Αρχικά πρέπει να ζητήσετε από το ChatGPT να σας απευθύνεται στην γλώσσα που επιθυμείτε να μάθετε. Μπορείτε να ζητήσετε από το ChatGPT να υποδυθεί έναν φίλο, έναν άγνωστο χρησιμοποιώντας την έκφραση «Act like an expert (επιθυμητή γλώσσα) tutor» ή στα ελληνικά «Λειτούργησε ως επαγγελματίας καθηγητής (επιθυμητή γλώσσα)». Επίσης μπορείτε να αναπτύξετε συνομιλία για ένα συγκεκριμένο θέμα «Discuss about… (natural disasters, school, weather)» ή «Ξεκίνησε μία συζήτηση σχετικά με… (φυσικές καταστροφές, εκπαίδευση, καιρό) στην (τάδε) γλώσσα».

Διορθώστε τα γραμματικά ή εκφραστικά λάθη: Το ChatGPT μπορεί να διορθώσει τη γραμματική και τη χρήση του λεξιλογίου σας. Όταν το ChatGPT παρέχει μια απάντηση, ελέγξτε την προσεκτικά για τυχόν λάθη και μάθετε από αυτά. Σημειώστε τα συνήθη λάθη που έχετε την τάση να κάνετε και εργαστείτε για τη βελτίωσή τους. Χρησιμοποιήστε την πρόταση «wait for my response, then correct my response (in English or in Greek) and then continue the conversation» ή και στα ελληνικά «περίμενε την απάντησή μου, διόρθωσέ την (στα ελληνικά) και μετά συνέχισε την συζήτηση».

Επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας: Ζητήστε από το ChatGPT μεταφράσεις λέξεων ή φράσεων από τη μητρική σας γλώσσα στη γλώσσα που επιθυμείτε να μάθετε. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε συνώνυμα ή αντώνυμα για λέξεις για να διευρύνετε το λεξιλόγιό σας. Όπως και να σας δημιουργεί προτάσεις παραδείγματα, για την καλύτερη κατανόηση της εκάστοτε λέξης.

Αυξήστε τις πολιτισμικές σας γνώσεις: Το ChatGPT μπορεί να σας προσφέρει πληροφορίες για τον πολιτισμό που σχετίζεται με τη γλώσσα που μαθαίνετε. Ρωτήστε για τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές πρακτικές για να κατανοήσετε βαθύτερα τη γλώσσα και τους ομιλητές της.

Εξασκήστε την αναγνωστική σας ικανότητα: Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το ChatGPT να σας προτείνει βιβλία, άρθρα ή άλλες πηγές στη γλώσσα-στόχο για να εξασκηθείτε στην ανάγνωση.

Εξασκήστε την ακουστική σας κατανόηση: Το ChatGPT μπορεί να παράγει ηχητικές απαντήσεις στη γλώσσα που επιθυμείτε να διδαχτείτε. Εξασκηθείτε στην ακρόαση αυτών των απαντήσεων και προσπαθήστε να τις κατανοήσετε χωρίς να βασιστείτε σε γραπτό κείμενο. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στην ακρόαση και να εκπαιδεύσετε το αυτί σας στους ήχους της γλώσσας.

Θέστε στόχους και παρακολουθήστε την πρόοδο: Θέστε συγκεκριμένους στόχους εκμάθησης της γλώσσας και παρακολουθήστε την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου. Κρατήστε αρχείο με τις φράσεις, το λεξιλόγιο και τους κανόνες γραμματικής που έχετε μάθει με τη βοήθεια του ChatGPT και επανεξετάστε τα τακτικά για να ενισχύσετε την εκμάθησή σας.

Το ChatGPT αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και την δομημένη εκπαιδευτική διαδικασία. Οι παραπάνω πρακτικές είναι συμπληρωματικές και προτείνεται η εκμάθησή σας με άλλους πόρους, όπως εγχειρίδια, μαθήματα γλώσσας και αλληλεπίδραση με φυσικούς ομιλητές για να επιτευχθεί η γλωσσική επάρκεια.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

ChatGPT και Χρήση του για Επιτυχημένη Διαφήμιση και Digital Marketing

Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση

Artificial Intelligence and Machine Learning Specialist in Financial Services

English for Media and Journalism Studies

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: