ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη της Αρχαιολογίας αναγνωρίζει, όλο και περισσότερο, τη σημασία της διάδοσης του πολιτισμικού μηνύματος των μνημείων στο ευρύ κοινό με ένα εύκολα προσλήψιμο και ευχάριστο τρόπο. Ως αποτελεσματικότερο εργαλείο, για τον σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε η ιδέα του Αρχαιολογικού Πάρκου.

Τα μνημειακά σύνολα δεν παρουσιάζονται πλέον στο κοινό ως ένας περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος, με ενημερωτικές πινακίδες και οδηγούς για τον επισκέπτη. Ο αρχαιολογικός χώρος διευρύνεται και μετατρέπεται σε ένα πάρκο, το οποίο εντάσσει και αναδεικνύει τα μνημεία μέσα στο φυσικό τοπίο, στο οποίο δημιουργήθηκαν. Τα μνημεία συντηρούνται και αναστηλώνονται ή διαμορφώνονται έτσι, ώστε να είναι για τον καθένα εύκολα αναγνώσιμη η αρχική μορφή και λειτουργία τους, ενώ συνοδεύονται από μια συνεκτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά θελκτική αφήγηση που διαδίδει με ευχάριστο τρόπο το νόημά τους στον επισκέπτη.

Παράλληλα, με κατάλληλες παρεμβάσεις και επιλογές, ο επισκέπτης ξεναγείται στις ιδιαιτερότητες και το κάλλος του φυσικού τοπίου, στη γεωλογική του ιστορία, στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής, στην παραδοσιακή της οικονομία και ζωή, αλλά και στο ρόλο που όλα αυτά τα στοιχεία έπαιξαν στη διαμόρφωση και τις ιστορικές τύχες των μνημείων.

Επί πλέον, το αρχαιολογικό πάρκο επιδιώκει να συνδεθεί με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της περιοχής, και να καταστεί πόλος πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, μέσα από την ενθάρυνση της έρευνας, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης του πληθυσμού της περιοχής και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την παραμονή του στις παραδοσιακές του εστίες. Από τα πολλά, ήδη, παραδείγματα αρχαιολογικών πάρκων, ο αναγνώστης μπορεί να δεί ένα στην Ελλάδα, στον ιστότοπο: www.parrhasianheritagepark.org και ένα στο εξωτερικό, στον ιστότοπο www.parcoarcheologicosommersodibaia.it/.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: