ΒΙΑΙΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 580 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΒΙΑΙΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 580 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Κλείνοντας αισίως πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις δυο ειδικά να είναι βίαια πτωτικές και με αυξημένο τζίρο, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το χρηματιστηριακό ρητό "αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση".

Το αποτέλεσμα ήταν μια τάχιστη επαναφορά στη ζώνη στήριξης των 580 μονάδων, όπου η αγορά έβγαλε μια πρώτη αντίδραση μετά από αρκετές πιέσεις και διάσπαση των προηγούμενων βάσεων στήριξης με μεγάλη ευκολία.

ΒΙΑΙΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 580 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστήριου φαίνεται πολύ έντονα στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπου έλλειψη βάθους κάνει τις πτώσεις να αποκτούν χαρακτηριστικά sell off και τους πραγματικούς αγοραστές να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Οι λόγοι, βέβαια, μπορεί να αναζητηθούν εγχωρίως, αλλά και από το εξωτερικό. Η μεγάλη αντίδραση εξάλλου από τα χαμηλά των 420 μονάδων προήλθε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο που έδωσε αποδόσεις, ακόμη και άνω του 200% σε μικρό χρονικό διάστημα, όποτε, αργά ή γρήγορα, μια κατοχύρωση κερδών ήταν αναμενόμενη.

Η ευκολία με την οποία η μετοχή της εθνικής τράπεζας διέσπασε την θεωρούμενη ως βάση, τιμή της αύξησης του Νοεμβρίου 2015, των 0,30€ και βρέθηκε στην περιοχή των 0,22 - 0,24€ είναι χαρακτηριστικό των ακραίων διακυμάνσεων που εδώ και μήνες είναι κανόνας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε όλο αυτό το διαμορφωθέν σκηνικό η απειλή του Brexit που βάσει και των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυξάνει τις πιθανότητές της ήταν λογικό να επικρατήσει και να επισκιάσει πλέον και την εγχώρια χρηματιστηριακή ατζέντα.

Πλησιάζοντας στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασίλειου στις 23 του Ιουνίου, είναι λογικό ότι, παγκοσμίως, η διάθεση για ρίσκο θα μειώνεται και η αποστροφή για τα assets όπως οι μετοχές θα μεγαλώνει.

Και ειδικά για την Ελλάδα, όπου το country risk παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτιμώ ως δεδομένο ότι μια "βουβή" πίεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το βρετανικό δημοψήφισμα που είναι ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.