80 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ BITCOINS ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!

Τον Απρίλιο του 2013 είχαμε δημοσιεύσει δύο αναρτήσεις («Το Ηλεκτρονικό Νόμισμα Bitcoin: Νέος Χρυσός ή Ηλεκτρονική Φούσκα;» και  «Η «Εξόρυξη» Ηλεκτρονικού Χρυσού: Η Περίπτωση των Bitcoins»), στις οποίες αναφερόμασταν στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin.

Μάλιστα, στις αναρτήσεις αυτές γινόταν αναφορά στο ότι η τιμή του Bitcoin είχε εκτοξευτεί από τα €15 στα €188 μέσα σε δύο μήνες. Σήμερα, επτά μήνες μετά, η τιμή του ενός Bitcoin έχει ανέλθει περίπου στα €780. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη άνοδος έχει σημειωθεί τον τελευταίο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Οκτωβρίου 2013 (ακριβώς ένα μήνα πριν) η τιμή του ενός Bitcoin ήταν €148,5 ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2013 (σήμερα) η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί στα €780. Σε σύγκριση με την τιμή των €15 που είχε το Φεβρουάριο του 2013, πρόκειται για μια τιμή 52 φορές μεγαλύτερη, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν η τιμή του είναι 80 φορές μεγαλύτερη!

Η τεράστια αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην ευρύτατη αποδοχή που γνωρίζει πλέον το Bitcoin. Επίσης, η αύξηση έχει τροφοδοτηθεί και από τους κερδοσκόπους, για τους οποίους το ηλεκτρονικό νόμισμα έχει γίνει ανάρπαστο. Το νόμισμα που λειτουργεί ως software και δε ρυθμίζεται από οποιαδήποτε οικονομία ή Κεντρική Τράπεζα, έχει συσπειρώσει πλέον το ενδιαφέρον επενδυτών από την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ οι πληρωμές σε Bitcoins μπορεί πλέον να αφορούν από τσίχλες μέχρι και δίδακτρα Πανεπιστημίου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 22 Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δέχεται πληρωμές διδάκτρων από φοιτητές σε ηλεκτρονικά νομίσματα, ενώ στις 30 Οκτωβρίου, στον Καναδά εγκαινιάστηκε το πρώτο ΑΤΜ που λειτουργεί με Βitcoins. Στις 15 Νοεμβρίου το τμήμα οικονομικών υποθέσεων της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε δημόσια ακρόαση το ζήτημα της νομοθεσίας που σχετίζεται με το εικονικό χρήμα και ειδικότερα με την πιστοποίηση "BitLicense". Πρόκειται για μια πιστοποίηση που αφορά κυρίως την προώθηση online εικονικών χρημάτων, όπως τα Bitcoin.

Όταν η αγορά του Silk Road[1] έκλεισε, το εικονικό νόμισμα έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μέσα σε λίγες μέρες με τους κατόχους του να το πωλούν, προβλέποντας μια γενικότερη κατάρρευση στις ηλεκτρονικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η προθυμία των αρχών να πατάξουν τις παράνομες δραστηριότητες, ήρθε ως επιδοκιμασία για τα Bitcoins, κάνοντας τους χρήστες και τους επενδυτές περισσότερο άνετους σχετικά με κινδύνους που σχετίζονται με το ψηφιακό χρήμα.

Το Bitcoin απέκτησε περαιτέρω νομιμότητα και την προσοχή όλων, όταν μια θυγατρική της Baidu Inc. (BIDU), κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Κίνας στο διαδίκτυο, άρχισε να δέχεται Bitcoins στις 15 Οκτωβρίου. Η κινεζική δραστηριότητα σχετική με τα Bitcoin εξεράγει, με τον αριθμό των συναλλαγών με βάση το γουάν να 30-πλασιάζεται σε σχέση με δύο μήνες πριν και με τις συναλλαγές Bitcoins στην Κίνα να είναι οι μεγαλύτερες σε όγκο παγκοσμίως.

To Βitcoin αποτελεί ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος που επινοήθηκε το 2009 από κάποιον με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Ο σχεδιασμός του λογισμικού δημιουργίας των Bitcoins είναι προγραμματισμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην «εκτύπωση» νέων νομισμάτων. Σκοπός της δημιουργίας του Bitcoin είναι η ύπαρξη ενός νομίσματος το οποίο δεν εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Επίσης έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των Bitcoins που μπορεί να δημιουργηθεί, γεγονός που αποκλείει εκ των προτέρων το είδος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή την εκτύπωση χρήματος που έχει ανησυχήσει τους αποταμιευτές σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο συνολικός τους αριθμός σε κυκλοφορία μπορεί να φτάσει μέχρι το όριο των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων, με την εξέλιξη στον αριθμό τους να παρακολουθείται αυστηρά. Αυτή τη στιγμή συναλλάσσονται περίπου 12 εκατομμύρια.

Αυτή η υψηλή μεταβλητότητα στην τιμή τους, η δυσκολία στη δημιουργία νέων Bitcoins, αλλά και οι κίνδυνοι ασφάλειας στο διαδίκτυο, αποτελούν τους βασικούς ανασχετικούς παράγοντες ώστε το Bitcoin να μην μπορέσει να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση απέναντι στα υπάρχοντα κρατικά νομίσματα. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις αυτές σιγά σιγά κάμπτονται. Οι διακυμάνσεις στις τιμές των Bitcoins αποτελούν φαινόμενο μιας τέλεια ελεύθερης αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια Κεντρική Αρχή που να εισάγει νέα νομίσματα, δεν υφίσταται ποσοτική χαλάρωση, αλλά ούτε και κάποια Κεντρική Τράπεζα που να στοχεύει στην επίτευξη μιας τιμής-στόχου για τα Bitcoins. Με άλλα λόγια, δεν υφίσταται η «χειραγώγηση» που οι χρήστες των Bitcoins ισχυρίζονται ότι ασκείται από την Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

 

[1] Το Silk Road ήταν μια διαδικτυακή Μαύρη Αγορά που βρισκόταν καλά κρυμμένη στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση σε αυτό γίνονταν αποκλειστικά μέσω του δικτύου Tor, έτσι ώστε οι χρήστες του να είναι ανώνυμοι και η ταυτότητα τους να παραμένει ασφαλής.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.