ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Η επιμόρφωση είναι ανώτερη από την μόρφωση. Η επιμόρφωση είναι υπόθεση της ώριμης ηλικίας, ενώ η μόρφωση αφορά την εφηβεία στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η βασική κατάρτιση είναι καρπός ανάγκης, και μάλιστα βιοποριστικής, που σχεδόν επιβάλλεται κι ελάχιστα επιλέγεται, αφού η ηλικιακά πρώιμη ανάγκη βιοπορισμού είναι φορτική.

Η επιμόρφωση είναι καρπός ελευθερίας. Καθένας έχει σχετική άνεση χρόνου και κάποια ευχέρεια χρήματος για να επενδύσει σε παραπέρα μόρφωση. Όσο απέχει η ελευθερία από την ανάγκη, τόσο ακριβώς υπερέχει η επιμόρφωση από την μόρφωση.

Ο μονόλογος του δάσκαλου κυριαρχεί στη βασική μόρφωση. Αντιθέτως, στην επιμόρφωση ενηλίκων πρυτανεύει ο διάλογος ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο, όσο και μεταξύ των επιμορφουμένων. Το ακροατήριο μεταβάλλεται από ομάδα μαθητών σε όμιλο συζητητών, που εξασκούνται στον διάλογο.

Ο μονόλογος του ομιλητή  είναι το «ορεκτικό» για το κυρίως «γεύμα», που είναι η διαλογική συζήτηση των συμμετεχόντων. Κατιτί το «σωκρατικό» κυοφορείται στην επιμόρφωση ενηλίκων κι είναι αυτό κυρίως το στοιχείο που έλκει τους ενήλικες ώριμους συμπολίτες μας.

Η επιμόρφωση γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο επονομαζόμενο «δημόσιο πανεπιστήμιο» και στο λεγόμενο «ιδιωτικό πανεπιστήμιο». Το δημόσιο πανεπιστήμιο κατάντησε κρατικό εκπαιδευτήριο για την στελέχωση της γραφειοκρατικής δημοσιοϋπαλληλίας. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο εκφυλίστηκε σε επαγγελματικό σχολείο προς ικανοποίηση αγοραίων απαιτήσεων.

Η γραφειοκρατία που μαστίζει τα δημόσια πανεπιστήμια  υπονομεύεται από την επιμόρφωση. Η κερδοσκοπία που στιγματίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δυναμιτίζεται από τα χαμηλά δίδακτρα των επιμορφούμενων. 

Η επίπλαστη αυθεντία της πανεπιστημιακής έδρας του παρελθόντος και ο επαίσχυντος καιροσκοπισμός της συνδικαλιστικής συντεχνίας του παρόντος μέσα  στο δημόσιο πανεπιστήμιο κονιορτοποιούνται. Ο διαφημιστικός καιροσκοπισμός του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου αμφισβητείται έμπρακτα στην επιμόρφωση.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Ερευνητικό - Συγγραφικό Έργο

Δημοσιεύσεις

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 2

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: