ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η διαδικασία της επώδυνης, για τους παλαιούς μετόχους, τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή εισαγωγή των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η οποία συνοδεύτηκε από την πίεση των ρευστοποιήσεων των πρώην ομολογιούχων, όπως συνέβη και στην εισαγωγή των νέων μετόχων των άλλων τριών μεγάλων τραπεζών.

Η πίεση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώθηκε στο γενικό δείκτη στον οποίο πλέον η βαρύτητα των τραπεζών είναι ξανά ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο γενικός δείκτης δοκιμάστηκε με νέα χαμηλά στην περιοχή που είχε βρει βάση στήριξης στα τέλη Αυγούστου με κλείσιμο στις 559,79 μονάδες και εκτόξευση του μέσου όρου του τζίρου των τελευταίων συνεδριάσεων στα 150 εκ. ευρώ.

Πλέον μετά και τη διαδικασία του rebalancing των μετοχικών δεικτών με τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, που είναι υποχρεωτικές λόγω της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή κανονικότητα αρχίζει να επανέρχεται και η τάση που θα επικρατήσει θα καθοριστεί, όπως είναι αναμενόμενο, από τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και τον τρόπο που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τα κρίσιμα θέματα μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Στην υπόλοιπη αγορά και στις μετοχές της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας η εικόνα ήταν επίσης απογοητευτική, μιας και μετά από μια πολύμηνη, ακόμα και μετά τα capital controls, ισορροπημένη ή και ανοδική πορεία οι επιθετικές πωλήσεις ήταν πάνταχου παρούσες οδηγώντας πολλές μετοχές σε, κατά τη γνώμη μου, πτωτικές υπερβολές.

Με προεξάρχουσα τη μετοχή της ΔΕΗ που λόγω και της διαδικασίας πώλησης ενός σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πλήρως ο τρόπος αποζημίωσής της, η πτώση στις περισσότερες μεγάλες εισηγμένες του FTSE 25 ήταν έντονη και συνοδεύτηκε απο υψηλό τζίρο.

Προσοχή πρέπει να δοθεί πλέον σε αρκετές μετοχές σηματωρούς, όπως ο Μυτιληναιος (ΜΥΤΙΛ) και ο Τιτάνας (ΤΙΤΚ), που βρίσκονται ξανά κοντά σε πολυετείς βάσεις στήριξής τους και η ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηριου βασίζεται στη δίκη τους συμπεριφορά.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.