ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ… ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ, MEDICAL ARTS, AΘΗΝΑ, Γ ΕΚΔΟΣΗ 2021.

Ο Παύλος Σακκάς μεγάλωσε μέσα στην Ψυχιατρική με πατέρα και νονό ψυχίατρους. Ο ίδιος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια στη μαχόμενη Ψυχιατρική και είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο του με τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται στη σύγχρονη Ψυχιατρική και εισάγει τον αναγνώστη στις ψυχικές παθήσεις με τρόπο πρωτότυπο  μέσα από πραγματικά περιστατικά από την πλούσια κλινική του εμπειρία, και τον ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στην εισαγωγή ο συγγραφέας εξηγεί τι τον ενέπνευσε γι’ αυτό το πόνημα, γράφοντας χαρακτηριστικά : «Κατά τη διάρκεια της ψυχιατρικής  μου εκπαίδευσης συνειδητοποίησα ότι στη ζωή μας είμαστε σαν τους ήρωες της αρχαίας τραγωδίας. Βαδίζουμε αναπόδραστα στον δρόμο που μας έχουν “στρώσει” και μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσουμε αυτό, για το οποίο έχουμε “προγραμματιστεί”. Και αυτή η τελευταία λέξη είναι η λέξη-κλειδί, που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Όλα αυτά που έμαθα στην Ψυχιατρική για τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι πρώτες παιδικές μας εμπειρίες στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που λαμβάνουμε στην υπόλοιπη ζωή μας, μπορούν εύκολα να παραλληλιστούν με τον “προγραμματισμό” ενός υπολογιστή. Και όπως ο υπολογιστής δεν μπορεί να κάνει τίποτε διαφορετικό παρά να “τρέχει” το πρόγραμμα που του έχουν φορτώσει, έτσι και ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που του έχουν “διδάξει” τα πρώτα χρόνια της ζωής του». Γοητευτική, πράγματι, αυτή η σχέση της ζωής μας με τον υπολογιστή, που περιγράφει ο συγγραφέας.

Στο πλήθος των περιεχομένων στις 335 σελίδες του βιβλίου αυτού συγκαταλέγονται θέματα ενδιαφέροντα τόσο για τους ειδικούς όσο και για τους απλούς αναγνώστες, που βρίσκουν την απάντηση σε ερωτήματα υπαρξιακά . Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, οι προσωπικότητες των ανθρώπων, διαζύγιο, η σχέση γονέων και παιδιών,  σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, μανία , άγχος και κρίση πανικού, άνοια, ύπνος ψυχογενής ανορεξία, ναρκωτικά, αυτοκτονία, είναι μερικά από τα πολλά αντικείμενα, που μοιραία προβληματίζουν τον άνθρωπο. Ερμηνεύοντας τα θέματα αυτά ο συγγραφέας καταφέρνει με τρόπο μοναδικό να οδηγήσει τον αναγνώστη στο δρόμο της σκέψης του ψυχίατρου, δίνοντάς του πολύτιμες συμβουλές. Η πολύχρονη επαφή του με τον ανθρώπινο πόνο, του δίνει τη δυνατότητα να βοηθά τον άνθρωπο σε δύσκολα μονοπάτια της ζωής του, και το βιβλίο του επάξια έγινε bestseller.

Στον επίλογό του ο ψυχίατρος Παύλος Σακκάς καταλήγει ως εξής : «Η Ψυχιατρική είναι καιρός να πετάξει τον μανδύα της μεταφυσικής, που την έφερνε κοντά στη Φιλοσοφία και τη Θεολογία, και να ενσκήψει στην πεζή και μετρήσιμη βιολογική έρευνα. Η Ψυχιατρική ωριμάζοντας, εγκαταλείπει την αχαλίνωτη φαντασία και στριμώχνεται στον ορθολογισμό».  Αυτό ακριβώς είναι και ένα μήνυμα του βιβλίου, που βοηθά τον άνθρωπο να απαλλαγεί από τους μύθους, που συνοδεύουν την Ψυχιατρική και που εξακολουθούν συχνά  να ταλαιπωρούν την καθημερινότητά του.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: