Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διάβασα πριν λίγους μήνες  ένα άρθρο του Ν. Μπακουνάκη  στο Βήμα της Κυριακής για την σημασία των  Βιβλιοθηκών και την προσφορά τους  στην παιδεία των νέων και την κοινωνία ευρύτερα, και σταμάτησα  στην αναφορά του στο βιβλίο  «Palaces for the People» (Ανάκτορα για τον Λαό) του αμερικανού κοινωνιολόγου Έρικ  Κλίνενμπεργκ,. Στο βιβλίο  αυτό αναδεικνύεται η Βιβλιοθήκη ως χώρος αλλά και θεσμός, που επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ισότιμη και αλληλέγγυα κοινωνία. Θεώρησα, λοιπόν, σκόπιμο να αφιερώσω λίγες γραμμές στο θαυμάσιο οικοδόμημα της Βιβλιοθήκης  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανταποκρίνεται στα ιδεώδη του συγγραφέα.

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί κυρίως τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας , μπορεί όμως να χρησιμοποιείται από το ευρύτερο κοινό και προέκυψε από τα δεκαέξι ξεχωριστά σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες, που λειτουργούσαν στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Έτσι, οι φοιτητές εξυπηρετούνται σήμερα στον ίδιο χώρο για τα ποικίλα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης τους και εξασφαλίζεται αυτή η «ισότιμη και αλληλέγγυα κοινωνία» που αναφέραμε.

Η κατασκευή της Βιβλιοθήκης ξεκίνησε πριν δεκατρία περίπου χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Η σύγχρονη και πρωτότυπη αρχιτεκτονική της με τον σχηματισμό «ανοικτού βιβλίου» της οροφής, που αγκαλιάζει αρμονικά το οικοδόμημα, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές με «φως, περισσότερο φως» και μικρά δωμάτια για ατομική μελέτη, που  διευκολύνουν το ερευνητικό  έργο των αναγνωστών.

Με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, 500.000 περίπου βιβλία , παπύρους και χειρόγραφα, 20.000 περίπου σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις , 3.800 τίτλους περιοδικών  και 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού , η νέα Βιβλιοθήκη δεν έχει μόνο εξαιρετική σημασία για την Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά γενικότερα για την παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Ένα κομψό, εξάλλου, αμφιθέατρο προσφέρεται για συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις και ένα εξειδικευμένο προσωπικό εξυπηρετεί με ενδιαφέρον και ευγένεια το αναγνωστικό κοινό.

Και είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, ο θαυμάσιος αυτός χώρος γνώσης και μελέτης να μην είναι προσβάσιμος παρά μόνο με Ι.Χ. ή με ένα λεωφορείο με ωράριο….υπεραστικού. Αποτελεί, νομίζω, παγκόσμια πρωτοτυπία το μετρό να μη φθάνει έως εκεί!  Φευ, εμείς οι Έλληνες , αρχαίοι και νέοι, ενώ ήμασταν και είμαστε αξιοθαύμαστοι για τις ιδέες μας , παραμένουμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πρωτοπόροι στην ανοργανωσιά! Μια επίσκεψη, όμως, στην όμορφη αυτή Βιβλιοθήκη με τα… υπάρχοντα μέσα θα σας ικανοποιήσει βαθύτατα.

 

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: